Δασαρχείο Αλμυρού: Διάσωση τραυματισμένου φιδαετού

Το πληγωμένο μεταναστευτικό πουλί μεταφέρθηκε στο δασαρχείο Αλμυρού, όπου και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

fidaetos

Με σοβαρά τραύματα στις φτερούγες, που προκλήθηκαν από ηλεκτροφόρα καλώδια, εντοπίστηκε, στα μέσα Αυγούστου, ένας φιδαετός (Circaetus gallicus), στην περιοχή του Αλμυρού Μαγνησίας.

Το πληγωμένο μεταναστευτικό πουλί βρήκε αγρότης της περιοχής ο οποίος και ενημέρωσε το δασαρχείο Αλμυρού ότι στο χωράφι του υπήρχε ένας τραυματισμένος αετός. Το δασικό προσωπικό μερίμνησε για τη μεταφορά του άτυχου αρπακτικού στο κτίριο του δασαρχείου, για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ειδοποιήθηκε άμεσα η Δράση για την Άγρια Ζωή στη Θεσσαλονίκη όπου μετά από συνεννόηση στάλθηκε την ίδια ημέρα.

Την επόμενη μέρα, το δασαρχείο Αλμυρού ενημερώθηκε ότι ο φιδαετός ήταν καλύτερα αλλά ήταν απαραίτητο να πραγματοποιηθεί επέμβαση στα φτερά του. Στην συνέχεια θα μεταφερόταν στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στην Αίγινα για να προετοιμαστεί κατάλληλα η απελευθέρωσή του.

O φιδαετός είναι μεταναστευτικό είδος, που ξεχειμωνιάζει στην Αφρική. Έρχεται στην περιοχή κατά τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου και φεύγει μετά την ολοκλήρωση της αναπαραγωγής του, κατά τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο.

Η ελληνική ονομασία Φιδαετός, παραπέμπει ευθέως στις διατροφικές συνήθειες του είδους. Οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί του Φιδαετού μειώθηκαν δραματικά από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά, λόγω της λαθροθηρίας και της απώλειας των βιοτόπων του.

.

.

.ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Δασική Υπηρεσία

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: