Τριήμερη εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη

kerkini

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 
www.ornithologiki.gr

Τριήμερη εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη διοργανώνει από την Αθήνα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στις  9-11 Δεκεμβρίου 2016 και καλεί να συμμετέχουν μέλη, εθελοντές, υποστηρικτές και φοιτητές σχετικών σχολών, που επιθυμούν να γνωρίσουν τα πουλιά και τους βιοτόπους της χώρας μας και ειδικότερα τις λίμνες Κερκίνη και Δοϊράνη.

Η περιήγηση στον διεθνούς σημασίας υγρότοπο της λίμνης Κερκίνης θα έχει χαρακτήρα αναψυχής αλλά και εκπαίδευσης, καθώς θα περιλαμβάνει άφθονη παρατήρηση πουλιών! Η παρατήρηση θα γίνει με κατάλληλο εξοπλισμό και με την υποστήριξη έμπειρων μελών, που θα συνοδεύσουν την ομάδα από την Αθήνα ή δραστηριοποιούνται στην περιοχή και συμμετέχουν στο Πρόγραμμα LIFE+ για την Προστασία της Nανόχηνας.

Η Νανόχηνα είναι το πιο απειλούμενο υδρόβιο πουλί της Ευρώπης και όλες οι προσπάθειές μας (φύλαξη υγροτόπων, εκστρατεία κατά της λαθροθηρίας, παρακολούθηση και προστασία του πληθυσμού  που διαχειμάζει στη χώρα μας, ενημέρωση του κοινού) στοχεύουν στην ανάκαμψη του μικρού αριθμού ζευγαριών που φιλοξενούμε. Η Ελλάδα είναι η πιο σημαντική χώρα στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική διαδρομή της Νανόχηνας, καθώς από μετρήσεις και παρατηρήσεις γνωρίζουμε ότι στους υγρότοπους της Β. Ελλάδας έρχεται σχεδόν ολόκληρος ο ευρωπαϊκός πληθυσμός της Νανόχηνας και παραμένει για πέντε περίπου μήνες (περισσότερα στο www.ornithologiki.gr/nanoxina).

Φέτος οι Νανόχηνες έχουν φτάσει στην Κερκίνη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε ένας από τους σημαντικούς στόχους της εκδρομής μας είναι να τις παρατηρήσουμε  στα υγρολίβαδα της λίμνης από το Μανδράκι και το Ανατολικό Ανάχωμα.

Σημειώστε ότι η Κερκίνη είναι ένας από τους 10 Υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της χώρας μας και προστατεύεται από τη Σύμβαση Ramsar, ενώ η λίμνη και η ευρύτερη περιοχή της αποτελεί Εθνικό Πάρκο και περιοχή Natura 2000. Δείτε περισσότερα στον ιστότοπο του Φορέα Διαχείρισης www.kerkini.gr και επίσης στο http://ornithologiki.gr/page_iba.php?aID=20 μιας και η λίμνη Κερκίνη αποτελεί επίσης Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (ΙΒΑ GR020).

Συνολικά, έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 300 είδη πουλιών, από τα οποία 137 είδη φωλιάζουν, 134 είδη διαχειμάζουν, ενώ 163 είδη χρησιμοποιούν τον υγρότοπο ως ενδιάμεσο σταθμό ανάπαυσης κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών ταξιδιών τους. Στην εκδρομή αναμένεται να παρατηρηθούν χαρακτηριστικά είδη που διαχειμάζουν στη λίμνη όπως Αργυροπελεκάνοι (παγκοσμίως απειλούμενο είδος), Φοινικόπτερα, Χουλιαρομύτες,  Αβοκέτες, Καλημάνες, αρπακτικά όπως ο Στικταετός, ο Καλαμόκιρκος και ο Θαλασσαετός και επίσης  χήνες, κύκνοι και σχεδόν όλα τα είδη παπιών (λίστα με τα πουλιά που ενδεχομένως παρατηρήσουμε θα λάβουν όλοι οι συμμετέχοντες).

Αν θέλετε λοιπόν να συνδυάσετε την αναψυχή με μοναδικές εμπειρίες στη φύση, να μάθετε περισσότερα για τα πουλιά, να γνωρίσετε καλύτερα τη λίμνη Κερκίνη και να απολαύσετε τα παραμυθένια της τοπία, δεν έχετε παρά να δείτε περισσότερα εδώ, όπου μπορείτε να βρείτε το Πρόγραμμα της εκδρομής και να συμπληρώσετε τη Δήλωση Συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016.

Μόλις δηλώσετε το ενδιαφέρον σας θα λάβετε αναλυτικότερες πληροφορίες για τα κόστη  και για τον τρόπο καταβολής της συμμετοχής σας. Η ιδιότητα του μέλους είναι υποχρεωτική υπάρχουν όμως πολύ ειδικές τιμές για φοιτητές και οικογένειες!

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τoν Σπύρο Ψύχα: τηλ. 210 8228704 & 210 8227937 εσωτ. 106 | Κιν. 6974510976 | e-mail: spsychas@ornithologiki.gr

 


.17.11.2016

follow_fb.gifΚατηγορίεςΕπικαιρότητα, Προστατευόμενες περιοχές

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: