Λύκε, λύκε είσαι εδώ; Αυτό αναρωτιέται και πάλι έπειτα από 150 χρόνια απουσίας από τα εδάφη της η Γερμανία με ορισμένους να εκφράζουν την ανησυχία τους για την επιστροφή των λύκων, παρόλο που μέχρι στιγμής είναι πολύ λίγοι. Οι λύκοι παραδοσιακά προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους των χωριών και των πόλεων, ωστόσο στη Γερμανία αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα «κέντρο λύκων» με απόφαση της υπουργού περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Χέντρικς, με σκοπό να γίνει το ζώο αυτό πιο συμπαθές στον ευρύτερο πληθυσμό.
«Η Γερμανία έγινε και πάλι χώρα των Λύκων» δήλωσε στην παρουσίαση του προγράμματος η Χέντρικς και υπερθεμάτισε για την αξία της επιστροφής του ζώου στα δάση. Τόνισε ωστόσο ότι, παρόλο που είναι προστατευόμενο είδος, σε περίπτωση που υπάρξει κίνδυνος για τους ανθρώπους θα λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας τους. Οι πρώτοι λύκοι άρχισαν να επιστρέφουν στη Γερμανία από την Πολωνία στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Το 2000 γεννήθηκαν τα πρώτα κουτάβια και μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 31 ομάδες σε ολόκληρη την Γερμανία, που σημαίνει περίπου 80 με 90 ενήλικα ζώα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε μια έκταση 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων θα μπορούσαν θεωρητικά να ζήσουν περίπου 400 ομάδες λύκων.
Ο Βόλκερ Μοσμπρούγκερ, πρόεδρος της φιλοζωικής οργάνωσης Σενκενμπέργκ, χαρακτηρίζει το λύκο ως χαρισματικό ζώο το οποίο ωστόσο ο άνθρωπος πρέπει να γνωρίζει πώς να του συμπεριφερθεί. Διαμαρτυρίες, όπως είναι φυσικό, υπάρχουν – κυρίως από τους κτηνοτρόφους. Το 2014 δόθηκαν 54.000 ευρώ σε αποζημιώσεις για τις απώλειες που είχαν έπειτα από επιδρομές λύκων. Πολλοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν πλέον ηλεκτροφόρα σύρματα για να προστατεύουν τα ζώα τους ενώ και τα τσοπανόσκυλα λαμβάνουν ειδικοί εκπαίδευση. Μεγαλύτερος εχθρός του λύκου ωστόσο παραμένει ο άνθρωπος καθώς από το 2000 έχουν βρεθεί 124 ζώα νεκρά: τα 86 χτυπήθηκαν από αυτοκίνητα,18 έχασαν την ζωή τους από σφαίρες των κυνηγών, ενώ περίπου 10 πέθαναν από φυσικά αίτια.
Die Welt (έντυπη έκδοση) από Protagon.gr
ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή
Απάντηση