Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για την πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια

oxima_dasikis_ipiresias_fotia_limni_evias

Ερώτηση για την καταστροφική πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια κατέθεσε το ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναλυτικά η ερώτηση

Θέμα: καταστροφικές πυρκαγιές στον Νομό Ευβοίας

Για μια ακόμη φορά οι καταστροφικές πυρκαγιές στον Νομό Ευβοίας που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες μέρες του Ιούλη, μετέτρεψαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και δασικών εκτάσεων, υλικοτεχνικές υποδομές, αλλά και ζωικό κεφάλαιο σε αποκαΐδια! Προκάλεσαν πολλές καταστροφές σε ζώα, βοσκοτόπια, ελιές, αμπέλια. Οι πυρκαγιές αυτές, εκτός των συγκεκριμένων καταστροφών που άφησαν πίσω τους, δημιούργησαν και νέους άνεργους στην περιοχή- τους ρετσινάδες. Η πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια έκαψε πάνω από 25.000 στρέμματα πεύκου που αποτελεί καταστροφή για τους ρετσινάδες της περιοχής που αυτή την εποχή βρίσκονται και εργάζονται μέσα στο δάσος στη συλλογή του ρετσινιού, βασική πηγή εισοδήματος τους.

Οι πυρκαγιές αυτές παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων, αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις ευθύνες, τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων, όσο και της σημερινής που διατηρούν και επαυξάνουν τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια, για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών και αφήνουν παντελώς απροστάτευτα δάση, υποδομές, λαϊκές κατοικίες και περιουσίες, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Χαρακτηριστική είναι η έλλειψη ζωνών πυροπροστασίας στην περιοχή, οι κακοσυντηρημένοι δασικοί δρόμοι, αλλά και η συνολική έλλειψη σε μέσα πυρόσβεσης που γίνεται πιο αισθητή όταν υπάρχουν ταυτόχρονα και άλλες πυρκαγιές στη χώρα.

Απαιτείται η κυβέρνηση να πάρει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή εκδήλωσης νέων πυρκαγιών το επόμενο διάστημα. Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν άμεσα, στο 100%, οι πληγέντες από το κράτος. Άμεσα και γρήγορα να αποζημιωθούν και οι ρετσινάδες της περιοχής της Βόρειας Εύβοιας που βλέπουν κατεστραμμένη την παραγωγή τους.

Ερωτώνται οι  κ. Υπουργοί, σε ποιες ενέργειες θα προβούν και τι μέτρα θα λάβουν για:

 • Την άμεση καταγραφή των καμένων εκτάσεων και την άμεση κήρυξη τους ως αναδασωτέες, χωρίς καμία εξαίρεση.
 • Μέτρα ώστε άμεσα να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων.
 • Την έρευνα για τις αιτίες των πυρκαγιών.
 • Την απόδοση έκτακτου γενναίου βοηθήματος στους ρετσινάδες της περιοχής της Β. Εύβοιας, που θα μείνουν άνεργοι, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους αλλά και για τα επόμενα 5 τουλάχιστον χρόνια. Μέριμνα ώστε να ασχοληθούν σε εποχιακές δουλειές σε δήμους και άλλους φορείς.
 • Την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων για την καταστροφή που υπέστησαν στις κτηνοτροφικές μονάδες, σε γεωργικές εκτάσεις (ελαιώνες, αμπέλια, ρετσίνια κ.α.), σε ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές.
 • Την άμεση χορήγηση δωρεάν ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους, αφού κάηκαν βοσκήσιμες εκτάσεις.
 • Να εξαιρεθούν οι πληγέντες από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, των τελών και λοιπών εισφορών στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, Ύδρευση κτλ)
 • Τη δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας και δικτύου δασικών δρόμων που θα υπηρετεί το σκοπό της δασοπροστασίας.
 • Να απαγορευτεί η υλοτόμηση του καμένου δάσους από εργολάβους που καραδοκούν.
 • Να εγκριθεί κονδύλι για την επάνδρωση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της δασικής υπηρεσίας με μόνιμο αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό.
 • Την άμεση συντήρηση και υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ που σε αρκετές περιπτώσεις ευθύνονται για τις πυρκαγιές.
 • Τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα δασοπροστασίας της δασικής περιουσίας και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (Πυροσβεστική, Δασική Υπηρεσία κλπ), μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εποχιακών.

Οι βουλευτές
Γιάννης Γκιόκας
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου

Πηγή: http://www.naftemporiki.grΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: