Έκκληση Τμήματος Δασών για αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιών

foties

Λευκωσία: Θερμή έκκληση προς το κοινό να αποφεύγει ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά απευθύνει το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κύπρου, με αφορμή τις επικρατούσες ψηλές θερμοκρασίες και την πρόβλεψη από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία για περαιτέρω αύξησή της κατά τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του, το Τμήμα Δασών καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει τη χρήση φωτιάς στις διάφορες δραστηριότητές του, καθώς και τη ρίψη αποτσίγαρων στο έδαφος.

Παράλληλα, τονίζει ότι το κάψιμο χόρτων, αποκλαδιών και σκυβάλων απαγορεύεται, ενώ η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυριλλιοτροχοί, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση, πρέπει να αποφεύγεται.

Αναφέρει, επίσης, ότι όσοι προτίθενται και επιβάλλεται να χρησιμοποιήσουν τέτοιου τύπου μηχανήματα ή εργαλεία, ακόμη και αν είναι βέβαιοι ότι γνωρίζουν και έχουν λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα προληπτικά μέτρα, προτρέπονται να ενημερώνουν έγκαιρα τον πλησιέστερο δασικό ή πυροσβεστικό σταθμό για την πρόθεσή τους.

Σημειώνει ότι προσοχή πρέπει να δοθεί και στα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τις εξατμίσεις ή από βραχυκύκλωμα ηλεκτρογεννητριών ή υδραντλιών στο ύπαιθρο.

Το Τμήμα Δασών καλεί τους εκδρομείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διακίνησή τους στο ύπαιθρο, να αποφεύγουν τη ρίψη σπίρτων και αποτσίγαρων και να έχουν υπόψη ότι το άναμμα φωτιάς για την ετοιμασία ή το ζέσταμα φαγητού, επιτρέπεται μόνο μέσα στις ψησταριές που βρίσκονται στους εκδρομικούς χώρους.

Καλεί, τέλος, όποιον αντιληφθεί καπνό ή φωτιά, μέσα ή κοντά στο δάσος να ενημερώσει χωρίς καμιά καθυστέρηση τον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό ή να τηλεφωνήσει στο 1407 (Τμήμα Δασών) ή στο 112 (Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ 

.

.

.ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: