ΠΕΔΔΥ: Περί δηλώσεων συνέχεια…

peddy

Στις πρόσφατες δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρεται το δελτίο τύπου που εξέδωσε σήμερα η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Δ.Δ.Υ.).

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, όπως υποστηρίζει η ΠΕΔΔΥ, «αναλώνεται σε μια διελκυστίνδα δηλώσεων “αυτοπροβολής” που δυστυχώς από πλευράς περιεχομένου και ουσίας μόνο ανιστόρητες και ατυχείς μπορούν να χαρακτηριστούν» αντί να δείξει «την πολιτική πρόθεση και τις ενέργειες, σύμφωνα με τις Κυβερνητικές εξαγγελίες  για την οργάνωση και τη λειτουργία του Κράτους».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ «να αφήσει τις δηλώσεις για θέματα που δεν έχει πλήρη γνώση ή δεν γνωρίζει και οι οποίες  την εκθέτουν», να προσανατολιστεί επικοινωνιακά «στην ουσία της δασικής πολιτικής και το έργο που οφείλει να κάνει, με τη συμβολή των Δασικών Υπηρεσιών» και να προχωρήσει «την ενίσχυση των δημοσίων Δασικών Υπηρεσιών, ώστε να μπορούν με ποιότητα και αποτελεσματικότητα να ανταποκριθούν στο ρόλο τους όπως επιβάλλει το Σύνταγμα της Χώρας.».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του δελτίου τύπου της ΠΕΕΔΥ

Δελτίο τύπου

Περί δηλώσεων συνέχεια 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Π.Ε.Δ.Δ.Υ (με δική της πρωτοβουλία και συνεχή πίεση) πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις οποίες είχαμε προτάξει τα κυρίαρχα θέματα δασικής πολιτικής και κυρίως την υποστήριξη του έργου των δασικών χαρτών (μιας και αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο) αλλά και την οργάνωση και λειτουργία του Δασικού Τομέα που για την ΠΕΔΔΥ και τους δασολόγους της δασικής πράξης είναι κυρίαρχο ζήτημα. 

Περιμέναμε δείγματα των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας και σχετικές επαφές της, τόσο με το συναρμόδιο για τα οργανογράμματα των Δασικών Υπηρεσιών Υπουργείο Εσωτερικών  και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όσο και εσωτερικά στις διεργασίες που γίνονται στο ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το θέμα του Οργανογράμματος,  προκειμένου να διασφαλιστεί η διακριτή επιστημονική και διοικητική δυνατότητα και η  λειτουργικότητα του Τομέα,  σύμφωνα με τις απαιτήσεις για μια σύγχρονη δασική πολιτική τόσο σε Κεντρικό επίπεδο όσο και περιφερειακά.

Δυστυχώς αντί αυτών βλέπουμε την πολιτική Ηγεσία να αναλώνεται σε μια διελκυστίνδα δηλώσεων «αυτοπροβολής» που δυστυχώς από πλευράς περιεχομένου και ουσίας μόνο ανιστόρητες και ατυχείς μπορούν να χαρακτηριστούν. Και αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας, αν παράλληλα δεν είχαμε σε εξέλιξη πολιτικές και διοικητικές διεργασίες που μας αφορούν και  οι οποίες θα κρίνουν την υπόσταση των δασικών Υπηρεσιών και αυτή καθ’ εαυτή την άσκηση της δασοπονίας.

Θα περιμέναμε λοιπόν αντί των ¨εύκολων λόγων¨ περί «εμφυλίου ανάμεσα σε χαρτογράφους (?) και δασολόγους» και αντί των «ανιστόρητων και ρηχών αναλύσεων» που συνδέουν την αστυφιλία και την εγκατάλειψη της υπαίθρου με την πολιτική στα δάση, δηλώσεων δηλαδή που απέχουν από την πραγματικότητα και υποδηλώνουν μάλλον παντελή έλλειψη ιστορικής γνώσης ή και προκατάληψή για τον Τομέα, να δούμε την πολιτική πρόθεση και τις ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας, σύμφωνα με τις Κυβερνητικές εξαγγελίες  για την οργάνωση και τη λειτουργία του Κράτους.

Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ  υπενθυμίζει στην πολιτική ηγεσία αλλά και σε όσους έχουν κοντή μνήμη ότι οι Δασικές Υπηρεσίες στήριξαν προ- και μετα-πολεμικά   όσο κανένας άλλος την οικονομία της ορεινής υπαίθρου και τους παραδασόβιους πληθυσμούς, παρέχοντας τους εισόδημα σε πολύ δύσκολες εποχές  και συμβάλλοντας με τα δασοτεχνικά έργα υποδομής, (δασικοί δρόμοι, ορεινή υδρονομία, βοσκοτόπια, παροχή πρώτων υλών  κλπ) στη διαβίωση τους. Το ότι σήμερα είναι συνδεδεμένα με οδικό δίκτυο απομακρυσμένα χωριά σε όλη τη χώρα, οφείλεται στις Δασικές Υπηρεσίες και σε κανένα άλλο.

Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Δ.Δ.Υ) απαιτεί το σεβασμό στην παράδοση και την ιστορική διαδρομή του Δασικού Τομέα. Καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να  προσανατολίσει το επικοινωνιακό της έργο στην ουσία της δασικής πολιτικής και το έργο που οφείλει να κάνει, με τη συμβολή των Δασικών Υπηρεσιών και να αφήσει τις δηλώσεις για θέματα που δεν έχει πλήρη γνώση ή δεν γνωρίζει και οι οποίες  την εκθέτουν.

Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία να επικεντρωθεί στην στήριξη των υφιστάμενων  δομών των Δασικών Υπηρεσιών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο και να υπάρξει άμεση ενημέρωσή μας.

Ζητάμε την επαναξιολόγηση του νομικού πλαισίου για τη δασοπροστασία και την τήρηση της πολιτικής εξαγγελίας της Κυβέρνησης για κατάργηση των αντιπεριβαλλοντικών και αντιδασικών διατάξεων.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση την λήψη πολιτικής απόφασης για την ενίσχυση των δημοσίων Δασικών Υπηρεσιών, ώστε να μπορούν με ποιότητα και αποτελεσματικότητα  να ανταποκριθούν στο ρόλο τους όπως επιβάλλει το Σύνταγμα της Χώρας. 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΦΑΣΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: