Κατάληψη από κάμπιες στα περιαστικά δάση της Καβάλας

 

IMG_2809

Η έλλειψη πόρων για την πραγματοποίηση ψεκασμών και οι καιρικές συνθήκες αποτελούν τις κύριες αιτίες, σημειώνει η δασάρχης Καβάλας, κ. Γεωργούση

Κατάληψη στα περιαστικά δάση της Καβάλας, που στο σύνολό τους καλύπτονται από πεύκα, έχουν κάνει οι πευκοκάμπιες, ενώ με γυμνό μάτι παρατηρεί κανείς ότι τα κουκούλια είναι ιδιαιτέρως αυξημένα για την εποχή. Ωστόσο, πρόκειται για ένα μάλλον συνηθισμένο φαινόμενο, που όμως δεν εμφανιζόταν τα τελευταία 3 – 4 χρόνια σε τόσο μεγάλη έκταση.

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την απουσία προληπτικών ψεκασμών την προηγούμενη χρονιά  επιτάχυναν τον πολλαπλασιασμό του επιβλαβούς εντόμου.

Όπως αναφέρει  η Δασάρχης Καβάλας, Ζωή Γεωργούση, «είναι μια επιδημία, με αυξημένη παρουσία της κάμπιας. Αυτό καταπολεμάται με δύο τρόπους:

Με τον φυσικό, να συγκεντρωθούν, δηλαδή, τα κουκούλια και να καούν, κάτι που βεβαίως δεν μπορεί επ’ ουδενί να γίνει, αφού μιλάμε για δασικές εκτάσεις είτε με βιολογικό καταπολέμηση και ράντισμα με αεροψεκασμό. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν πιστώσεις, ώστε να γίνονται τέτοιου είδους ψεκασμοί. Είναι ένα φαινόμενο, που κάνει τον κύκλο του. Δεν ξεραίνονται τα δέντρα, όμως οι κάμπιες τρώνε το φύλλωμα».

Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε περιοχές στο Παληό και στην Καβάλα, με την κ. Γεωργούση να μην αποκλείει να έχει κάνει την εμφάνισή του και σε άλλες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

«Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο είχαμε περίπου 3 – 4 χρόνια να το δούμε στις δασικές εκτάσεις της περιοχής μας. Οι καιρικές συνθήκες έχουν παίξει κι αυτές τον ρόλο τους. Έχουμε ζητήσει πιστώσεις για να γίνουν οι ψεκασμοί. Από κει και πέρα, θα περιμένουμε να κάνει το φαινόμενο τον κύκλο του, το οποίο θα έχει διάρκεια άλλους 2 – 3 μήνες».

Πηγή: “ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ“, Καθημερινή Εφημερίδα της Καβάλας

Δείτε σχετικά: “Η πευκοκάμπια στο χρόνο” του Δρ Δημήτριου Ν. Αβτζή για την βιολογία του εντόμου και τους τρόπους καταπολέμησής του.



ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Περιβάλλον

Tags: , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading