Ρόδος: τεράστια οικολογική καταστροφή από έναν σπινθήρα

platoni_elafi

Τεράστια οικολογική καταστροφή προκάλεσε στη Ρόδο η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου 18 Μαΐου στην περιοχή «Ασώματος» της Απολακκιάς.

Χιλιάδες στρέμματα δάσους και χορτολιβαδικών εκτάσεων, αλλά και ποιμνιοστάσια, γεωργικά μηχανήματα και αποθήκες έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Σύμφωνα με τη Δημοκρατική της Ρόδου, η Απολακκιά, αλλά και το χωριό Ίστριος εκκενώθηκαν προληπτικά.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την πυρκαγιά, καθώς είχαν κοπάσει οι ισχυροί άνεμοι, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ξανά οι προσπάθειές τους καθώς υπήρχαν μικρές αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Αγαπητό Πάλλα, αλλά και τον Προέδρο της ΔΚ Απολακκιάς Στάθη Διαμαντή, η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρα θεριστικής μηχανής. Κάτι το οποίο παραδέχθηκε στο ανακριτικό της ΠΥ ο γεωργός που θέριζε το χωράφι του, όπως αναφέρει η Δημοκρατική.

Το πρωί του Σαββάτου, σε δηλώσεις του στο Mega, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου διαβεβαίωσε ότι θα μεταβούν άμεσα στη Ρόδο κλιμάκια, για την καταγραφή των ζημιών.

Πολλά ζώα έχασαν τη ζωή τους, αφού δεν κατάφεραν να απομακρυνθούν από τις φλόγες.

Μια εικόνα ενός ελαφιού (Dama dama), που αναζητά καταφύγιο κοντά στους ανθρώπους, την οποία ανέβασε στο Facebook ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης, Νίκος Θεοδωρίδης, είναι ενδεικτική της καταστροφής. Οι πυροσβέστες κάνουν λόγο για τεράστια οικολογική καταστροφή, ενώ συχνά βρίσκουν κουφάρια ζώων, μικρών και μεγάλων, που κάηκαν ζωντανά.

Στο νησί της Ρόδου θα μεταβούν κλιμάκια για την καταγραφή των ζημιών σε όλα τα επίπεδα.

Πηγή: www.econews.grΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

%d