Έστηνε συρματοπαγίδες για λαγούς, κατέληξε στον Εισαγγελέα

lagos2

Ο λαγός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ενδημικά θηράματα για τους κυνηγούς της χώρας μας. Παρότι έχει πολλούς φυσικούς εχθρούς κατάφερε να επιβιώσει και διατηρεί βιώσιμους πληθυσμούς χάρη στην εξυπνάδα του (αυξημένα μέτρα προφύλαξης) και στην αυξημένη αναπαραγωγική ικανότητα του. 

Ωριμάζει αναπαραγωγικά σε ηλικία 6 – 8 μηνών. Αναπαράγεται 3–5 φορές το χρόνο και γεννάει από 1–5 μικρά κάθε φορά. Κι ενώ η εγκυμοσύνη του διαρκεί 41–43 ημέρες, μπορεί ανά 30 ημέρες να υπάρχει νέα γέννα λόγω μιας ιδιομορφίας στη μήτρα της λαγίνας  που είναι δισχιδής δηλ. αποτελείται από δύο χώρους όπου αναπτύσσονται ταυτόχρονα γονιμοποιημένα ωάρια διαφορετικής ηλικίας (φαινόμενο επικύησης).

Εκτός από ικανότητες του, όμως, ο λαγός χαρακτηρίζεται και από ορισμένες «αδυναμίες» στις καθημερινές συνήθειες του. Αυτή που τον καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο είναι η συνήθεια του να χρησιμοποιεί τα ίδια μονοπάτια και να επιστρέφει σχεδόν πάντα στα μέρη που μεγάλωσε και γνωρίζει. «Τόσον τον τρομάζει ο άγνωστος τόπος, ώστε του κόσμου τα χορτάρια ν’ απαντήσει θα γυρίσει εις τα χώματα τα οποία έχει συνηθίσει. Τόσον δε είναι βέβαιον τούτο, ώστε οι κυνηγοί λέγουν: “Ξέρω ένα λαγό στο δείνα μέρος”. Τον τουφεκίζουν, τον ξανατουφεκίζουν, φεύγει, χάνεται εις άλλους λόγγους -πολλάκις στριφογυρίζει εις τα λημέρια του καθ’ όλην τη διάρκειαν του   κυνηγιού- αλλά το βράδυ θα έλθει εις την φωλιάν του» αναφέρει ο Στέφανος Γρανίτσας στη συλλογή αφηγημάτων με τίτλο “Τα άγρια και τα ήμερα του βουνού και του λόγγου”.

Αυτή την συνήθεια του εκμεταλλεύονται ορισμένοι λαθροθήρες και στήνουν παγίδες στα περάσματα που χρησιμοποιεί κατά τις μετακινήσεις του. Κι ενώ τώρα, στην αρχή της άνοιξης, οι πληθυσμοί του λαγού σε κάθε περιοχή βρίσκονται στο κατώτερο επίπεδο της χρονιάς, κάποιοι ανεγκέφαλοι στήνουν παγίδες για να θανατώσουν έγκυες λαγίνες. Χωρίς να αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της πράξης τους. Χωρίς να αναλογίζονται ότι κάθε λαγίνα που κατάφερε να επιβιώσει κατά την δύσκολη χειμερινή περίοδο θα γεννήσει και θα μεγαλώσει τους επόμενους μήνες 10-15 λαγουδάκια.

Δυστυχώς, ένα ακόμα περιστατικό ήρθε να επιβεβαιώσει ότι τέτοιου είδους ανεγκέφαλοι συνεχίζουν να υπάρχουν και να εγκληματούν εις βάρος της άγριας ζωής, του περιβάλλοντος και των κυνηγών που σέβονται τους νόμους.

Το Σάββατο 5-3-201616 στις 11:00 π.μ περίπου συνελήφθη από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή Λασιθίου σε συνεργασία με τον θηροφύλακα του Κ.Σ. Ιεράπετρας, στην περιοχή Καθαράδες Ιεράπετρας, ένα άτομο να έχει στήσει 11 συρματοπαγιδες (τέλια) για λαγούς. Στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο του δράστη βρέθηκαν άλλες τρεις συρματοπαγίδες. Με εντολή του εισαγγελέα κρατήθηκε για την αυτόφωρη διαδικασία.

pagides_lagou_ierapetra_3_15ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

%d