19 υπέροχες μεταμορφώσεις Λεπιδόπτερων

papilio_troilus

Μετάφραση & Επιμέλεια:
Ελένη Ραντζούδη,
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Στην τάξη των λεπιδόπτερων ή ψυχών ανήκουν οι πεταλούδες και οι νυχτοπεταλούδες (σκώροι). Η ονομασία «λεπιδόπτερο» (λεπίς και πτερόν) προέρχεται από τα μικροσκοπικά λέπια που καλύπτουν εξ ολοκλήρου τα φτερά τους. Οι προνύμφες των λεπιδόπτερων λέγονται κοινώς κάμπιες. Κατά κανόνα οι κάμπιες προστατεύονται από τους θηρευτές τους με χρώματα που τις κάνουν αδιάκριτες στους εχθρούς ή τους ξαφνιάζουν.

Τα Λεπιδόπτερα έχουν τέσσερα στάδια ζωής, στην διάρκεια των οποίων το έντομο αποκτά διαφορετική μορφή κάθε φορά: το εμβρυϊκό στάδιο – υπό μορφή αβγού, το στάδιο της προνύμφης ή κάμπιας, το στάδιο της χρυσαλλίδας και το τελικό στάδιο του ενήλικου εντόμου, όπου μετατρέπεται σε μια πεταλούδα ή σκώρο. Είναι συνηθισμένη η άποψη πως ότι βγαίνει από το κουκούλι είναι πάντα πιο όμορφο από την κάμπια που το έκανε. Στα 19 ζευγάρια φωτογραφιών που ακολουθούν, θα απολαύσετε την εντυπωσιακή μετατροπή της προνύμφης σε τέλειο έντομο και θα αποφασίσετε, αν προτιμάτε την μορφή της κάμπιας ή την μορφή της πεταλούδας/νυχτοπεταλούδας.

Τα έντομα, την μεταμόρφωση των οποίων θα απολαύσουμε, είναι τα εξής:

1. Atlas moth (Attacus atlas): είναι ένας μεγάλος σκώρος της οικογένειας Saturniidae που ενδημεί στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας.


2. Io moth (Automeris io): είναι ένας πολύχρωμος σκώρος της Βόρειας Αμερικής που ανήκει στην οικογένεια Saturniidae.


3. Brahmin moth (Brahmaea hearseyi): είναι ένα είδος σκώρου της οικογένειας Brahmaeidae και ενδημεί στην περιοχή ανατολικά των Ιμαλαίων, στη Βιρμανία, στη Δυτική Κίνα και τις Φιλιππίνες.


4. Cecropia Moth (Hyalophora cecropia): αποτελεί μια από της μεγαλύτερες νυχτοπεταλούδες της Βόρειας Αμερικής και ανήκει στην οικογένεια Saturniidae. Οι προνύμφες του είδους συναντόνται στα είδη του γένους Acer, Betula και Prunus.


5. Acraga coa:  είναι ένας σκώρος της οικογένειας Dalceridae που βρίσκεται στο νότιο Μέξικο, στην Ονδούρα, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρίκα, Παναμά προτιμώντας υγρά τροπικά ενδιαιτήματα.


6. Tailed emperor (Polyura (pyrrhus) sempronius): είναι μια μεγάλη πεταλούδα για τα Αυστραλιανά πρότυπα με άνοιγμα φτερών 75(♂)–85(♀) χιλ. που ενδημεί σε μια μεγάλη ποικιλία οικοτόπων. Η ασυνήθιστη αλλά ευρέως διαδεδομένη πεταλούδα συναντάται στη Βόρεια και Ανατολική Αυστραλία, όπου προτιμά κυρίως στις θερμές και υποτροπικές παράκτιες περιοχές


7. Βlack swallowtail (Papilio polyxenes): είναι μια πεταλούδα που συναντάται στην Βόρεια Αμερική. Τα είδος πήρε το όνομα του από την ηρωίδα της Ελληνικής Μυθολογίας Πολυξένη, την νεότερη κόρη του Βασιλιά της Τροίας Πρίαμου. Η προνύμφη του εντόμου ονομάζεται και «κάμπια του μαϊντανού» εξαιτίας της προτίμησης της σε αυτόν.


8. Black swallowtail (Papilio Troilus): είναι μια πεταλούδα κοινή τη Βόρεια Αμερική. Έχει δύο υποείδη Papilio troilus troilus και Papilio troilus ilioneus, το τελευταίο υποείδος βρίσκεται στην χερσόνησο της Φλόριντα. Η οικογένεια στην οποία ανήκουν ονομάζεται Papilionidae και περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες πεταλούδες στον κόσμο. Χαρακτηριστικό του είδους είναι ότι ακόμη και κατά την διάρκεια που τρέφονται, οι πεταλούδες συνεχίζουν να κινούν τα φτερά τους.


9. Saddleback caterpillarAcharia stimulea (formerly Sibene stimulea): είναι η προνύμφη ενός είδους σκώρου ενδημικού στην Βορειοανατολική Αμερική και ανήκει στην οικογένεια των Limacodidae. Το είδος είναι γνωστό για τα ξεχωριστά φωτεινά χρώματα κατά την ανάπτυξη του στο στάδιο της προνύμφης.


10. Ηag moth, (Phobetron pithecium): αποτελεί ένα σκώρο της οικογένεια Limacodidae.


11. Spun glass slug moth (Isochaetes beutenmuelleri): είναι ένας σκώρος της οικογένειας Limacodidae. Το όνομα του προέρχεται από την εμφάνιση του στο στάδιο της νύμφης, όπου είναι σχεδόν διάφανος, και καλύπτεται από τρίχες ακανθώδεις που περιέχουν δηλητήριο το οποίο μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα.


12. Hubbard’s Silk Moth (Syssphinx [Sphingicampa] hubbardi): είναι ένα είδος σκώρου της οικογένειας Saturniidae που συναντάται στο Μεξικό και στις νότιες Η.Π.Α.


13. Η blue morpho είναι μια πεταλούδα που ανήκει στο πολυπληθές γένος morpho που περιλαμβάνει 29 διαφορετικά είδη και 147 υποείδη που διαβιούν στην Νότια και Κεντρική Αμερική. Το όνομα morpho, δηλώνει την μεταβολή ή αλλαγή του εντόμου σε εντυπωσιακή πεταλούδα και αποτελεί προσωνύμιο της Αφροδίτης.


14. Flannel Moth (Megalopyge opercularis): είναι ένας σκώρος της οικογένειας Megalopygidae, έχει πολλά κοινά ονόματα όπως σκώρος της φανέλας στην ενήλικη μορφή του.


15. Puss moth (Cerura vinula): είναι ένα λεπιδόπτερο της οικογένειας των Notodontidae, έχει άνοιγμα φτερών από 58 εως 75 χιλ. – τα αρσενικά είναι λίγο μικρότερα. Στα φυτά ξενιστές ανήκουν οι ιτιές και οι λεύκες, ειδικά η τρέμουσα λεύκη (Populus tremula).


16. Glasswinged butterfly (Greta oto): η πεταλούδα με τα γυάλινα φτερά είναι γνωστή για τα τριχωτά της άκρα και ανήκει στην υποοικογένεια Danainae της οικογένειας Nymphalidae.


17. Crowned slug moth or skiff moth (Isa textual): είναι ένας σκώρος της οικογένειας Limacodidae που διαβιεί στην Βόρεια Αμερική. Οι προνύμφες του έιδους προτιμούν τα φύλλα πολλών διαφορετικών δένδρων όπως της δρυός, της κερασιάς, του σφένδαμου, της φτελιάς και της οξιάς.


18. Pipevine swallowtail ή blue swallowtail (Battus philenor): είναι μια πεταλούδα που ενδημεί στην Βόρεια και κεντρική Αμερική και διαβιεί σε πολλούς διαφορετικούς οικοτόπους αλλά προτιμά τα δάση.


19. Spotted Apatelodes (Apatelodes torrefacta): είναι ένα είδος σκώρου της οικογένειας των Bombycidae or Apatelodidae, που συναντάται στην Βόρεια Αμερική.


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 23.10.2016


ΠΗΓΕΣ

– L. Bonnemaison, «Οι ζωικοί εχθροί των καλλιεργούμενων φυτών» (Τόμος 2), μετάφραση: Ι. Κορωναίου & Α. Αγιουτάντη, Τυπογραφείο Σταύρου Γεωργιάδη, Θεσσαλονίκη 1967.

– G.C. McGavin, “Insects spiders and other terrestrial arthropods”, Dorling Kindersley, London 2000.

http://www.ba-bamail.com/content.aspx?emailid=19420

http://www.projectnoah.org/spottings/13930435

https://en.wikipedia.org/wiki/Attacus_atlas

https://en.wikipedia.org/wiki/Automeris_io

http://carnivorousockhom.blogspot.gr

https://en.wikipedia.org/wiki/Hyalophora_cecropia

http://twistedsifter.com

https://en.wikipedia.org/wiki/Polyura_sempronius

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polyura_pyrrhus_sempronius_larva4.jpg

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polyura_pyrrhus_sempronius.jpg

https://en.wikipedia.org/wiki/Papilio_polyxenes

http://entnemdept.ufl.edu/creatures/bfly/bfly2/eastern_black_swallowtail.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Papilio_troilus

http://www.butterfliesandmoths.org/species/papilio-troilus

https://en.wikipedia.org/wiki/Saddleback_caterpillar

http://www.butterfliesandmoths.org/

https://en.wikipedia.org/wiki/Phobetron_pithecium

http://www.butterfliesandmoths.org/species/phobetron-pithecium

https://en.wikipedia.org/wiki/Isochaetes_beutenmuelleri

https://featuredcreature.com/crystal-creature-spun-glass-caterpillar/

https://en.wikipedia.org/wiki/Syssphinx_hubbardi

http://www.silkmoths.bizland.com/sshubbar.htm

http://bugguide.net/node/view/83131

https://en.wikipedia.org/wiki/Morpho

https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_morpho

https://en.wikipedia.org/wiki/Megalopyge_opercularis

http://www.naturespot.org.uk/species/puss-moth

https://en.wikipedia.org/wiki/Cerura_vinula

http://www.ukmoths.org.uk/species/cerura-vinula

https://en.wikipedia.org/wiki/Greta_oto

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Greta_Oto

http://twistedsifter.com

https://en.wikipedia.org/wiki/Isa_textula

https://en.wikipedia.org/wiki/Battus_philenor

https://en.wikipedia.org/wiki/Apatelodes_torrefacta



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Διάφορα, Χλωρίδα

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading