Σχέδια για νέο ζωολογικό κήπο και περισσότερο πράσινο στη Θεσσαλονίκη

Να αλλάξει χαρακτήρα ο ζωολογικός κήπος της Θεσσαλονίκης και να κάνει “στροφή” σε οικόσιτα ζώα, που θα προέρχονται από κάθε περιοχή της Ελλάδας, επιθυμεί η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

zoologikos

Το πλήρες σχέδιο για το πώς θα διαμορφωθεί η τελική εικόνα του χώρου έχει αναλάβει μία ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή αρκετών αρμόδιων φορέων.

Την ομάδα εργασίας αποτελούν μέλη από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, τη Γεωπονική και Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη Διεύθυνση Δασών.

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, η συγκεκριμένη ομάδα αναμένεται να καταθέσει στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά, το σχέδιο για να προχωρήσουν οι μελέτες έργων και αναπλάσεων για το ζωολογικό κήπο που βρίσκεται στον Κέδρινο Λόφο.

“Ο ζωολογικός κήπος πρέπει να αλλάξει χαρακτήρα με οικόσιτα ζώα. Δεν είναι λογικό να σκλαβώνουμε άγρια ζώα. Το προσεχές διάστημα να έχουμε ένα σχέδιο ρεαλιστικό για την αναβάθμιση του χώρου” είπε ο κ.Παππάς.

Πόσο “πράσινη” είναι η Θεσσαλονίκη

Τα 41.859 “αγγίζουν” τα δέντρα, ενώ 516 είναι τα πάρκα του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά την ψηφιακή καταγραφή πρασίνου, που ολοκληρώθηκε σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, εκτός από την περιοχή της Τριανδρίας.

“Η εικόνα της Θεσσαλονίκης πρέπει να αλλάξει, να μην έχουμε κομμένα δέντρα και άδειες δενδροδόχους. Η ψηφιακή καταγραφή αφενός θα μας βοηθήσει για επιστημονικούς λόγους και από την άλλη για να κάνουμε καλύτερη δουλειά” πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

Από την ψηφιακή καταγραφή προκύπτει πως τα 37.866 είναι ζωντανά δέντρα, τα 1.251 είναι άρρωστα, ενώ 2.742 δενδροδόχοι είναι κενές. Τα πιο σημαντικά δέντρα που καταγράφηκαν στον Δήμο Θεσσαλονίκης ανέρχονται σε 228, με τα περισσότερα να είναι πλατάνια, λόγω της μεγάλης ηλικίας τους.

Από την άλλη, τα πιο συνηθισμένα δέντρα που συναντά κανείς στους δρόμους της πόλης είναι η ψευδακακία, η σοφόρα, η νερατζιά, το λιγούστρο και το πλατάνι, ενώ συνολικά στα δημοτικά διαμερίσματα υπάρχουν 92 είδη δέντρων.

Η ψηφιακή καταγραφή των δέντρων και των πάρκων έγινε στο πλαίσιο του έργου για τη “δημιουργία ολοκληρωμένου προτύπου συστήματος για την κυβερνητική στη διαχείριση της αστικής δασοπονίας και την προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή”. Για κάθε δέντρο καταγράφηκαν περισσότερα από 100 χαρακτηριστικά του, που αφορούν το είδος, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Σύμφωνα με τον κ. Παππά, σε εξέλιξη είναι εργολαβία του Δήμου Θεσσαλονίκης για την κάλυψη των κενών δενδροδόχων και την αντικατάσταση των άρρωστων δέντρων στην πόλη, ύψους 2 εκατ. ευρώ.

2ο Φεστιβάλ Ανακύκλωσης

Τα παραπάνω θέματα τονίστηκαν στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Ανακύκλωσης, που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, από σήμερα μέχρι και το Σάββατο, 14 Μαΐου, στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ.

Το Φεστιβάλ είναι σε συνεργασία με τη HELEXPO, το ΦΟΔΣΑ και την ΕΥΑΘ και περιλαμβάνει ενημερωτικές εκδηλώσεις και ημερίδες, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, καλλιτεχνικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους, λούνα παρκ ανακύκλωσης, παρουσίαση καλών πρακτικών και έκθεση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση.

www.dikaiologitika.grΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: