Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση για τις τεχνικές προδιαγραφές για τα μονοπάτια της υπαίθρου

prodiagrafes_monopation

Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Δελτίο Τύπου

Η υπογραφή της ΥΑ “Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών – πεζοπορικών μονοπατιών” δημιουργεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο συμβάλλει στην προώθηση και δημιουργία ολοκληρωμένων δικτύων πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών, όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου το ΥΠΕΝ.

Για πρώτη φορά συγκροτείται σύστημα Εθνικής Πιστοποίησης των υφιστάμενων αλλά και των νέων ή προτεινόμενων δικτύων μονοπατιών, στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και εμπειρίας.

Η προαναφερόμενη ΥΑ έρχεται να καλύψει το νομοθετικό κενό προσφέροντας το απαραίτητο εργαλείο σχεδιασμού σε όλους τους ενδιαφερόμενους, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο (συλλόγους, φορείς, επαγγελματίες, πολίτες κλπ). Αποτελεί το αρχικό βήμα μιας σειράς ενεργειών και δράσεων του ΥΠΕΝ προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για το περιβάλλον και τον εναλλακτικό τουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία πενταετία παρατηρείται στη χώρα μας αυξημένο ενδιαφέρον για προγράμματα υπαίθριου τουρισμού ειδικού ενδιαφέροντος, με επισκέπτες από όλο τον κόσμο, λόγω του ιδιαίτερου και ποικίλου φυσικού πλούτου της Ελλάδας.

Τα ολοκληρωμένα δίκτυα μονοπατιών τονώνουν τις τοπικές κοινωνίες, ενισχύουν τις συμμετοχικές διαδικασίες και την κοινωνική οικονομία και εντείνουν την περιβαλλοντική προστασία και εκπαίδευση.

Στα άμεσα προσδοκώμενα οφέλη συμπεριλαμβάνονται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, η αυξημένη ροή εσόδων ανά επισκέπτη, συνδέοντας το περιβαλλοντικό απόθεμα της χώρας, με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Οι επόμενες προγραμματισμένες ενέργειες του ΥΠΕΝ που συμπληρώνουν τα παραπάνω είναι η σύσταση ψηφιακού Εθνικού Μητρώου Περιβαλλοντικών Διαδρομών, οι Προσκλήσεις Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του Πράσινου Ταμείου για μελέτες ολοκληρωμένων δικτύων μονοπατιών από την τοπική Αυτοδιοίκηση και ο σχεδιασμός πιλοτικού έργου δικτύου μονοπατιών σε επίπεδο Περιφέρειας.

Δελτίο Τύπου

Υπουργείο Περιβάλλοντος & ΕνέργειαςΚατηγορίεςΔασικές Μελέτες, Επικαιρότητα, Νομοθεσία

Tags: , , , , ,

5 replies

  1. Αυτά τα πεζοπορικά μονοπάτια μπορούν να περάσουν εισβάλοντας μέσα από ιδιωτικό χώρο οριοθετημένο με ξερολιθιά ;

  2. Μπορούμε να μάθουμε ποιοι έκαναν την έρευνα για την υλοποίηση του Οδηγού; Τα σκίτσα καταρχήν είναι από τον Οδηγό της Κύπρου.Τμήμα Δασών-Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κύπρου, 2011. Οδηγός δημιουργίας και διαχείρισης δασικών μονοπατιών στην Κύπρο, pp. 1-27
    Το θέμα της Μεταπτυχιακής μου διατριβής ήταν αυτό ακριβώς και γνωρίζω πολύ καλά το αντικείμενο..
    ikee.lib.auth.gr/record/283569/files/GRI-2016-16813.pdf

  3. ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΦΕΚ ΤΗΣ ΑΠΟΦΣΗΣ /// ΑΡΙΘΜΟ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ

  4. Πια απαραίτητα κριτήρια για χάραξη ποδηλάτικου μονοπάτιου χρειάζεται;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: