Σχετικά με δημοσιεύματα για την θήρευση ελαφιών από λύκους στην Πάρνηθα

lukos_parnitha

ΚΑΛΛΙΣΤΩ
https://callistonews.wordpress.com

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, που δραστηριοποιείται από το 2004 στη μελέτη και διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων (αρκούδα, λύκος) στην Ελλάδα, επιθυμεί να ενημερώσει την κοινή γνώμη σχετικά με πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν τη θήρευση ελαφιών από λύκους στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας. Η επανάκαμψη του λύκου στη Πάρνηθα, επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ το 2014 με εργασίες πεδίου (i). Ο βιολόγος της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, δρ. Γιώργος Ηλιόπουλος, σημειώνει σχετικά με όσα γράφονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς επίλυση παρερμηνειών σχετικά με το θέμα:

1.Το ελάφι μπορεί να θηρεύτηκε είτε από λαθροκυνηγούς είτε από κάποιο/α ζώο/α.

2. Τα ελάφια μπορεί να θηρεύτηκαν είτε από σκυλιά ή όντως από λύκους.

3. Οι λύκοι επανήλθαν μετά από 60 χρόνια απουσίας με φυσικό τρόπο στη Πάρνηθα (σταδιακή διασπορά), όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης και φυσικά όλα αυτά περί απελευθερώσεων και υβριδίων δεν ευσταθούν σε καμία απολύτως περίπτωση (ii).

4. Η θήρευση άγριων οπληφόρων φυτοφάγων ζώων από θηρευτές είναι μια απόλυτα φυσική διαδικασία που λαμβάνει χώρα εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Μπορεί η εικόνα ενός κατασπαραγμένου ελαφιού να είναι σκληρή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένα άγριο ζώο είναι «αιμοσταγές ή σκληρό». Αυτοί είναι χαρακτηρισμοί που προσδίδουν οι άνθρωποι.

5. Η θήρευση ελαφιών από λύκους μπορεί να ευνοήσει το πληθυσμό του ελαφιού αλλά και το οικοσύστημα της Πάρνηθας συνολικά, καθώς ο ρόλος των μεγάλων σαρκοφάγων είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την διατήρηση των οικολογικών διεργασιών παγκοσμίως (iii).

6. Τα ελάφια της Πάρνηθας κατακρεουργούνται συχνά από λαθροθήρες (πρόσφατα καταγράφηκε περιστατικό στην Οινόη της Βοιωτίας, δυτικά της Πάρνηθας ) με κίνητρο το κέρδος. Στις περιπτώσεις αυτές όντως αρμόζουν οι σκληροί χαρακτηρισμοί και όχι στα άγρια ζώα που θηρεύουν με μοναδικό κίνητρο την επιβίωση τους.

7. Η παρουσία του λύκου κοντά στην Αθήνα είναι πράγματι κάτι καινούργιο, και χρειάζεται ενημέρωση για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις και παρερμηνείες.


Σημειώσεις :
i) Για περισσότερες σχετικές πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε σε παλιότερο Δελτίο Τύπου της Καλλιστώς: https://callistonews.wordpress.com/2015/11/13/wolvesparnitha/
ii) Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε σε παλιότερο κοινό Δελτίο Τύπου 17 περιβαλλοντικών οργανώσεων : https://callistonews.wordpress.com/2015/08/06/snakethrowers/
iii) Αξίζει να διαβαστεί και το παρακάτω επιστημονικό άρθρο:
http://science.sciencemag.org/content/343/6167/1241484
iv) Επιπλέον πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στο παρακάτω δημοσίευμα:
http://www.kathimerini.gr/882464/article/epikairothta/perivallon/lykoi-sthn-parnh8a-h-megalh-epistrofh


.
Δημοσιεύτηκε στο https://callistonews.wordpress.com | 07.12.2016

follow_fb.gifΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , , , , ,

7 replies

 1. Όταν δείτε φωτογραφίες από κατακρεουργημένα στην κυριολεξία ζώα,γιατί υπάρχουν αρκετές από κυνηγετικά σκυλιά και αυτό λόγω του ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι κάτοχοι τους βρίσκονταν αρκετά κοντά και είχαν την “τύχη” να απαθανατίσουν το “θλιβερό θέαμα” που αντίκρισαν λίγα λεπτά μετά το συμβάν, τότε θα σας είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για δίποδο ή τετράποδο ζώο. Κάλο είναι να έχετε και κάποιο μέσο προστασίας στα μέρη που κινείστε γιατί όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, οι “νέοι” λύκοι που επανήλθαν δεν είναι και τόσο “ντροπαλοί” με τον άνθρωπο όσο θέλουν να τους παρουσιάσουν!

 2. Από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως σήμερα περπατώντας μέσα στα δάση της Πάρνηθας σε υψόμετρο από 900μ έως 1200μ έχω δει 9 συνολικά σκοτωμένα ελάφια. Τα 3 από αυτά έχουν θανατωθεί όχι πολύ πρόσφατα καθώς τα οστά και τα κρανία ήταν αρκετά ξεπλυμένα από βροχές και ήλιο. Τα 6 όμως είχαν θανατωθεί αρκετά πρόσφατα καθώς υπήρχαν ακόμα υπολείματα τριχώματος, σάρκας και χόνδρων στα οστά. Τα οκτώ από τα εννέα ζώα ήταν αρσενικά (κρανίο με κέρατα) με πλήρως αναπτυγμένα κέρατα από τα οποία τα περισσότερα είχαν ακόμα χνούδι. Τα έξι τα βρήκα μέσα στην ίδια ρεματιά όλα μαζί μέσα σε απόσταση 150 μέτρων. Στη πλαγιά της ρεματιάς, πάντα εντός του δρυμού, βρήκα σκάγια κυνηγών (πράσινο χρώμα). Επίσης έχω βρει σκάγια κυνηγών σε άλλα δύο σημεία εντός του δρυμού (μπλέ και κόκκινο χρώμα). Υπάρχουν πλαγιές διάσπαρτες με κομμένα άκρα ελαφιών, όλα πρόσφατα με τρίχωμα οπλές και αίμα το οποίο υποθέτω είναι έργο πτωματοφάγων ζώων.
  Έχω δει άφθονα ελάφια και αγριογούρουνα στο δρυμό πράγμα αναμενόμενο αφού δεν σπανίζουν πλέον, καθώς και αλεπούδες. Δεν έχω δει ποτέ σκυλιά (αδέσποτα) ούτε λύκο αλλά δεν αμφιβάλλω για την ύπαρξή τους. Είμαι πεπεισμένος όμως ότι κάποιο άλλο ζωντανό ευθύνεται για αρκετούς θανάτους ελαφιών και αυτό το ζωντανό περπατά στα δύο και κουβαλάει όπλο.

  • Συνονόματε, τα δίποδα ζωντανά τα θηρεύουν με σκοπό το κέρδος, δηλαδή να εκμεταλλευτούν ότι μπορούνε από το ελάφι και δεν το παρατάνε σκοτωμένο, ούτε κατακρεουργημένο όπως πιο πάνω αναφέρεται για να προσδώσει και την σχετική βαρύτητά!!!!!!!!!!! Τα κατακρεουργημένα ελάφια είναι κατά 100% έργο λύκων ή σκύλων και γι αυτό το λόγο υπάρχουν διάσπαρτα υπολείμματα των ζώων!!!!!!!!!!! Κοινή και απλή λογική χρειάζεται απέναντι στην κίτρινη προπαγάνδα με σκοπό την διαστρέβλωση της πραγματικότητας, από τις κάθε λογής ΜΚΟ που “κατακρεουργούν” τις επιδοτήσεις, που εμείς πληρώνουμε, χωρίς ουσιαστικό λόγο και έργο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   • Δεν έγραψα πουθενά για κατακρεουργήσεις, πόσο μάλλον με τόσα θαυμαστικά. Σπονδυλικές στύλες ακόμα ενωμένες με τα κρανία τους, λίγοι χόνδροι και λίγη σάρκα στα ”δύσκολα σημεία” και δέρμα με τρίχωμα κυρίως στα κρανία και γύρω από την βάση των κεράτων και στα διάσπαρτα άκρα και επίσης μπόλικα οστά. Τα θηράματα όταν πυροβοληθούν δεν μένουν στάσιμα, ειδικά όταν το τραύμα δεν είναι καίριο αλλά πολλές φορές υποκύπτουν βασανιστικά μακριά από τον τόπο που πυροβολήθηκαν. Πολλές φορές κυνηγοί χάνουν το θήραμα που έχουν χτυπήσει. Αλλά ας πούμε ότι όλα αυτά καθώς και η εύρεση πολλών πτωμάτων συγκεντρωμένα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους είναι φυσιολογικά. Η εύρεση κυνηγετικών φυσιγγίων στα συγκεκριμένα σημεία καθώς και σε άλλα σημεία μέσα στο δρυμό (τα έχω φωτογραφήσει) τι μπορεί να υπονοεί;
    Είναι πιθανόν επίσης κάποιοι να κυνηγούν και να σκοτώνουν για το κέφι τους μόνο και όχι για το κέρδος. Ίσως και να φιλετάρουν ότι μπορούν να κουβαλήσουν αλλά αντίθετα με τα γεγονότα που παραθέτω πιο πριν αυτά είναι μόνο υποθέσεις.
    Δεν έχω καμία πραγματική ή ιδεολογική σχέση με οποιαδήποτε ΜΚΟ καθώς και και με κανένα οικολογικό κίνημα ή δημόσιο ή ημιδημόσιο φορέα. Αδιαφορώ για υποκειμενικές και προκατειλημμένες προσεγγίσεις σε πραγματικά γεγονότα. Αγαπώ τη φύση τα βουνά και τα δάση και περνώ πολλές ώρες από τον χρόνο μου περπατώντας τα. Προτιμώ να πιστεύω ότι τα γεγονότα αυτά είναι φυσιολογικά και συμπτωματικά αλλά αυτά τα ρημάδια τα φυσίγγια μου χαλάνε την υπόθεση. Αν οι άνθρωποι στους οποίους έχει ανατεθεί η προστασία της χλωρίδας και της πανίδας δρυμών, πάρκων κλπ. βρίσκουν τις πληροφορίες αυτές χρήσιμες καλώς. Στην αντίθετη εγώ απλώς θα συνεχίζω να περπατώ και να παρατηρώ τέτοια γεγονότα.

 3. Ποιός είναι ο “φυσικός” τρόπος επαναφοράς του λύκου μετά από 60 χρόνια, όπως και της αρκούδας και έχουν πλημμυρίσει τα Ελληνικά βουνά από τα ζώα αυτά???
  Εκτός από τα ελάφια, υπάρχουν τα ζαρκάδια και τα αγριογούρουνα σε υπερπληθυσμό αλλά δεν προτιμούνται από τους λύκους γιατί βρίσκουν πιο εύκολη λεία τα ζώα των κτηνοτρόφων, με εκατοντάδες επιθέσεις σε αυτά, τα οποία δεν αποζημιώνει κανένας!!!!
  Είναι φυσιολογικό στην συμπεριφορά και τις συνήθειες του “λύκου” να έχει ιδιαίτερη προτίμηση στα σκυλιά είτε αυτά είναι στο βουνό είτε δεμένα???
  Όταν θα υπάρξει επίθεση κατά ανθρώπων, κάτι που απεύχομαι, αλλά είναι θέμα χρόνου να συμβεί, θα ήθελα να διαβάσω τις δικαιολόγίες σας

 4. και τα κυνηγόσκυλα να υποθέσω οι λαθροθήρες τα ξεκοιλιάζουν έτσι???

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

%d