Μια φάλαινα στα νερά του Ρήνου

rinos_potamos

Στις 18 Μαΐου 1966 το πλήρωμα ενός πετρελαιοφόρου έστειλε σήμα στις γερμανικές αρχές στο Ντούισμπουργκ πως εντοπίστηκε μια φάλαινα στα νερά του Ρήνου! Έμεινε εκεί για έναν μήνα και πήρε το όνομα Μόμπι Ντικ.

Όταν η αστυνομία άκουσε την πληροφορία από το πετρελαιοφόρο, πίστεψε πως ο άνδρας που τηλεφώνησε ήταν μεθυσμένος. Αργότερα όμως οι αρμόδιοι ανακάλυψαν πράγματι ένα κήτος μήκους τεσσάρων μέτρων στα θολά νερά του Ρήνου.

Επρόκειτο για μια καταπληκτική ανακάλυψη! Ο Μόμπι Ντικ, όπως ονομάστηκε η φάλαινα, παίρνοντας το όνομά της από το ομώνυμο αμερικανικό μυθιστόρημα του Χέρμαν Μέλβιλ, είχε εξάψει την φαντασία των ανθρώπων. Ο τότε διευθυντής του Ζωολογικού Κήπου στο Ντούισμπουργκ ήθελε να πιάσει το μεγάλο ζώο, ωστόσο η πλειονότητα του κόσμου ζητούσε να αφεθεί η τεράστια λευκή φάλαινα ελεύθερη.

Το πλήθος σχημάτιζε μια απίστευτη ουρά χιλιομέτρων από το Ντούισμπουργκ μέχρι τη Βόννη για να δει το ασυνήθιστο αυτό ζώο στα νερά του Ρήνου. «Το είδα πάρα πολλές φορές καθώς πάντοτε το συνόδευαν πλοία των λιμενικών αρχών» θυμάται ο Βέρνερ Προφ. Ο 77χρονος σήμερα πρώην ναυτικός βρισκόταν πριν από πενήντα χρόνια καθημερινά στο Ρήνο ως καπετάνιος στο ποταμόπλοιο «Μπίσμαρκ».

«Μια φορά ο Μόμπι Ντικ ήταν πάρα πολύ κοντά μας. Ήταν τεράστιος και πολύ όμορφος. Που και που μπορούσαμε να δούμε πώς εκτόξευε το νερό» θυμάται ο Βέρνερ Προφ.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σαφές πώς αυτή η τεράστια φάλαινα έφτασε μέχρι το Ρήνο. «Είναι κάτι που δεν θα το ξαναδούμε» λέει ο Φόλκερ Γκριν, επιμελητής στο Ζωολογικό Κήπο του Ντούισμπουργκ.

Ο νέος Μόμπι Ντικ έμεινε τέσσερεις εβδομάδες μέσα στα βρώμικα νερά του Ρήνου. Είχε αρχίσει να χάνει το λευκό του χρώμα και να φαίνεται πιο γκρι, λέει ο Βέρνερ Προφ.

Ο δρόμος προς την ελευθερία …

Μια παρόμοια φάλαινα βρέθηκε κάποτε στο Ρήνο

Με δίχτυα και βέλη με αναισθητικά φάρμακα προσπάθησαν κάποιοι ερασιτέχνες να πιάσουν την τεράστια φάλαινα, ωστόσο εκείνη έβρισκε πάντα τρόπο να ξεφεύγει.

Η είδηση της εμφάνισής της κατάφερε πάντως να κλέψει την πρωτιά και από τις πολιτικές ειδήσεις της εποχής. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Δυσκολίες προκάλεσε και στο ποταμόπλοιο «Μπίσμαρκ», διότι όταν οι επιβάτες άκουσαν την είδηση, έσπευσαν όλοι μαζί προς την μια πλευρά του πλοίου. Το πλοίο πήρε κλίση και δεν μπορούσε να συνεχίσει την πορεία του, ενώ πορσελάνες και ποτήρια έπεφταν από τα ράφια, θυμάται ο τότε καπετάνιος του πλοίου.

Μετά από ένα μήνα περιπέτειας, ο Μόμπι Ντικ κατάφερε να βρει την έξοδο προς την ελευθερία. Στις 16 Ιουνίου βρέθηκε επιτέλους στα παγωμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας.

Από το 1976 πλέει πάντως στα νερά του Ρήνου, ανάμεσα στη Βόννη και το Λιντς, ένα ποταμόπλοιο με το όνομα «Μόμπι Ντικ» και μάλλον δεν πρόκειται για σύμπτωση!

Ουλρίκε Χόφσες (DPA) / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle

.

.

.

.ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Υδατικοί πόροι

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: