Συχνό φαινόμενο τα τροχαία με θύματα άγρια ζώα

zarkadi_elafia_troxaia

Δυο νέα τροχαία ατυχήματα με θύματα άγρια ζώα (ζαρκάδι & ελάφι) συνέβησαν τις ημέρες του Πάσχα. 

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα του Πάσχα 2/5/2016 ο ομοσπονδιακός θηροφύλακας της ΚΟΜΑΘ, με θέση εργασίας τον Κυνηγετικό Σύλλογο Εορδαίας, ενημερώθηκε, από έναν κυνηγό για τροχαίο ατύχημα που συνέβη στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού “ΚΟΖΑΝΗΦΛΩΡΙΝΑ-ΝΙΚΗ”. Το ατύχημα συνέβη στο ύψος του ανατολικού κόμβου προς την πόλη της Πτολεμαΐδας, με θύμα ένα αρσενικό ζαρκάδι. Αμέσως ο θηροφύλακας έσπευσε στο σημείο όπου βρήκε το σημείο σύγκρουσης του άτυχου ζώου με το διερχόμενο όχημα. Παρά την έρευνα στην οποία μετείχε και ο κυνηγός που ενημέρωσε για το περιστατικό, δεν βρέθηκε το νεκρό Ζαρκάδι, το οποίο νωρίτερα είχε φωτογραφίσει το άτομο που ενημέρωσε τον κυνηγό. Πιθανόν το άτυχο Ζαρκάδι το συνέλεξε άγνωστο άτομο διερχόμενο από τον κάθετο άξονα.

Άμεσα ο θηροφύλακας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης ενημέρωσε τη Δασική Υπηρεσία, για την καταγραφή του συμβάντος. Να σημειωθεί ότι ακριβώς στο ίδιο σημείο πριν λίγες ημέρες, στις 27 Μαρτίου 2016, είχε σκοτωθεί και πάλι ένα αρσενικό ζαρκάδι.

Στη δεύτερη περίπτωση, ανήμερα του Πάσχα 1/5/2016, θύμα τροχαίου ατυχήματος έπεσε άλλο ένα νεαρό αρσενικό ελάφι (Dama dama) στο νησί της Ρόδου. Ωστόσο εγείρονται πολλά ερωτήματα ως προς το γεγονός ότι το τροχαίο σημειώθηκε σε αγροδασικό δρόμο στη θέση Άμαρτος Κρητηνίας, όπου η ταχύτητα που αναπτύσσουν τα διερχόμενα οχήματα είναι περιορισμένη. Το άτυχο ζώο εντοπίστηκε από κάτοικο της περιοχής ο οποίος και ενημέρωσε άμεσα τον δασοφύλακα της περιοχής.

Πριν λίγες ημέρες, στις 17 Απριλίου 2016, πάλι στο νησί της Ρόδου, ένα ακόμα ελάφι βρέθηκε νεκρό λόγω τροχαίου ατυχήματος στο επαρχιακό δίκτυο της περιοχής Βάτι. Στο τμήμα του οδικού δικτύου που συνέβη το ατύχημα υπάρχει ειδική σήμανση στο οδόστρωμα όπου προειδοποιεί τους οδηγούς για την συχνή διέλευση ελαφιών.

Η συχνότητα αυτών των τροχαίων δείχνει από την μία την σχετική πληθυσμιακή αύξηση των συγκεκριμένων ειδών και από την άλλη την έλλειψη κατάλληλης οδικής συμπεριφοράς. Εκτός το ότι εξοντώνονται πολύτιμα είδη της άγριας πανίδας τίθεται και σε άμεσο κίνδυνο η ζωή των οδηγών και των επιβατών των οχημάτων.

.

.

.

.



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading