€6,2 εκατομμύρια για παρακολούθηση των ελληνικών λιμνών

Ως το 2023 υπολογίζονται περίπου 42.000 μετρήσεις και αναλύσεις

limni_ygrotopos

Τράτσα Μάχη | tovima.gr

Στην τελική ευθεία για τη λειτουργία εθνικού δικτύου παρακολούθησης των λιμνών της Ελλάδας βρίσκεται το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Το έργο, συνολικού κόστους 6.200.000 ευρώ, με απόφαση (ΑΠ 10911 19.9.2016) της ειδικής γραμματέως του υπουργείου Οικονομίας κυρίας Ευγενίας Φωτονιάτα εντάχθηκε στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στόχος είναι ο εργαστηριακός έλεγχος και η παρακολούθηση των υδάτων σε 50 λίμνες για βιολογικά, φυσικοχημικά, υδρομορφολογικά στοιχεία ποιότητας και για ανίχνευση χημικών ουσιών. Οι έλεγχοι θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. για φυτοπλαγκτό δύο με τέσσερις φορές το έτος, για υδρόβια μακρόφυτα τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο κ.λπ.).

Επίσης, προβλέπονται μετρήσεις στάθμης, βαθυμετρίας, υπολογισμοί στοιχείων υδρολογίας (π.χ. σύνδεση με τα υπόγεια ύδατα, ποσότητα, δυναμική ροής) κ.ά. Τα δείγματα θα αποστέλλονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους και το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, για χημική ανάλυση.

Το πλήθος των αναλύσεων και των επί τόπου μετρήσεων εκτιμάται σε περίπου 42.000 έως το 2023. Τα αποτελέσματα θα εγγράφονται στη βάση δεδομένων υδάτων της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.

Για την εκπόνηση των εργασιών προβλέπεται η απασχόληση προσωπικού και η πρόσληψη νέου έκτακτου προσωπικού. Για τις μετακινήσεις του επιστημονικού προσωπικού προβλέπεται η χρησιμοποίηση υφιστάμενων οχημάτων, η αγορά νέου οχήματος καθώς και η ενοικίαση αυτοκινήτων. Μάλιστα, όπου απαιτείται, θα χρησιμοποιείται πλοίο ή και αεροπλάνο. Για τη μεταφορά εντός των σημείων δειγματοληψίας στις λίμνες θα χρησιμοποιούνται πλωτά μέσα. Μεταξύ άλλων προβλέπονται έξοδα και για δημοσίευση προκηρύξεων.

Πηγή: tovima.grΚατηγορίεςΥδατικοί πόροι

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

%d