ΚΚΕ – Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών

kke

Σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Δασών (21 Μάρτη) το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Οι κίνδυνοι για τα Δάση διογκώνονται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε ολόκληρο τον κόσμο τα δάση συνεχίζουν να καταστρέφονται από τη δράση των πολυεθνικών που τα αποψιλώνουν με γνώμονα το ποσοστό κέρδους. Αυτή την κατεύθυνση υπηρετεί και η αξιοποίηση των δασών ως φιλικής προς το περιβάλλον πηγής ενέργειας, που προωθήθηκε συστηματικά το 2015 από την κυβέρνηση Ομπάμα στις ΗΠΑ.

Στόχος της πολιτικής αυτής φυσικά δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά τα τεράστια κέρδη ενεργειακών βιομηχανιών που βλέπουν τη δασική βιομάζα ως πηγή Ενέργειας. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικότατο παράδειγμα της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης. Πίσω απ’ το προσωπείο της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης διαχείρισής της, βρίσκονται τα τεράστια κέρδη που επιδιώκουν να καταγράψουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, ο οποίοι αδυνατούν να βρουν κερδοφόρα διέξοδο για τα κεφάλαιά τους. Οι αποφάσεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή καλούν την αγορά και τους πολυεθνικούς ομίλους να δώσουν λύση στο πρόβλημα το οποίο οι ίδιοι δημιουργούν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο της στρατηγικής της ΕΕ – άρχουσας τάξης για τη δασική πολιτική της ΕΕ, η οποία επιτρέπει τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα. Διατηρεί όλο το νομικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που θωρακίζει τη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων, με τη διεύρυνση των νόμιμων επεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα, με παραχώρηση της χρήσης και προωθεί την ένταση της εμπορευματοποίησης της δασικής γης , των δασικών οικοσυστημάτων μέσω κυρίως της αλλαγής χρήσης τους και με την εξασφάλιση παράλληλα του απαραιτήτου γι’ αυτό χωροταξικού και περιβαλλοντικού πλαισίου.

Έτσι μετά το Ν.4351/2015 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τις “Βοσκήσιμες γαίες”, με τον οποίο αποχαρακτήριζε εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων, προωθεί νέο ΠΔ για τα Δάση με το οποίο αποχαρακτηρίζονται και οι φρυγανώδεις εκτάσεις που μέχρι σήμερα προστατεύονταν.

Η πείρα και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύει περίτρανα πως η λογική που καλλιεργούσε συστηματικά, πως μπορεί να υπάρξει συγχρόνως καπιταλιστική ανάπτυξη, προς όφελος των μονοπωλίων, και συγχρόνως αξιοποίηση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, που να ωφελεί ταυτόχρονα το λαό, είναι μια τεράστια απάτη. Η ίδια αυτή η λογική συσκοτίζει την αιτία που οξύνει τα προβλήματα των δασικών οικοσυστημάτων, της δασικής γης, των υδάτινων πόρων, που είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης.

Αποδεικνύεται πως η διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και η πολιτική γης με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποσπασματικά. Στην ουσία, αποτελούν κρίκους της συνολικής εφαρμοζόμενης πολιτικής ΕΕ – άρχουσας τάξης, που προωθεί την ένταση της εμπορευματοποίησης των δασών και γενικότερα αλλαγής χρήσεων γης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι η αλλαγή χρήσης εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων κρατικών εκτάσεων δασικών οικοσυστημάτων, οι οποίες μετά από δασικές πυρκαγιές – εμπρησμούς έγιναν οικισμοί, εργοστάσια, ξενοδοχεία.

Γι’ αυτό το λαϊκό κίνημα πρέπει να απαιτήσει κατάργηση όλου του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου, να βαδίσει με γραμμή σύγκρουσης με τους ομίλους και το κράτος τους, το αστικό κράτος. Για το ΚΚΕ, από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, η γη και η χρήση της, τα δασικά οικοσυστήματα είναι κοινωνικά αγαθά, πρέπει να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία».

Πηγή: 902.grΚατηγορίεςΔασική Πολιτική

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

%d