Το 2016 ήταν το θερμότερο καταγεγραμμένο έτος στην ιστορία

Το 2016 ήταν το θερμότερο καταγεγραμμένο
έτος στην ιστορία

Επιμέλεια κειμένου: Ανάργυρος Π. Ρούσσος

Αμφότερες NASA και NOAA δηλώνουν ότι ο πλανήτης μας γνωρίζει ολοένα και υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας για τρίτο συνεχόμενο έτος.

Το 2016 ήταν το θερμότερο έτος σε 137 έτη καταγραφών και το τρίτο συνεχόμενο έτος όπου συμβαίνει η καταγραφή του θερμότερου έτους, σημάδι του πόσο πολύ έχει θερμανθεί ο πλανήτης τον τελευταίο αιώνα λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες της κυβέρνησης των Η.Π.Α. την Τετάρτη 18/01/2017.

Το 2016 αποτελεί ένα «σημείο καταγραφής δεδομένων» στο τέλος μιας σειράς από παρόμοια σημεία που καταδεικνύουν μια μακρά περίοδο θέρμανσης, είπε ο Deke Arndt, επικεφαλής του κλάδου παρακολούθησης του National Centers for Environmental Information. Και ενώ η καταγραφή ρεκόρ ήταν αναμενόμενη, η κοινή ανακοίνωση της NASA και του NOAA ήρθε εν μέσω επιβεβαίωσης από το Κογκρέσο φημών όσον αφορά την επιλογή του πρόσφατα εκλεγέντος προέδρου Trump για τους υποψηφίους του υπουργικού συμβουλίου, αρκετοί εκ των οποίων έχουν εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με την καθιερωμένη κλιματική επιστήμη, όπως και ο ίδιος ο Trump.

Πολλοί κλιματικοί επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την προοπτική της επερχόμενης διαχείρισης να μειώσει τις δαπάνες για την κλιματική επιστήμη και να ανασχέσει την αμερικανική αλλά και διεθνή πρόοδο στην κατεύθυνση της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη.

Σύμφωνα με δεδομένα του NOAA, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ήταν 0.94°C υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ου αιώνα και 0.04°C υψηλότερη από το θερμοκρασιακό ρεκόρ που επετεύχθη το περασμένο έτος.

Στα δεδομένα της  NASA, το 2016 ήταν 0.99°C θερμότερο από το μέσο όρο των ετών 1951-1980.

Κάθε μια υπηρεσία έχει ελαφρά διαφορετικές μεθόδους επεξεργασίας των δεδομένων και διαφορετικές περιόδους βάσης που χρησιμοποιούνται για σύγκριση, όπως συμβαίνει και με άλλες ομάδες ανά τον κόσμο που καταγράφουν παγκόσμιες θερμοκρασίες γεγονός το οποίο συντελεί στο να υπάρχουν ελαφρές διαφοροποιήσεις από έτος σε έτος.

Παρά τις διαφορές αυτές όμως, όλα αυτές οι καταγραφές «αποτυπώνουν το ίδιο μακροπρόθεσμo σήμα. Είναι σήμα που δεν το μπερδεύεις με άλλο», είπε o Arndt. Ή όπως εκείνος το θέτει: «Τραγουδούν το ίδιο τραγούδι, ακόμα και αν παίζουν διαφορετικές νότες.».

Αρκετά σημεία στον πλανήτη είχαν καταγράψει θερμοκρασιακά ρεκόρ για το 2016, συμπεριλαμβανομένης της Αλάσκας και μιας λωρίδας των ανατολικών Η.Π.Α., που μαζί με τις υπόλοιπες γειτνιάζουσες πολιτείες είχαν το 2ο θερμότερο έτος της ιστορίας τους, σύμφωνα με το NOAA, αλλά υπολογίζοντας και την αξιοσημείωτη αύξηση στην Αλάσκα, το 2016 θα είναι το θερμότερο έτος στο σύνολο των Η.Π.Α.

Οι πρώτοι 8 μήνες του 2016 αποτέλεσαν θερμοκρασιακό ρεκόρ παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα δεδομένα του NOAA, αποτελούν μέρος ενός άνευ προηγουμένου σερί αποτελούμενο από 16 «πιο θερμούς μήνες» διαδοχικά.

Εκ των 17 θερμότερων ετών που έχουν ποτέ καταγραφεί, τα 16 εξ αυτών ανήκουν στον 21ο αιώνα, με την εξαίρεση να αποτελεί το έτος 1998 που παρουσίασε ισχυρό φαινόμενο El Niño.

Kαι ενώ το φαινόμενο El Niño έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αυξομείωση της θερμοκρασίας κατά τα έτη 2015 και 2016, ο κύριος όγκος της ζέστης προκλήθηκε από την υπερβάλλουσα θερμότητα που ήταν παγιδευμένη από τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμφθηκαν από ανθρώπινες δραστηριότητες τον τελευταίο αιώνα, ειδικότερα το Διοξείδιο του Άνθρακα.

Το 2016, οι συγκεντρώσεις του CO2 ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία τα 400 ppm (parts per million). Κατά τους χρόνους πριν τη βιομηχανική επανάσταση, αυτή η συγκέντρωση ήταν 280 ppm.

Σαν παράδειγμα του πως τα αέρια του θερμοκηπίου επηρεάζουν την θερμοκρασία του πλανήτη, το 2016 ήταν περίπου 0.9°C θερμότερο από το 1998, ενώ και τα δύο έτη αντιμετώπισαν παρόμοιου μεγέθους φαινόμενα El Niño. Επιπλέον, ακόμα και το 2014, πριν την έξαρση του φαινομένου του El Niño ήταν θερμότερο από το 1998.

Σχεδόν 120 έθνη, μαζί με τις Η.Π.Α., έχουν επικυρώσει τη συμφωνία για το κλίμα που υπογράφηκε το 2015 στο Παρίσι και είναι αποφασισμένα στο να αποσοβήσουν τις χειρότερες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η συμφωνία αναφέρει ως στόχο της τη διατήρηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας «πολύ κάτω από» 2 °C πάνω από προ-βιομηχανικές τιμές στο τέλος του αιώνα που διανύουμε, με όριο τον 1.5°C ως πιο «επιθετικό» στόχο.

Για να δείξει πόσο κοντά είμαστε ήδη στο να ξεπεράσουμε αυτά τα όρια, η Climate Central ανέλυσε ξανά τα παγκόσμια θερμοκρασιακά δεδομένα λαμβάνοντας μέσους όρους των τιμών της NASA και του NOAA και συγκρίνοντάς τους σε μια βάση θερμοκρασιών πιο κοντινή στους προ-βιομηχανικούς χρόνους. Η ανάλυση αυτή έδειξε πως το 2016 ήταν 1.2 °C πάνω από το μέσο όρο των ετών 1881-1910.

Ο κινούμενος μέσος όρος των παγκόσμιων θερμοκρασιών μέσα στο 2016 συγκρινόμενος με πρόσφατα έτη.

«Έχουμε ξεκάθαρα περάσει 1 βαθμό πάνω από τις θερμοκρασίες των προ-βιομηχανικών χρόνων, και δεν είναι πιθανό να πέσουμε κάτω από αυτές τις τιμές χωρίς μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη» (που τείνει να μειώνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες), δήλωσε ο  Gavin Schmidt, διευθυντής του Goddard Institute for Space Studies της NASA.

Το πότε θα μπορεί να φτάσουμε τον 1.5°C δεν είναι ξεκάθαρο, είπε ο Schmidt, και εξαρτάται τόσο την ταχύτητα εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου – που εξαρτάται από την ταχύτητα δράσης των χωρών για να μειώσουν τις εκπομπές τους – όσο και από το πόσο επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να εκπεμφθεί πριν ξεπεράσουμε το όριο του 1.5°C, το οποίο παραμένει κάπως αβέβαιο.

«Είμαστε πάντως πιο κοντά από όσο θα θέλαμε» , είπε.

Με το φαινόμενο του El Niño σε απουσία και ένα ασθενές La Niña να ξεκινά το 2017, φέτος δεν είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί το σερί και να ξεπεραστεί το 2016, λένε οι κλιματικοί επιστήμονες. Αλλά ακόμα και αν το 2017 είναι λιγότερο θερμό από το 2016, θα είναι μόνο μια ανεπαίσθητη βύθιση σε σύγκριση με τη μακροχρόνια αυξητική τάση – στην πραγματικότητα, οι ειδικοί του U.K. Met Office αναμένουν το 2017 να καταταχθεί και αυτό στα θερμότερα έτη της Ιστορίας.

«Ακόμα και έτσι, θα είναι μέσα στην πρώτη πεντάδα των πιο θερμών ετών στην ανάλυσή μας. Είμαι αρκετά βέβαιος για αυτό»,  είπε ο Schmidt

Αρχική δημοσίευση: www.scientificamerican.com


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 29.01.2017


follow_fb.gif

.

.

.



ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , , , , , ,

1 replies

  1. Το Scientific American είναι το «ένα blog στο οποίο μια αδαής δημοσιογράφος (Andrea Thompson) που δηλώνει και συγγραφέας γράφει φαντασιώσεις με σκοπό να παραπληροφορεί κάνοντας προπαγάνδα»;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading