ΠΕΔΔΥ: Οι δασικοί χάρτες και η αρχή του τέλους του «τριακονταετή πολέμου των δασών»

peddy

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥ «ΤΡΙΑΚΟΝΤΑΕΤΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ» 

Δανειστήκαμε το σημερινό τίτλο της ανακοίνωσης μας, από μια παλιά ομιλία του Προέδρου του Ε’ τμήματος του  Σ.τ.Ε κ. Μιχ. Δεκλερή που ήθελε να περιγράψει με αυτό τον πολύ λιτό και περιεκτικό τρόπο έναν ακήρυκτο,  πλην όμως υπαρκτό, και καταστροφικό «πόλεμο», που εξελίσσεται στη χώρα μας ίσως και για περισσότερα από τριάντα χρόνια.

Ένα πόλεμο που εξελίσσεται πάνω στα δάση της χώρας, πάνω στη δημόσια περιουσία και έχει σαν μοναδικό θύμα του, τα δασικά οικοσυστήματα – που συμβαίνει στην πλειονότητά τους να είναι δημόσια – και θύτη,  ένα πολύ μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Ένα πόλεμο που, «θύτης και θύμα» συναντώνται, έχοντας απέναντί τους την επίσημη πολιτεία σε ρόλο θεατή να παρακολουθεί ή πολλές φορές ακόμα και να ενισχύει αυτή τη σύγκρουση, διαιωνίζοντας ουσιαστικά την ομηρία των πολιτών για μικροπολιτικούς σκοπούς ή και κομματικά οφέλη.

Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, είχε πάντα σταθερή άποψη και θέση,  σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας δράσης της, θέση που στόχευε μονοσήμαντα στην προάσπιση της συνταγματικής προστασίας των Δασών, στη διασφάλιση του ρόλου των ειδικών επιστημόνων και των Δασικών Υπηρεσιών και στην αντικειμενική και οριστική επίλυση θεμάτων που αφορούσαν τη μορφή και τη χρήση της γης, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης.

Σήμερα, με αφορμή τις αναρτήσεις των Δασικών Χαρτών, που ξεκίνησαν σε πολλούς νομούς από τις Δασικές Υπηρεσίες, η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων  Δημοσίων Υπαλλήλων, διατυπώνει προς κάθε κατεύθυνση,  τη στήριξή της  στην προσπάθεια της πολιτείας και των συναδέλφων.  Η ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών και η αποτύπωση των εκτάσεων δασικού χαρακτήρα,  είναι ο μόνος τρόπος για να τελειώσει η οποιαδήποτε αμφισβήτηση και να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας ένα οριστικό πλαίσιο χαρτογραφικής αποτύπωσης των εκτάσεων που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία.

Αυτή είναι η δική μας συνδικαλιστική και πολιτική τοποθέτηση για το έργο των δασικών χαρτών. Αυτή είναι η πάγια θέση μας για τον ουσιαστικό ρόλο των δασικών Υπηρεσιών στην ολοκλήρωση του έργου αυτού .

Αυτή είναι και η έκκλησή μας στην παρούσα Κυβέρνηση. Να προχωρήσει με συντονισμένα βήματα, να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και να ολοκληρώσει το έργο των δασικών χαρτών, παρέχοντας παράλληλα τους απαραίτητους πόρους και  ενισχύοντας με κάθε τρόπο τις Δασικές Υπηρεσίες.

Όλοι αυτοί που σήμερα εκφράζουν με κάθε τρόπο την αντίθεσή τους στο έργο των δασικών χαρτών, θα ήταν εντιμότερο πολιτικά και χρήσιμο κοινωνικά να αντιληφθούν την αξία του έργου για την προστασία της δημόσιας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας, καθώς και τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν και ενδεχομένως εμποδίζαν ή εμποδίζουν την ολοκλήρωση του έργου των Δασικών Χαρτών.

Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, τα προβλήματα που θα πρέπει άμεσα να επιλυθούν, ώστε να προχωρήσει το όλο έργο, κατά την άποψή μας είναι:

  1. Να αυξηθεί το χρονικό διάστημα υποβολής αντιρρήσεων,
  2. Να μειωθεί το παράβολο για την άσκηση αντιρρήσεων,
  3. Να μην επιβαρυνθούν με την καταβολή παραβόλου οι ιδιοκτήτες των ανέκαθεν αγροτικών εκτάσεων, που έχουν εκ παραδρομής ή εσφαλμένα εγκλωβιστεί εντός των εκτάσεων που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες,
  4. Να εξασφαλιστεί η συγκρότηση ολιγομελών και ευέλικτων Επιτροπών Εξέτασης των Αντιρρήσεων,
  5. Να ανακληθεί νομοθετικά η έννοια του προδήλως αντισυνταγματικού όρου των «οικιστικών πυκνώσεων», ώστε να αποτυπωθούν οι εκτάσεις που μη αναστρέψιμα πλέον έχουν αλλάξει χαρακτήρα, και να ακολουθήσει  στη συνέχεια η επίσημη πολιτεία και να δώσει οριστική λύση, λύνοντας επιτέλους την ομηρία των ανθρώπων αυτών. Εξάλλου για το θέμα αυτό έχει υποβληθεί και αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του Σ.τ.Ε από το ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε και την Π.Ε.Δ.Δ.Υ που θα εκδικαστεί πολύ σύντομα.
  6. Να εξασφαλιστεί άμεσα η χρηματοδότηση της κατάρτισης των δασικών χαρτών που αφορά το υπόλοιπο 52% της ελληνικής επικράτειας,
  7. Να προσληφθεί άμεσα και κατ’ εξαίρεση του μέτρου του περιορισμού των προσλήψεων, ένας ικανοποιητικός αριθμός Δασολόγων που ακριβώς θα στηρίξουν το έργο της κύρωσης των υπαρχόντων και του ελέγχου – θεώρησης των νέων δασικών χαρτών αλλά και της σύνταξης του δασολογίου που ακολουθεί και είναι συνταγματική υποχρέωσή της πολιτείας

Η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δ.Υ καλεί όλους τους πολιτικούς φορείς να τοποθετηθούν δημόσια για τη θέση τους απέναντι στην ολοκλήρωση του έργου παραμερίζοντας κάθε δεύτερη σκέψη «μικροπολιτικής διαχείρισης  ψήφων» ή τη διάθεση κάλυψης “σκουπιδιών” κάτω από το χαλί της όποιας κοινωνικής συνενοχής (και σε βάρος της δημόσιας περιουσίας).

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να τα βρίσκουμε όλα στραβά σε αυτή την υπόθεση … Μπορεί να υπάρχουν λάθη ή αστοχίες, (που να επιδέχονται διορθώσεων), μπορεί να υπάρχουν και άλλες λύσεις σε προβλήματα που εντοπίζονται, αλλά η προσχηματική και τελικά υποκριτική απόρριψη ενός έργου που εκτελεί το δημόσιο με πολύ μικρό κόστος, μας ενοχλεί όπως και πρέπει  να ενοχλεί κάθε υγιώς σκεπτόμενο πολίτη…

Η Π.Ε.Δ.Δ.Υ κάνει την έκκληση προς κάθε κατεύθυνση για τη στήριξη του έργου αυτού, για τη στήριξη των Δασικών Υπηρεσιών και των συναδέλφων, που μόχθησαν και δούλεψαν νυχθημερόν για να βγει αυτή η δουλειά με κριτήριο την ορθή αποτύπωση του χαρακτήρα των εκτάσεων, την προάσπιση του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας της πατρίδας μας.

Καταλήγοντας: Ο δασικός χάρτης θα αναδείξει τα προβλήματα με το χαρακτήρα και τη χρήση των εκτάσεων που αποτυπώνει, η επίλυσή τους είναι θέμα και απόφαση της Πολιτείας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚOΛΑΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ                                

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΦΑΣ                            ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , ,

1 reply

  1. “Να αυξηθεί το χρονικό διάστημα υποβολής αντιρρήσεων” οπωσδήποτε στο 6μηνο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: