Αγρια ζώα, θύματα τροχών

Η εικόνα των σκοτωμένων ζώων, θύματα κι αυτά των τροχών, κατά τους θερινούς κυρίως μήνες, είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, που αποδίδεται στην αυξημένη κίνηση των οχημάτων σε δρόμους ορεινούς ή παραλιακούς.

Δρόμοι που διέρχονται από δασικές περιοχές και ως εκ τούτου, μέσα από το φυσικό περιβάλλον των άγριων ζώων, το οποίο δεν εγκατέλειψαν λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης, με αποτέλεσμα να …θυσιάζονται στον Μολώχ της ασφάλτου.

Τυχαίνει βέβαια άγρια ζώα να εντοπίζονται αυτό το χρονικό διάστημα και έξω ή μακριά από τους τόπους όπου συνήθως διαβιούν, πιο κοντά δηλαδή σε κατοικημένες και αγροτικές περιοχές, στην προσπάθειά τους να βρουν τροφή. Μοιραία λοιπόν τα αγροτικά επαρχιακά οδικά δίκτυα βρίθουν νεκρών ζώων με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι αλεπούδες.

Ειδικά «σφαγείο» αλεπούδων, αποτελεί κάθε χρόνο ο δρόμος από τη Λάρισα προς την Αγιά και τα παράλιά της (Αγιόκαμπο, Βελίκα, Κόκκινο Νερό κ.α.). Σκίουροι, νυφίτσες, ασβοί αλλά και πτερωτά και άλλα είδη άγριας ζωής, βρίσκουν τον θάνατο από τον ανθρώπινο πολιτισμό…

Το ότι προχθές, σ΄ένα τέτοιο περιστατικό έξω από την Αγιά, είχε θύμα λύκο, ξάφνιασε τους κατοίκους της, καθώς είχαν χρόνια να δουν το είδος αυτού του άγριου ζώου να κατεβαίνει τόσο χαμηλά για τροφή.

Βέβαια το Δασαρχείο υποστηρίζει ότι χρόνια ζουν λύκοι στον Κίσσαβο και ανά διαστήματα εμφανίζονται αναζητώντας τροφή κοντά σε κατοικημένες περιοχές, αλλά πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο.

Μάλιστα υποστηρίζουν ότι κρούσματα επιθέσεων λύκων, που αναζητούν τροφή, καταγράφονται σε κτηνοτροφικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή του Κισσάβου και κυρίως σε εγκαταστάσεις με πρόβατα, όπως επίσης και συγκεκριμένα σε μονάδες που βρίσκονται μέσα στην ελεγχόμενη περιοχή του Κισσάβου.

Γενικά, το φαινόμενο εμφάνισης ζώων στην άσφαλτο, απαιτεί την προσοχή των οδηγών οχημάτων, καθώς εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και για την ασφάλειά τους, μια τέτοια σύγκρουση.

Οι μικρές ταχύτητες, η μεγάλη προσοχή στον δρόμο, η παρατηρητικότητα και τα καλά αντανακλαστικά, επιβάλλονται στο τιμόνι…

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ
Πηγή: www.eleftheria.grΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: