Αγνοείται ο τελευταίος χρυσαετός της Αγγλίας

xrysaetos

Ο χρυσαετός, που πιστεύεται ότι ήταν περίπου 20 ετών, ζούσε μόνος του στη Λίμνη Ντίστρικτ και είχε παρατηρηθεί τακτικά στην περιοχή από το 2001.

Ο τελευταίος γνωστός χρυσαετός της Αγγλίας αγνοείται και θεωρείται πιθανότατα νεκρός, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών προστασίας άγριας ζωής της χώρας.

Ο ανώνυμος αρσενικός αετός δεν έχει εντοπιστεί στα μέρη που συνηθίζει να συχνάζει την άνοιξη, οδηγώντας τις αρχές να φοβούνται ότι το πτηνό έχει αποβιώσει. Η τελευταία θέαση του αετού έγινε το Νοέμβριο και τώρα αναμενόταν να επανεμφανιστεί ώστε να χτίσει φωλιά και να αναζητήσει σύντροφο. Οι ειδικοί θεωρούν ότι το σπάνιο πτηνό μπορεί να έχει πεθάνει από φυσικά αίτια, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του.

Ο χρυσαετός, που πιστεύεται ότι ήταν περίπου 20 ετών, ζούσε στη Λίμνη Ντίστρικτ και είχε παρατηρηθεί τακτικά στην περιοχή από το 2001. Οι υπεύθυνοι προστασίας άγριας ζωής της περιοχής αναφέρουν ότι ζούσε μόνος του μετά το θάνατο του συντρόφου του, το 2004.

«Όταν ο αετός δεν εμφανίστηκε τον περασμένο μήνα πιστεύαμε ότι υπήρχε μια πιθανότητα να κυνηγούσε σε μια κοντινή κοιλάδα, αλλά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων έχουμε σταδιακά χάσει τις ελπίδες μας», ανέφερε ο Λι Σόφιλντ της Βασιλικής Υπηρεσίας για την Προστασία των Πτηνών.

«Η εξαφάνιση του αετού σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, καθώς αποτελούσε σύμβολο της περιοχής τα τελευταία 15 χρόνια», δήλωσε ο Σόφιλντ. «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα ταξίδεψαν εδώ, ελπίζοντας να δουν από κοντά τον αετό», πρόσθεσε.

Η έλλειψη κατάλληλης λείας και βιοτόπων καθιστά τη λίμνη μη ελκυστική για τους χρυσαετούς, σύμφωνα με τον Σόφιλντ, και για αυτό θεωρείται απίθανο να εγκατασταθεί σύντομα στην περιοχή άλλος αετός. Ωστόσο οι αρχές θα συνεχίσουν τις προσπάθειες αποκατάστασης των φυσικών βιοτόπων γύρω από τη λίμνη, ώστε να ανακάμψουν σε πρώτο στάδιο οι πληθυσμοί πτηνών και μικρών θηλαστικών, με την ελπίδα ότι τελικά θα επιστρέψουν και οι χρυσαετοί.

Πηγή: www.naftemporiki.grΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: