Δύσκολος ο εντοπισμός των παράνομων υλοτόμων που κόβουν ελιές για καυσόξυλα

ylotomia_elies

Είναι πολύ δύσκολος ο εντοπισμός αυτών που κλέβουν και πωλούν παράνομα ξύλα, κόβοντας και καταστρέφοντας τις ελιές. Το φαινόμενο της καταστροφής και της εξαφάνισης των ελαιόδεντρων παρατηρείται κυρίως στην περιοχή των χωριών Πλατύ, Αριοχώρι και Αμμος.

Αυτά σημείωσε στην “Ε” ο Δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας, με αφορμή το τελευταίο περιστατικό καταγγελίας για ελιές που έκοψε άγνωστος στο Πλατύ.

«Είναι δική μας αρμοδιότητα, αλλά είναι δύσκολο να αποδειχθεί ποιος τις έχει κόψει, αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία με αυτόπτη μάρτυρα», ανέφερε ο κ. Κατσίποδας. Μας ενημέρωσε ότι «κάνουμε ελέγχους: Το 90% με 95% αυτών που πωλούν ξύλα, μας λέει ότι είναι από κτήμα του ή από κάποιο γνωστό του, ο οποίος μας βεβαιώνει ότι έδωσε την άδειά του για το κόψιμο των ξύλων. Μας λένε ότι “μου καθάρισαν το κτήμα και τους έδωσα τα ξύλα”. Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε τους κλέφτες».

Ο Δασάρχης παρατήρησε ότι λύση μπορεί να βρεθεί με ελέγχους από άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, προτείνοντας: «Να ελεγχθεί πώς πουλάνε ξύλα. Με τι άδεια, με τι χαρτιά πουλάνε ξύλα αυτοί που πουλάνε, εκεί να υπάρξουν έλεγχοι. Και σε αυτό δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι».

Για να βρεθούν οι κλέφτες διευκρίνισε ότι «πρέπει να υπάρχει κάποιος να δει την πράξη, την κλοπή και να κάνει καταγγελία για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που θα δει. Αν δεν τα δει αυτά κάποιος την ώρα που γίνονται, είναι δύσκολο να βρεθούν οι κλέφτες».

Συμφώνησε πως είναι σοβαρό ζήτημα και προέτρεψε «όταν ένας πολίτης δει κάποιους να κόβουν ξύλα σε κτήμα που δεν είναι δικό τους, πρέπει να το καταγγείλει αμέσως».

Ο κ. Κατσίποδας επεσήμανε και τα ζητήματα της κλοπής σακιών με ελιές και της παράνομης ελαιοσυγκομιδής: «Το χειμώνα, κατά την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής, έχουμε κλοπές σακιών με ελιές, αλλά και μάζεμα ελιών από ξένα κτήματα. Πάει ο ιδιοκτήτης να τις μαζέψει και διαπιστώνει ότι έχουν μαζευτεί από αγνώστους. Αν όμως αυτά δεν τα δει κάποιος την ώρα που γίνονται, είναι δύσκολο να βρεθούν οι κλέφτες».

Πηγή: eleftheriaonline.grΚατηγορίεςΥλοτομίες

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. “ΌΠΟΙΟΣ ΛΥΠΑΤΑΙ ΤΟ ΚΑΡΦΙ ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΑΛΟ”!!! Χρόνια τώρα η Πολιτεία εξαντλεί όλη της την ευαισθησία για φειδωλή πολιτική σε ότι έχει να κάνει με το Φυσικό Περιβάλλον και ιδιαίτερα σε ότι αυτό άπτεται (άπτονταν) των αρμοδιοτήτων της πάλαι ποτέ σφύζουσας και νυν παραπαίουσας Δασικής Υπηρεσίας…
    Δεν οργάνωσε το θεσμοθετημένο Δασικό Σώμα (ΔΑ.ΣΩ. Π.Δ. 242/1993), επειδή θεώρησε «πολυτέλεια» για τη Χώρα μας να διαθέτει δυο πυροσβεστικά σώματα, ένα σκέτο πυροσβεστικό και ένα δασοπυροσβεστικό…
    Με την ίδια λογική θα μπορούσαμε να πούμε είναι πολυτέλεια να έχουμε και Πεζικό και Πυροβολικό, και Ναυτικό και Αεροπορία, όπως πολυτέλεια είναι να έχουμε και Αστυνομία και Ακτοφυλακή, ή ακόμη πολυτέλεια είναι να έχουμε και Αγροτικά Ιατρεία και Αγροτικά Κτηνιατρεία…
    Για τον ίδιο ακριβώς λόγο θεώρησε πολυτέλεια, παρωχημένη και άνευ αντικειμένου την αγροφύλαξη. Αποτέλεσμα αυτών (και όχι μόνο) των επιλογών είναι να έχει δημιουργηθεί, σε ότι αφορά το αγροδασικό περιβάλλον μια «ερμαφρόδιτη» κατάσταση, η οποία βαίνει συνεχώς περισσότερο ανεξέλεγκτη και δυστυχώς μη αναστρέψιμη…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: