Ένας επιθετικός και δυσεξόντωτος εισβολέας

Ailanthus altissima

Επιμέλεια κειμένου:
Φρειδερίκη Χαραλαμπίδου Παπαθεμελή
*

Την εμφάνιση του έχει κάνει εδώ και χρόνια σε όλη την Ελλάδα ένας Κινέζος μετανάστης γνωστός και ως βρωμοκαρυδιά ή αλλιώς αείλανθος (Ailanthus altissima), ήρθε στην χώρα μας μαζί με άλλα φυτά για τον Εθνικό κήπο την εποχή του Βασιλιά Όθωνα ενώ στην Ευρώπη εισήχθη αρχικά το 1740 ως καλλωπιστικό. Η ευρεία εξάπλωση του λόγο του ριζικού του συστήματος που αναπτύσσεται πασσαλωτά, της ταχύτατης ανάπτυξης του, της άφθονης καρποφορίας του (μέχρι 325.000 σπέρματα το χρόνο), μπορεί να αναπαραχθεί με μοσχεύματα, έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία ενώ είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στην ρύπανση.

Στην Ελλάδα το συναντάμε σε πάρκα, πεζοδρόμια, αυλές, χωράφια, πρανή του δρόμου ακόμα και πάνω σε σπίτια. Μπορεί να αποβεί μοιραίο σε περιπτώσεις όπου φυτρώνει στα θεμέλια κτηρίων ή σε αρχαιολογικούς χώρους. Είναι ευρέως διαδεδομένο ζιζάνιο καθώς έχει καταφέρει να επικρατήσει κατά των γηγενών διότι εκκρίνει τοξικές ουσίες στα γειτονικά είδη καταστρέφοντας τα. Αποτελεί πλέον απειλή για την βιοποικιλότητα της χώρας μας και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

Είναι δίοικο φυλλοβόλο δέντρο υπάρχει δηλαδή αρσενικό και θηλυκό φυτό, ανήκει στην οικογένεια Simaroubaceae. Μπορεί να φτάσει τα 30 μέτρα σε ύψος, ενώ ο κορμός του το ένα μέτρο σε διάμετρο είναι λείος, φαιού χρώματος, ενώ οι νεαροί βλαστοί έχουν καφεκόκκινο χρώμα. Έχει μεγάλα πράσινα σύνθετα φύλλα που ξεπερνούν το ένα μέτρο σε μήκος αποτελούμενα από 11-25 αντίθετα διαταγμένα φυλλάρια. Κάθε φυλλάριο διαθέτει μια, μέχρι μερικές αδενώδεις τρίχες. Στα μέσα Απριλίου το φυτό αναπτύσσει ταξιανθίες από μικρά άνθη, χρώματος κιτρινοπράσινου ως κοκκινωπό, το καθένα με πέντε πέταλα και σέπαλα, ο καρπός είναι σαμάρα εξού και η ικανότητα του να ταξιδεύει μακριά καθότι είναι ελαφρόσπορο. Τα φύλλα του φυτού έχουν έντονη δυσάρεστη μυρωδιά που προκαλεί αλλεργίες στον άνθρωπο ενώ λόγο της τοξικότητάς του είναι τοξικό για τα ζώα.

Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε διαταραγμένες περιοχές που δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης άλλων ειδών όπως λατομεία αλλά η δυναμικότητα της εξάπλωσης του μας αποτρέπει από κάθε χρήση εφόσον επικρατεί ανεξέλεγκτα..

——–  ——–

Πηγές: https://el.wikipedia.org, https://commons.wikimedia.org

΄

* Η Φρειδερίκη Χαραλαμπίδου Παπαθεμελή είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης..ΚατηγορίεςΧλωρίδα

Tags: , , ,

2 replies

 1. Καλησπέρα σας,

  Θα ήθελα να ρωτήσω, στην περίπτωση που το γνωρίζετε, αν είναι νόμιμο το ξερίζωμα του συγκεκριμένου δέντρου, από δημόσιους χώρους.

  Όπως και να το κάνουμε, σε ξερότοπους, όπως πχ αρχαιολογικοί χώροι, που δεν έχουν τίποτα φυτεμένο μέσα και δεν αναπτύσσεται τίποτα, βράζει ο τόπος χωρίς να έχεις να κάτσεις σε μια σκιά και μόνο ο αείλανθος καταφέρνει να πρασινίσει λίγο τον χώρο και να τον δροσίσει…

  Συγκεκριμένα, ο φύλακας του αρχαιολογικού χώρου τα ξεριζώνει συνέχεια, γιατί λέει είναι βρωμόφυτα.

  Αν γνωρίζετε κάποια νομοθεσία σχετικά, παρακαλώ αναρτήστε την.

  Ευχαριστώ πολύ!

 2. Υπάρχει κάποιος τρόπος να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση και να απαλειφθεί αυτό το ζιζάνιο; Πολύ θα ήθελα να το μάθω.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: