Φύτεψαν 108.000 δέντρα για να καλωσορίσουν τον νέο διάδοχο

anadasosi_Bhutans

Στο βασίλειο του Μπουτάν, στη χώρα όπου έχουν καθιερώσει ως μακροοικονομικό μέγεθος το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν Ευτυχίας, μετρώντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων του μικρού βασιλείου των Ιμαλαΐων, το τι ορίζεται ως lifestyle είναι κάτι διαφορετικό. Τελείως διαφορετικό.

Στις 5 του περασμένου Φεβρουαρίου, ο βασιλιάς Κέσαρ και η βασίλισσα Τζεσούν ανακοίνωσαν τον ερχομό στη ζωή του πρωτότοκου γιου τους, του διαδόχου. Για να προσευχηθούν για το μωρό, έναν μήνα αργότερα, οι υπήκοοι του βουδιστικού βασιλείου οργάνωσαν τελετουργία δενδροφύτευσης. Τα 82.000 νοικοκυριά της χώρας φύτευσαν από ένα δέντρο και άλλοι 26.000 εθελοντές στις διάφορες περιοχές πρόσθεσαν άλλο ένα ο καθένας. Σύνολο, 108.000 καινούργια δέντρα.

Ο αριθμός 108 είναι ιερός στον βουδισμό. Υποδηλώνει «την κάθαρση από τις 108 μιάνσεις που εμποδίζουν τα όντα από την επίτευξη της φώτισης» εξηγεί ο Τενζίν Λεκφέλ, επικεφαλής της οργάνωσης Tendrell, που συντόνισε την πρωτοβουλία.

Οι Μπουτανέζοι αγαπούν τη μοναρχία τους. Το 2008, το καθεστώς μετατράπηκε σε Δημοκρατική Μοναρχία. Ο βασιλιάς Σίνγκιε παραιτήθηκε υπέρ του γιου του, Κέσαρ, ο οποίος εισήγαγε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

108.000 καινούργια δέντρα σε μια χώρα που οι νόμοι της επιβάλλουν να καλύπτεται από δέντρα το 60% της επιφάνειάς της. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Γεωργίας τον Οκτώβριο του 2005 τα δάση καλύπτουν το 64% του Μπουτάν. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; Πέρυσι τον Ιούνιο, 100 Μπουτανέζοι εθελοντές έκαναν Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες φυτεύοντας 49.672 δενδρύλια σε μία και μόνον ώρα!

Κάθε δεντράκι που φυτεύτηκε είναι μια προσευχή από αυτόν που το φύτεψε να μεγαλώσει ο διάδοχος, υγιής, γερός, σοφός και φιλεύσπλαχνος σαν το δέντρο. Την ίδια στιγμή, εγκαινιάστηκε στην Θίμφου, την πρωτεύουσα του βασιλείου, ο «Κήπος Ευτυχίας», προσκαλώντας τους ξένους επισκέπτες να φυτέψουν εκεί ένα «δέντρο ευτυχίας» από τη χώρα τους, και φιλοδοξώντας να φιλοξενεί κάποια στιγμή στο μέλλον δέντρα απ’ όλες τις χώρες του κόσμου. «Το Μπουτάν είναι γνωστό ως η χώρα της ευτυχίας. Άρα, είναι λογικό να έχουμε έναν κήπο ευτυχίας. Μ’ αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε να φέρουμε πιο κοντά τους ανθρώπους του κόσμου» δήλωσε ο Ντάμτσοε Ρίνζιν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Τουρισμού του Μπουτάν.

Ιδιαίτερη αξία έχουν τα δέντρα στη βουδιστική θρησκεία. «Στον Βουδισμό, το δέντρο είναι ο κουβαλητής, η τροφός όλων των μορφών ζωής, συμβολίζοντας τη μακροβιότητα, την υγεία, την ομορφιά, ακόμη και την ευσπλαχνία» λέει ο Λεκφέλ. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Βούδας έφθασε στη φώτιση καθισμένος στη σκιά ενός μπάνιαν, μιας ινδικής συκιάς, συμπληρώνει.

Στο βασίλειο, η εξαγωγή ξυλείας έχει απαγορευθεί. Και έχουν τεθεί υψηλότεροι ευγενείς στόχοι: Μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2020, βιολογικές καλλιέργειες σε ποσοστό 100% έως το 2020 και μηδενικά απορρίμματα έως το 2030!

www.newsbeast.grΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: