Επανασύσταση του θεσμού των Αγροφυλάκων για την αντιμετώπιση της… λαθροϋλοτομίας

agrofulaki

«Την άμεση πρόσληψη αγροφυλάκων, προκειμένου να ενισχυθεί ουσιαστικά η αγροτική ασφάλεια, ώστε να μη μείνει κανένα σημείο της Ελλάδας ακάλυπτο σε φαινόμενα λαθροθηρίας, λαθροϋλοτομίας, και υποκλοπής γεωργικών προϊόντων», ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή τρεις βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.

Για τους τρεις βουλευτές, «η άμεση επαναλειτουργία του σώματος της Αγροφυλακής θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων στην Ελληνική ύπαιθρο, όπως της λαθροθηρίας, της παράνομης υλοτομίας, της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης τοξικών αποβλήτων».

Οι νέοι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων, αφού κόπτονται τόσο για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας της δασικής υπηρεσίας (λαθροθηρία, λαθροϋλοτομία), μήπως θα έπρεπε να ενδιαφερθούν και για την απασχόληση των χιλιάδων πτυχιούχων των δασικών σχολών  (δασολόγοι, δασοπόνοι, ειδικοί δασικής προστασίας); Και αυτό, διότι, οι απόφοιτοι των δασικών σχολών και το αντικείμενο της δασικής προστασίας έχουν σπουδάσει και για την απασχόληση τους δεν απαιτείται η επανασύσταση κανενός θεσμού και κανενός νέου ή παλιού σώματος. Υπάρχει η Δασική Υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη και με την αγροτική ασφάλεια, κάτι, που από ότι φαίνεται, δεν το γνωρίζουν οι υπογράφοντες την ερώτηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
…………Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Επανασύσταση του θεσμού των Αγροφυλάκων

Ο θεσμός της Αγροφυλακής, απασχολούσε σοβαρά τις αρχαίες ελληνικές πολιτείες.

Στο Ρωμαϊκό και Βυζαντινό Δίκαιο απαντώνται αναφορές, από τις οποίες προκύπτει ότι η Αγροφυλακή απασχολούσε τους νομοθέτες σε σχέση με συναφή με το θεσμό διοικητικά θέματα εκείνων των χρόνων.

Η Αγροφυλακή ως υπηρεσία του κράτους, οργανώθηκε με διάταγμα στις 31 Δεκεμβρίου 1836.

Από τότε και μέχρι σήμερα, ο συγκεκριμένος θεσμός, με αλλεπάλληλους νόμους, έχει συσταθεί, ανασυσταθεί και τελικά καταργηθεί, έχοντας ως συνέπεια την αλματώδη αύξηση των αγροζημιών και των κλοπών γεωργικών προϊόντων και μηχανημάτων, με αποτέλεσμα, πλέον της απαξίωσης των ιδιοκτησιών των αγροτών, λόγω της προσβολής του δικαιώματος της ιδιοκτησίας τους, την εξακολουθούμενη μείωση του εισοδήματος τους, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του αγροτικού τομέα της Χώρας.

Επειδή κύριο και βασικό μέλημα της Πολιτείας είναι να διασφαλίζει υγιείς και αξιόπιστες μεθόδους και συνθήκες ανάπτυξης, προκειμένου η Χώρα να αναπτύξει τον πρωτογενή τομέα και να αξιοποιήσει τον πλούτο των αγροτικών προϊόντων της, οφείλει να λαμβάνει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τούτο, θα επιτευχθεί από την άμεση επαναλειτουργία του σώματος της Αγροφυλακής, η θεσμοθέτηση του οποίου θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων στην Ελληνική ύπαιθρο, όπως της λαθροθηρίας, της παράνομης υλοτομίας, της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης τοξικών αποβλήτων. Επιπλέον, στα άμεσα αποτελέσματα που θα προκύψουν, προφανώς θα αντισταθμιστεί η ασφαλής προστασία και φύλαξη των αγροτικών περιοχών που δεν βρίσκονται κοντά σε αστυνομικούς σταθμούς, ενώ δεν πρέπει να παραβλέψουμε και το ευρύ κοινωνικό όφελος μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές της Χώρας.

Άλλωστε, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ιωάννης Τσιρώνης, σε πρόσφατες δηλώσεις του, που έγιναν στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για το κυνήγι, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα επανασύστασης του θεσμού των αγροφυλάκων, τόνισε ότι οι πόροι που απαιτούνται γι’ αυτήν την ενέργεια θα μπορούσαν να καλυφθούν από το Πράσινο Ταμείο ή οπό τα έσοδα από τις άδειες κυνηγιού, που φτάνουν τα 15 με 20 εκατ. ευρώ.

Βάσει των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ Κ.Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ

• Προτίθεστε να προχωρήσετε στην άμεση πρόσληψη αγροφυλάκων, προκειμένου να ενισχυθεί ουσιαστικά η αγροτική ασφάλεια, ώστε να μη μείνει κανένα σημείο της Ελλάδας ακάλυπτο σε φαινόμενα λαθροθηρίας, λαθροϋλοτομίας, και υποκλοπής γεωργικών προϊόντων;

• Σκοπεύετε να θεσπίσετε ειδικούς νόμους που να ρυθμίζουν κατά κατηγορίες τα αγροτικά αδικήματα,ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες;

• Προτίθεστε να ενεργήσετε άμεσα μέσω αναλογιστικής μελέτης το συνολικό ζήτημα, ιδίως ως προς το απαιτούμενο προσωπικό σε συνάρτηση με τις κατά περίπτωση ανάγκες ανά Περιφέρεια, ακόμη και μέσω ένταξης σε συγχρηματοδοτούμενα – κοινοτικά Προγράμματα της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου (μέσω ΕΣΠΑ- ΠΑΑ, Πράσινο Ταμείο κ.τ.λ.)

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αναστάσιος Μεγαλομύστακας
Γεώργιος Κατσιαντώνης
Μάριος ΓεωργιάδηςΚατηγορίεςΘήρα, Υλοτομίες

Tags: , , ,

9 replies

 1. Oι κυβερνώντες είχαν αποφασίσει πρόσφατα και ειδικότερα τα ΑΡΜΟΔΙΑ Υπουργεια για το περιβάλλον την σύσταση η καλύτερα μετατροπή της δασοφυλακής σε αστυνομία περιβάλλοντος ή κάτι συναφές με διεύρυνση αρμοδιοτήτων και προστασία όλου του χερσαίου Περιβάλλοντος μας.. Η σκέψη επίσης ήταν να συγχωνευτούν σε αυτό το Σώμα οι δασοφύλακες τον Φορέων Διαχείρισης και ίσως και οι ιδιωτικοί φύλακες Θήρας που τους έχει παραχωρηθεί δημοσιά εξουσία παρότι αυτό είναι συνταγματικά αντίθετο. Αυτό περιμέναμε από Το Υπουργείο και όχι τις στολές που έπρεπε να είχαν δοθεί στους δασικούς από την ίδρυση της δασοφυλακής, πόσο μάλλον όταν συγχωνεύτηκε με την δασοφυλακή η ένστολη και ένοπλη Αγροφυλακή. Η λύση είναι αυτό το Σώμα Περιβάλλοντος που σχεδόν έχει αποφασιστεί πρόσφατα από το Υπουργείο, έγινε δημόσια διαβούλευση για αυτό και βγήκαν και τα σχετικά πορίσματα

 2. Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου αναφορικά με το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.

 3. Πως είναι δυνατόν η παλαιά αγροφυλακή να ενεργοποιηθεί για να καλύψει το ζωτικό τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος; Θα είναι ατόπημα και μη συνετή πράξη της κυβέρνησης να επαναφέρει το θεσμό του αγροφύλακα σε νέο περιτύλιγμα ως Αστυνομία του Περιβάλλοντος. Όχι γιατί δεν χρειάζεται ένας τέτοιος φορέας, που ενδεχόμενα να ονομάζεται αστυνομία περιβάλλοντος ή επιθεωρητές περιβάλλοντος ή υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος ή κάποια τέλος πάντων σχετική ονομασία, αλλά γιατί δεν πρέπει να σχετίζεται ούτε με την παλιά αγροφυλακή του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ούτε με την παλιά και νέα δασοφυλακή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με την παλαιά θηροφυλακή, την μετέπειτα δασοθηροφυλακή, τους δασοφύλακες Α΄, τους δασοφύλακες Β΄, τους οδηγούς της δασικής υπηρεσίας, τους μαγείρους και σερβιτόρους των πάλαι ποτέ δοξασμένων «ΞΕΝΙΑΣ» που μαζί με τους οδηγούς της παλαιάς ΜΟΜΑ έγιναν σε μια βραδιά προστάτες ευαίσθητων φυσικών αγαθών, αλλά ούτε με τους επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ.
  Ο νέος λοιπόν φορέας που χωρίς καμιά αμφιβολία επιβάλλεται να δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό, οφείλει να είναι ένας και μοναδικός, με την ευθύνη ενός υπουργείου. Να έχει τη δομή μιας σύγχρονης υπηρεσίας, με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που να καλύπτουν όλο το φάσμα της προστασίας του περιβάλλοντος από τους πραγματικούς κινδύνους που το απειλούν. Οι κίνδυνοι είναι γνωστοί, αφού τακτικά επισημαίνονται από ειδικούς μέσα και έξω από την χώρα και νομικά τουλάχιστον αντιμετωπίζονται με δεκάδες σημαντικές περιβαλλοντικές συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα και τυπικά βρίσκονται σε ισχύ.
  Ο ρόλος ενός τέτοιου προστατευτικού για το περιβάλλον φορέα οφείλει να μην έχει καμιά σχέση με την παλιά αγροφυλακή, αλλά να εμπεριέχει προστατευτικές δράσεις που έχουν να κάνουν με τη ρύπανση των θαλασσών, των λιμνών, των ποταμών, της ατμόσφαιρας, την μεταφορά επικίνδυνων βιομηχανικών και όχι μόνον αποβλήτων, την προστασία της βιοποικιλότητας, της άγριας πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας, τις χωματερές, τα φυτοφάρμακα, τις τοξικές ουσίες, την μόλυνση του πόσιμου νερού, το μπάζωμα των ρεμάτων, την αποδάσωση, τις καταπατήσεις, την αυθαίρετη δόμηση, το παράνομο κυνήγι, τον έλεγχο των “τσίρκο” και των άλλων περιπλανώμενων και μη εκθέσεων, το παράνομο εμπόριο των ειδών της άγριας ζωής, τα προβλήματα και τις αιτίες που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και της απερήμωσης, και ένα σωρό από σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα που δυστυχώς θάβονται και επιδεικτικά αγνοούνται στην Ελλάδα.
  Η κυβέρνηση οφείλει να σχεδιάσει και να οργανώσει τον υπεύθυνο φορέα που θα έχει όλα τα κατάλληλα μέσα και την τεχνογνωσία για την μέτρηση όλων των ρύπων στα υδάτινα και χερσαία οικοσυστήματα, που θα αναγνωρίζει, θα πιστοποιεί και θα καταλογίζει τις παραβάσεις στους υπεύθυνους, σύμφωνα πάντα με τους μηχανισμούς προστασίας που καταγράφονται στα σχετικά άρθρα επιβολής των περιβαλλοντικών συμβάσεων που έχει υπογράψει και κυρώσει η Ελλάδα. Έτσι, και μόνο με αυτό τον τρόπο, στο κεφάλαιο περιβάλλον η Ελλάδα θα μπορέσει να επιβάλλει στην επικράτειά της το διεθνές, το κοινοτικό και το εθνικό περιβαλλοντικό δίκαιο, για να μπορεί με ψηλά το κεφάλι να δίδει το παρόν που της αξίζει στους διεθνείς οργανισμούς και στις διακρατικές συνεργασίες. Θα είναι τραγικό να ξεθάψει την παλιά αγροφυλακή για να σώσει το περιβάλλον…
  Δημοσίευση από το F/B

  • Αγαπητέ Σπύρο, το σχόλιο σου με το συμπάθιο δεν ακουμπά στο δικό μου σχόλιο. Πιστεύω ότι πάτησες λάθος κουμπί. Το δικό μου αναφέρεται στη σύστασης μιας σύγχρονης υπηρεσίας κάτω από μια δόκιμη ονομασία και όχι για επανασύσταση της παλαιάς αγροφυλακής. Στη σύγχρονη αυτή υπηρεσία χωράνε και δασολόγοι και δασοπόνοι και πολλές άλλες ειδικότητες απαραίτητες προκειμένου να προσφέρει επιστημονικά και επαγγελματικά ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.
   Άφησε σε παρακαλώ κατά μέρος μνημόνια και αντιμνημόνια. Το περιβάλλον είναι κάτι πιο πάνω από αυτά. Δεν χωράνε τέτοιες πολιτικές «ντρίπλες», ούτε είναι εφικτό το περιβάλλον, ως αντικείμενο, να προσδεθεί στο άρμα κάποιου πολιτικού σχηματισμού.

 4. Η ανεργία έχει φθάσει στο ζενίθ και στους Δασολόγους και οι Χαραμοφάηδες του Λεβέντη είπαν να κάνουν μια ερώτηση….Για το γάιδαρο καβάλα είναι!

 5. Κάνω έκκληση προς τα δασικά δημοσιοϋπαλληλικά σωματεία, την Ελληνική Δαςολογική Εταιρία, την Πανελλήνια Ένωση Δασοπόνων & Διαχειριστών Φυσικού Περιβάλλοντος και κάθε άλλο θεσμοθετημένο Φορέα που εμπεριέχει στον τίτλο ή στο καταστατικό του τον όρο “δασο…” να συντάξουν άμεςα από κοινού ενημερωτικό κείμενο με βαςη τις ισχύουσες διατάξεις για την προστασία των Δασών, του Φυσικού Περιβάλλοντος, της Άγριας Χλωρίδας και Ορνιθοπανίδας της Αγροτικής Ασφάλειας της Χώρας και γενικά της Ελληνικής Υπαίθρου και να το στείλουν ΕΞΩΔΙΚΩΣ στους ερωτώντες βουλευτές και στο Κόμμα όπου ανήκουν κοινοποιώντας το προς κάθε πολιτική, κομματική, φιλοπεριβαλλοντική κατεύθυνση…

 6. καλημερα συμφωνω με την σελιδα δασαρχειο η ανεργια στον κλαδο των ειδικων δασικης προστασιας χτυπαει κοκκινο θελουμε να βγουν θεσεις για τα ιεκ δασικης προστασιας και στα δασαρχεια και στους δημους! ανεργια 80% ευχαριστω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: