Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων

Συνάντηση με σκοπό την επεξεργασία και την έγκριση του τοπικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Καλαμπάκα.

Το τοπικό Σχέδιο Δράσης συντάχθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και η σημερινή συνάντηση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Καλαμπάκας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των όσων είχαν συμφωνηθεί στη συνάντηση που είχε προηγηθεί στις 14 Οκτωβρίου 2015 παρουσία των αρμόδιων υπηρεσιών και εμπλεκόμενων φορέων, με στόχο την από κοινού καταπολέμηση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Οι παραβρισκόμενοι εκπρόσωποι φορέων είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους για το προσχέδιο του τοπικού Σχεδίου Δράσης, το οποίο συζητήθηκε σε βάθος με στόχο την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι η κατάσταση με τα δηλητηριασμένα δολώματα στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων και των Τρικάλων παραμένει ιδιαίτερα κρίσιμη.

Τον περασμένο Ιούλιο μάλιστα δηλητηριάστηκε το ένα από τα τρία εναπομείναντα ζευγάρια Ασπροπάρηδων, ενώ έκτοτε έχουν καταγραφεί τέσσερα κρούσματα δηλητηρίασης, με θύματα επτά αλεπούδες, τέσσερις κυνηγετικούς σκύλους, τρεις ποιμενικούς, μία γάτα και ένα κουνάβι.

Τα δύο εναπομείναντα ζευγάρια Ασπροπάρηδων έχουν επιστρέψει εδώ και ένα μήνα από την Αφρική και έχουν ήδη αρχίσει τη διαδικασία της αναπαραγωγής.

Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν περιστατικά δηλητηρίασης στον Κονισκό Καλαμπάκας και την Χαϊδεμένη Τρικάλων με θύματα κυρίως σκύλους και αλεπούδες. Ακόμα και ένα δηλητηριασμένο ζώο αρκεί για να στερήσει από τα Μετέωρα την εμβληματική παρουσία του Ασπροπάρη.

Αναμφισβήτητα, η νοσηρή πρακτική της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων μας αφορά όλους και απαιτείται συντονισμός και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Δήμου Καλαμπάκας, της Δ/νσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, της Διεύθυνσης Δασών Τρικάλων, του Δασαρχείου Τρικάλων, του Δασαρχείου Καλαμπάκας, του Δασαρχείου Περτουλίου, της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Τρικάλων, του Αγροτικού Κτηνιατρείου Καλαμπάκας, της Ζ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας & Ν. Σποράδων, του Κυνηγετικού Συλλόγου Καλαμπάκας κ.ά.

Πηγή: www.tameteora.gr



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading