ΚΚΕ: Νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ μετατρέπει τους δασικούς συνεταιρισμούς σε εμπορικές επιχειρήσεις

kke

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Μετατρέπει τους δασικούς συνεταιρισμούς σε εμπορικές επιχειρήσεις

Η ιδιωτικοποίηση του αντικειμένου συνολικά της διαχείρισης των κρατικών δασών από εμπορικές επιχειρήσεις, που κατ’ όνομα θα λέγονται δασικές συνεταιριστικές οργανώσεις, προωθείται με νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που από την περασμένη Πέμπτη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Το στίγμα του νομοσχεδίου δίνεται κιόλας από το άρθρο 1, όπου προβλέπεται ότι οι Δασικές Συνεταιρικές Οργανώσεις (ΔΑΣΟ) διαχωρίζονται στο εξής σε πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες, οι οποίες θα ονομάζονται Δασικές Συνεταιριστικές Ενώσεις (ΔΑΣΕ). Οι δεύτερες θα μπορούν να δραστηριοποιούνται, πέρα από τις «δασικές εργασίες», και στη «διακίνηση, εμπορία, επεξεργασία και μεταποίηση δασικών προϊόντων». Στο άρθρο 42 προβλέπονται κίνητρα συγχώνευσης συνολικά των ΔΑΣΟ, κάτι που φέρνει τη σταδιακή μετατροπή τους σε εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ προβλέπονται επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια.

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Οπως ανέφερε μιλώντας στην Επιτροπή ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, δηλώνοντας εξαρχής ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο, σκοπός της συγκυβέρνησης είναι «η μετατροπή των δασικών συνεταιρισμών σε εμπορικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις», οι οποίες θα έχουν στα χέρια τους ολόκληρο το δασικό αντικείμενο.

«Τι οργανώσεις άραγε θα είναι αυτές», σημείωσε, «που θα εμπορεύονται δασικά προϊόντα; Θα δημιουργούν π.χ. εργοστάσια μεταποίησης ξυλείας, στα οποία θα εργάζονται εργάτες, με μορφές απασχόλησης που θα τσακίζουν εργασιακά δικαιώματα, που θα απαξιώνεται η εργατική δύναμη, που θα πρωτεύει το κέρδος, το οποίο θα το βαφτίζουν οι συνεταιρισμοί “αναγκαιότητα” για την επιβίωσή τους, όπως προβλέπεται στο άρθρο 12;». Παράλληλα, σημείωσε ότι απεμπολείται και η «βασική ευθύνη προστασίας και διαχείρισης των κρατικών δασικών οικοσυστημάτων από τις δασικές υπηρεσίες».

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως έναν «ακόμα κρίκο στην πολιτική για τα δάση, που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα τα παραδώσει στους επιχειρηματικούς ομίλους. Συνεχίζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα και οι δασικοί συνεταιρισμοί είναι ο μανδύας για να συγκαλύψει αυτή την αγροτική πολιτική και της σημερινής συγκυβέρνησης, που κινείται στις κατευθύνσεις υλοποίησης της δασικής πολιτικής της ΕΕ στη “Στρατηγική Ευρώπη 2020”, που είναι ενταγμένη στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, στη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη»που ευνοεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Για το ΚΚΕ», τόνισε, «τα δάση είναι η κοινωνική λαϊκή περιουσία και ιδιοκτησία. Η ολοκληρωμένη διαχείρισή τους και η προστασία τους δεν εξασφαλίζεται στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, δηλαδή στο κυνήγι του κέρδους. Γι’ αυτό, άλλωστε, όταν η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων το επιτάσσει, τα δάση γίνονται οικόπεδα, οικισμοί, οικοδομικοί συνεταιρισμοί, τουριστικές επιχειρήσεις, δηλαδή αλλάζουν χαρακτήρα και προορισμό».

Η ΝΔ υπερψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο, με τον εισηγητή της Ν. Μηταράκη να το χαρακτηρίζει θετικό και «συνέχεια του εγχειρήματος» των κυβερνήσεων της ΝΔ. Υπερψήφισε και το Ποτάμι. Το ΠΑΣΟΚ δεν εξέφρασε πρόθεση ψήφου, η Ενωση Κεντρώων και η ναζιστική Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκαν.

www.rizospastis.gr



ΚατηγορίεςΝομοθεσία, Υλοτομίες

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading