Δημόσια Διαβούλευση για το σχέδιο Υ.Α.: «Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης για το Κιρκινέζι (Falco naumanni) στον Θεσσαλικό κάμπο»

kirkinezi_falco_naumanni

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θέτει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης «Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης για το Κιρκινέζι (Falco naumanni) στον Θεσσαλικό κάμπο».

Στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE-Φύση «Διατήρηση και διαχείριση του Κιρκινεζιού (Falco naumanni) σε τρεις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Ελλάδας», συντάχθηκε το Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης (ΠΣΔ) για το Κιρκινέζι στον Θεσσαλικό κάμπο. Ο στόχος του συγκεκριμένου Σχεδίου Δράσης είναι η βελτίωση του καθεστώτος του Κιρκινεζιού κατά μια βαθμίδα σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας (από την κατηγορία ΤΡΩΤΟ (VU) στην κατηγορία ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΟ(NT)).

Σήμερα, ο σημαντικότερος πληθυσμός του είδους παρατηρείται στην Θεσσαλία όπου εκτιμάται ότι το 75% του συνολικού πληθυσμού της χώρας αναπαράγεται εκεί. Εκτός Θεσσαλίας αποικίες που αριθμούν λίγες δεκάδες ζευγαριών βρίσκει κανείς διάσπαρτες στην ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και στα νησιά της Λήμνου και της Λέσβου.

Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του σχεδίου δράσης μέσω των δράσεων που προτείνονται αναμένεται να είναι τα παρακάτω:

  1. Βελτίωση της μέσης αναπαραγωγικής επιτυχίας του Θεσσαλικού πληθυσμού του είδους.
  2. Βελτίωση των ενδιαιτημάτων τροφοληψίας του είδους στις καλλιέργειες και τα λιβάδια.
  3. Αύξηση του ρυθμού επιβίωσης των νεαρών ατόμων και διατήρηση του ρυθμού επιβίωσης των ενηλίκων στα σημερινά επίπεδα.
  4. Καθορισμός των απειλών και των αναγκαίων διαχειριστικών πρακτικών για τις περιοχές χρήσης πριν την μετανάστευση και των σταθμών ανεφοδιασμού στη μετανάστευση.
  5. Επέκταση της κατανομής του αναπαραγόμενου πληθυσμού σε περιοχές όπου το είδος ήταν παρόν στο παρελθόν ή σε καινούργιες περιοχές με κατάλληλο ενδιαίτημα.
  6. Βελτίωση του συντονισμού των δράσεων διατήρησης, της παρακολούθησης και της ανταλλαγής πληροφορίας στον Θεσσαλικό κάμπο.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, καλεί όλους τους πολίτες και φορείς να συμμετέχουν από σήμερα στη εν λόγω δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, μέχρι και τις 17.2.2017 και ώρα 15:00. Οι παρατηρήσεις, οι σχολιασμοί και οι απόψεις όλων θα εξεταστούν και θα συμβάλλουν στην οριστική διαμόρφωση της της Υπουργικής Απόφασης.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την αποστολή των σχολίων: kirkinezi@prv.ypeka.gr

.
.


ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: