Σε εξέλιξη η ενεργητική επιτήρηση της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας

alepou

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Πρόγραμμα Αξιολόγησης της Αποτελεσματικότητας των Εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας (Ενεργητική Επιτήρηση) σε αρκετές από τις ΠΕ όπου διενεργήθηκαν εμβολιασμοί κατά την φθινοπωρινή εκστρατεία του 2016. Ενώ στις υπόλοιπες θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες. Περισσότερες πληροφορίες στην ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Στέφανος Μωραΐτης από το τμήμα Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η διαδικασία που ακολουθείται περιλαμβάνει τη θανάτωση και εργαστηριακή εξέταση ενός ικανού αριθμού κόκκινων αλεπούδων.

Η συλλογή των ζώων-δειγμάτων γίνεται από τα συνεργεία που έχουν συγκροτηθεί στις δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων και από κυνηγούς, οι οποίοι επιτρέπεται να θανατώνουν αλεπούδες κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου και οφείλουν να προσκομίζουν τα δείγματα άμεσα στην τοπική κτηνιατρική αρχή.

Η Ενεργητική Επιτήρηση θα διαρκέσει για δύο (2) μήνες ενώ υπάρχει περίπτωση να παραταθεί αναλόγως της πορείας συλλογής δειγμάτων.

Σε ό,τι αφορά τη γρίπη των πτηνών, ο κ. Μωραΐτης διευκρινίζει ότι υπήρξε γραπτή ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο για τα κρούσματα στην Κεντρική Ευρώπη και την αυξημένη εγρήγορση που θα πρέπει να έχουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι νεότερο από την περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης.

Για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών επισημαίνει ότι πραγματοποιούνται εμβολιασμοί για δεύτερη συνεχή χρονιά. Αναφέρει ότι ήδη οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει στο 70% του νομού Θεσσαλονίκης και κάνει λόγο για επάρκεια ως προς τον αριθμό των εμβολίων.ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: