Κατάθεση τροπολογίας για αποζημιώσεις των αγροτών από ζημιές ελαφιών

platoni

Με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρη Γάκη, κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία-προσθήκη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, που αφορά την αποζημίωση των αγροτών από τις ζημιές που προκαλούν τα ελάφια στις φυτικές καλλιέργειες της Ρόδου.

Με την προτεινόμενη τροπολογία, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στην αποζημίωση των αγροτών από ζημιές που προκαλούν τα πλατώνια στις φυτικές καλλιέργειες του νησιού και ταυτόχρονα, αναδεικνύεται στην τοπική κοινωνία η πλούσια περιβαλλοντική κληρονομιά του νησιού και η ανάγκη προστασίας της φύσης και της διατήρησης των μοναδικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, των δασών και των ελαφιών της Ρόδου.

Μετά την πρόσφατη καταστρεπτική πυρκαγιά στη νότια Ρόδο, η προτεινόμενη ρύθμιση, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για τις φυτικές καλλιέργειες στις πληγείσες περιοχές, συμβάλει σημαντικά στην προστασία του πλατωνιού (Dama dama), που αποτελεί σύμβολο της Ρόδου και είναι ο μοναδικός φυσικός πληθυσμός του είδους στον κόσμο.

Η τροπολογία – προσθήκη, που συνυπογράφουν όλοι οι βουλευτές Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ, θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Τροπολογίας – προσθήκης.

***

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού: «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις των άρθρων 19, 20, 29, 30, 33, 35, 40 έως 46 της Οδηγίας 2013/34/ΕΕ» … και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού»

Θέμα: «Αποζημίωση των αγροτών από τις ζημιές που προκαλούν τα πλατώνια (ελάφια) στις φυτικές καλλιέργειες στη νήσο Ρόδο»

Α. Αιτιολογική Έκθεση

Στη Ρόδο, τα έντονα φυσικά φαινόμενα που έπληξαν τα τελευταία χρόνια το νησί, με αποκορύφωμα τις μεγάλες πυρκαγιές που προξένησαν εκτεταμένες καταστροφές στο δασικό οικοσύστημα του νησιού, προκάλεσαν την μετακίνηση των ελαφιών προς τις πεδινές περιοχές του νησιού, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες. Με την προτεινόμενη τροπολογία, ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στην αποζημίωση των αγροτών από ζημιές που προκαλούν τα ελάφια (πλατώνια) στις φυτικές καλλιέργειες και ταυτόχρονα, αναδεικνύεται στην τοπική κοινωνία η πλούσια περιβαλλοντική κληρονομιά του νησιού και η ανάγκη προστασίας της φύσης και της διατήρησης των μοναδικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, των δασών και των ελαφιών της Ρόδου.

Η προτεινόμενη ρύθμιση, συμβάλει, αφενός στην προστασία της αγροτικής παραγωγής των περιοχών του νησιού που ζουν τα ελάφια μέσω του ΕΛ.Γ.Α. και αφετέρου στην επιτακτική ανάγκη προστασίας του πλατωνιού (Dama dama, L., 1758), που αποτελεί σύμβολο της Ρόδου και είναι ο μοναδικός φυσικός πληθυσμός του είδους στον κόσμο. Πρέπει να σημειωθεί, ότι το ελάφι (πλατώνι) της Ρόδου, με αρχαία καταγωγή και ιδιαίτερη γενετική ταυτότητα, καθώς διαφέρει γενετικά από άλλα πλατώνια της Ευρώπης και της Μικράς Ασίας, έχει καταγραφεί στη Σύμβαση της Βέρνης ως απειλούμενο είδος και συμπεριλήφθηκε στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων σπονδυλόζωων της Ελλάδας με το χαρακτηρισμό «Κινδυνεύον», δηλαδή είδος που αντιμετωπίζει πολύ υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο φυσικό του περιβάλλον στο άμεσο μέλλον.

Τέλος, για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης, όπως προβλέπεται και από τη διαδικασία, οι αποζημιώσεις θα υπολογιστούν και θα αποδοθούν μετά την εκπόνηση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης.

Β. Τροπολογία – Προσθήκη

Να προστεθεί στο σχέδιο νόμου άρθρο …  με τίτλο «ειδικές διατάξεις», ως ακολούθως:

Άρθρο…

«Στην παράγραφο 1 του άρθρου 5 του Ν. 3877/2010 (Α΄ 160): «Ασφαλιζόμενοι φυσικοί κίνδυνοι, παθήσεις και ασθένειες», μετά την περίπτωση (ιβ), προστίθεται περίπτωση (ιγ), ως εξής:

«ιγ) ζημιές που προκαλούνται από άγρια ελάφια (Dama dama) στη φυτική παραγωγή της νήσου Ρόδου.»

Αθήνα, 23  Ιουνίου 2016

Oι προτείνοντες βουλευτές: Γάκης Δημήτρης, Σαντορινιός Νεκτάριος, Καματερός Ηλίας, Αραχωβίτης ΣταύροςΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: