Η υπερθέρμανση της γης είναι αμείλικτη και μόλις ξεπέρασε ένα νέο – απεχθές – όριο

Η οικονομική – κυρίως – σελίδα του Bloomberg παρουσιάζει μέσω του Tom Randall ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, που ουσιαστικά λέει πως οι τελευταίοι μήνες που ζούμε έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι διαδοχικά οι πιο θερμοί μήνες στην παγκόσμια ιστορία από τότε που άρχισε η σύγχρονη καταγραφή το 1880. Παρόλο που δεν υπάρχει μια επιβεβαιωμένη τάση για επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, τα δεδομένα από μόνα τους είναι εντυπωσιακά.

Ολόκληρο το άρθρο στα Αγγλικά μπορείτε να το δείτε εδώ:
http://www.bloomberg.com/news/features/2016-05-18/earth-s-relentless-warming-just-hit-a-terrible-new-threshold

Σε μια εποχή συνεχόμενων διαδοχικών νέων θερμοκρασιακών ρεκόρ, το τελευταίο από αυτά είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Ο αριθμός των κλιματικών ρεκόρ που «έσπασαν» τα τελευταία χρόνια είναι εκπληκτικός. Δυστυχώς όμως μια νέα μέτρηση έρχεται να επιδεινώσει τις ήδη βεβαρυμμένες μετρήσεις. Όχι μόνο βιώσαμε τον θερμότερο Απρίλιο των τελευταίων 137 ετών όπου τηρούνται στοιχεία ημερήσιων θερμοκρασιών, αλλά επιπλέον ήταν ο 12ος συνεχόμενος μήνας που «έσπαγε» το ρεκόρ!

Η διαδοχή των ρεκόρ είναι ανηλεής. Ο Μάιος του 2015 ήταν ο πιο θερμός Μάιος στις καταγεγραμμένες θερμοκρασίες από το 1880. Τον ακολούθησε ο πιο θερμός Ιούνιος. Έπειτα ήρθε ο Ιούλιος, ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος, ο Νοέμβριος, ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος, ο Φεβρουάριος, ο Μάρτιος – και μάθαμε πρόσφατα από τον ΝΟΑΑ – ότι και ο Απρίλιος είναι και αυτός ο θερμότερος μήνας στην ιστορία. Σε μια εποχή όπου η άνοδος της θερμοκρασίας είναι γεγονός, μηνιαίες υψηλότερες τιμές συναντώνται συχνά. Παρόλα αυτά, μια διαδοχική σειρά 12 θερμότερων μηνών είναι χωρίς προηγούμενο.

Ακόμα πιο αξιοσημείωτη ίσως είναι η τάξη μεγέθους των νέων ρεκόρ. Οι ακραίες τιμές των πρόσφατων μηνών είναι τέτοιες, ώστε, με τέσσερις μόνο καταμετρημένους μήνες μέσα στο 2016 και ήδη υπάρχει μια μεγαλύτερη του 99% πιθανότητα ότι φέτος θα είναι (πάλι) η πλέον θερμή χρονιά, σύμφωνα με τον Gavin Schmidt, διευθυντή του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA.

Αν ο κος Schmidt από τη NASA έχει τελικά δίκιο στους ισχυρισμούς του, τότε το 2016 θα είναι το τρίτο συνεχόμενο έτος που θα θέσει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ ως πιο θερμό έτος στην ιστορία και αυτό είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί κάτι τέτοιο.

Τα αποτελέσματα από τις κορυφαίες υπηρεσίες παγκοσμίως διαφέρουν λίγο, με τη NASA να υποστηρίζει πως ο Απρίλιος είναι μόνο ο έβδομος συνεχόμενος μήνας που «σπάει» το θερμοκρασιακό ρεκόρ. Αλλά η NASA, ο ΝΟΑΑ και η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας από κοινού συμφωνούν πως οι ακραίες τιμές του 2016 είναι χωρίς προηγούμενο στην μοντέρνα καταγραφή θερμοκρασιακών δεδομένων.

Ο χάρτης της NASA παρακάτω δείχνει πως η ζέστη κατανεμήθηκε στον πλανήτη τον περασμένο μήνα. Η πιο ακραία ζέστη πέρασε πάνω από την Αρκτική, όπου τα επίπεδα του πάγου ήταν στα χαμηλότερα επίπεδά τους για αυτή την εποχή του χρόνου. Με την έλευση του καλοκαιριού, πιστεύεται πως οι πάγοι στην κορυφή του πλανήτη θα είναι οι μικρότεροι στην καταγεγραμμένη ιστορία τους.

uperthermansi

Για να είμαστε βέβαιοι, μέρος όλου αυτού του φαινομένου είναι αποτέλεσμα ενός τερατώδους El Niño που πλανάται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Το El Niño μπορεί να φτάνει στο τέλος του, μετατοπίζοντας αυτό το καλοκαίρι σε ένα «δροσιστικό» La Niña τη στιγμή που η παγοκάλυψη της Αρκτικής φτάνει στο Ναδίρ της, σύμφωνα με το κέντρο Κλιματικών Προγνώσεων του NOAA. Η υπηρεσία δίνει ένα 75% πιθανότητα εμφάνισης του φαινομένου La Niña αυτό το καλοκαίρι.

Πέραν όμως από αυτές τις κυκλικές αλλαγές όμως, δεν διαφαίνεται να υπάρχει διαφυγή από την ευρύτερη τάση ότι ζούμε σε ένα πλανήτη ο οποίος θερμαίνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι παράκτιες πόλεις πλημμυρίζουν πιο συχνά, οι δασικές πυρκαγιές ξεκινάν πιο νωρίς μέσα στη χρονιά και είμαστε στη μέση της πιο εκτεταμένης περιόδου νέκρωσης των κοραλλιών του ωκεανού που έχει παρατηρήσει ποτέ ο κόσμος.

Ίσως το πιο τρομακτικό, εάν οι πρόσφατες τάσεις αποτελούν κάποια ένδειξη, είναι ότι δεν είναι μακρινή η μέρα όπου το φετινό έτος – με τα ρεκόρ θερμοκρασίας – να μοιάζει δροσερό, συγκρινόμενο με αυτά που πρόκειται να έρθουν.

Επιμέλεια: Ανάργυρος Π. Ρούσσος

.

.

.



ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: