Λευκωσία: Επιβεβλημένη θεωρείται η άμεση λειτουργία του Δασικού Κολεγίου Κύπρου στον Πρόδρομο ως κέντρο εκπαίδευσης και κατάρτισης, σε μια περιοχή που είναι συνυφασμένη με το φυσικό περιβάλλον. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον χώρο του Δασικού Κολεγίου, δεκάδες παραβρεθέντες διατύπωσαν τις επιθυμίες και τα αιτήματά τους πάνω σε κομμάτια πεύκου από το καμένο δάσος της Σολέας, με στόχο να δοθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού οι αγροτικές οργανώσεις με τις κοινότητες Σολιάς, Μαραθάσας και Πιτσιλιάς. Η εκδήλωση με θέμα «Αφύπνιση – Εγερτήριο για το Περιβάλλον», εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών για αναβάθμιση του Δασικού Κολεγίου σε Σύγχρονο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Κέντρο για Ενίσχυση – Διαφύλαξη – Ανάπτυξη του Φυσικού Περιβάλλοντος.
Οι παρεβρισκόμενοι κατέγραψαν πάνω σε κομμάτια πεύκου από το καμένο δάσος της περιοχή Σολιάς απόψεις/ αιτήματα σχετικά με το Δασικό Κολέγιο και τα δάση γενικότερα, τα οποία συγκεντρώθηκαν και θα παραδοθούν στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Ξυπνάτε ρε, όχι άλλα δάκρυα» έγραφε ένα από τα μηνύματα, ενώ σε άλλο κομμάτι πεύκου αναφερόταν το μήνυμα «Το δάσος μας το κληροδότησαν οι γονείς μας για να το παραδώσουμε στα παιδιά μας, δεν μας ανήκει». «Σώστε τα δάση, σώστε το σπίτι μας», είναι το σχόλιο που έγραψε μια μικρή μαθήτρια, ενώ σε άλλο κομμάτι πεύκου αναφερόταν «διαβάστε τα όλα. Μην τα ρίξετε στα τζάκια σας».
Κύριο αίτημα της συγκέντρωσης ήταν η επαναλειτουργία του Δασικού Κολεγίου στον Πρόδρομο για επιμόρφωση του τεχνικού προσωπικού του Τμήματος Δασών στις πρακτικές εφαρμογές που είναι αναγκαίες για την ορθή διαχείριση, διαφύλαξη και ανάπτυξη των δασών και κυρίως στη σωστή αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Κάποιοι από τους παραβρεθέντες ζήτησαν την αναβάθμιση της δασικής εκπαίδευσης στην Κύπρο, μέσα από πανεπιστημιακό Τμήμα στο ΤΕΠΑΚ και σωστή μετεξέλιξη του Δασικού Κολεγίου σε σύγχρονο δασικό εκπαιδευτικό κέντρο.
Όσον αφορά το Δασικό Κολλέγιο, σημειώνεται ότι υπήρξε απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης στις 20 Φεβρουαρίου 2013 για «μη πρόσληψη νέων σπουδαστών». Αργότερα, η κυβέρνηση με νέα απόφασή της την 1η Ιουλίου 2015, αναγνωρίζοντας τη σημασία του Κολλεγίου, αποφάσισε τη μετεξέλιξή του σε Εκπαιδευτικό Κέντρο για θέματα Δασών και Περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση αναμένει την τελική εισήγηση του Τμήματος Δασών στο οποίο υπάγεται το Δασικό Κολλέγιο προκειμένου να λάβει τις τελικές της αποφάσεις.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο αποφοίτησαν οι τελευταίοι φοιτητές από το Δασικό Κολέγιο και ουσιαστικά αναστάληκε η 64χρονη συνεχής ιστορική λειτουργία και προσφορά του στην Κυπριακή Δασοπονία.
Υπενθυμίζεται ότι τότε ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης στην τελετή αποφοίτησης, τόνισε ότι το Δασικό Κολέγιο δεν κλείνει, απλά αναστέλλει τη λειτουργία του όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και στο μέλλον η Κυβέρνηση θα έχει την ευχέρεια όταν και εφόσον το θεωρήσει αναγκαίο να το λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος διερευνά την ύπαρξη ενδιαφέροντος εκ μέρους εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Ανώτατης και Ανώτερης Εκπαίδευσης που λειτουργούν και προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα στην Κύπρο, για χρήση / αξιοποίηση ολόκληρου ή μέρους των υποδομών του Δασικού Κολεγίου Κύπρου (ΔΚΚ) στον Πρόδρομο, για ορισμένο χρονικό διάστημα και υπό όρους που θα καθοριστούν /συμφωνηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο.
Τα ενδιαφερόμενα ιδρύματα θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις υποδομές του ΔΚΚ στο πλαίσιο εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων που σχετίζονται με τη Δασολογία ή/και Οικολογία ή/και Προστασία του Περιβάλλοντος ή/και συναφή αντικείμενα.
Γράφει: Άγγελος Νικολάου
ΚατηγορίεςΕκπαίδευση - Επιμόρφωση
¨Εχω την εντυπώση ότι κοροιδεύομε τον εαυτό μας. Το Δασικό Κολλέγιο είχε πρώτα πολέμιους εκ των έσσω. Αυτοί το οδήγησαν στο κλείσιμο.Τώρα το αλαλούμ στο ζενύθ. Ο καθένας καραδοκεί για κάτι. Αν δεν ήτο η φωτιές του Ιούνη κανένας δεν θα άνοιγε το στόμα του. Η εκδήλωση στο Δασικό Κολλέγιο δεν με ενθουσίασε. ¨Ενα μόνο ερώτημα για σκέψη. Μεγάλη μερίδα αποφοίτων του (πριν ακόμη ολοκληρώσομε τις σπουδές μας εκεί ) ζητήσαμε αναβάθμιση του. Μας άκουαν και γελούσαν διότι μας ήθελαν <>, δηλαδή μας έγραφαν. Τώρα γιατί ζητούν την μετεξέληξη του; Φαινόμενο της εποχής άραγε. Θα βολέψει κάποιους;. Μια μεγάλη μερίδα Δασοκόμων φροντίσαμε και πήραμε την αναγκαία μόρφωση από πανεπιστήμια του εξωτερικού με έξοδα δικά μας, για το καλό του τόπου μας…. Ποιού να πιστεύσεις; Τα λάθη είναι άπειρα και από όλους μας. Ανεκτήκαμε το σύστημα δυστυχώς !!!