Σ. Φάμελλος: Οι δασικοί χάρτες πρέπει και θα προχωρήσουν…

[Απόσπασμα από τη συνέντευξη του αναπλ. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειες, κ. Σωκράτη Φάμελλου, στην εφημερίδα “Η Ναυτεμπορική” και την δημοσιογράφο Τέτη Ηγουμενίδη. Όλη η συνέντευξη ΕΔΩ]

Ένα δύσκολο στοίχημα, να αποκτήσει η χώρα δασικούς χάρτες, δείχνει να έχει βάλει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά ότι η διαδικασία ανάρτησης θα συνεχιστεί: «Δεν έχουμε καμιά εξάρτηση και καμιά σκοπιμότητα πίσω από την καρέκλα μας. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε».Μιλώντας για τους δασικούς χάρτες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στέλνει μηνύματα προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ενώ ειδικά για τους δήμους σημειώνει: «Μάλλον υποτίμησαν το εργαλείο που είχαν στα χέρια τους…». Ο κ. Φάμελλος στη συνέντευξή του στη «Ν» μιλά επίσης για τη διαχείριση των αποβλήτων, για την επένδυση στο Ελληνικό, για το νέο νόμο για την ανακύκλωση, καθώς και για το τι είναι αναγκαίο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οι δασικοί χάρτες έχουν λάθη. Αρκετοί φορείς ζητούν αναστολή της ανάρτησης προκειμένου διορθωθούν. Εσείς όμως επιμένετε…

«Οι δασικοί χάρτες είναι περιβαλλοντική και αναπτυξιακή μας υποχρέωση. Χωρίς αυτούς δεν γίνεται Κτηματολόγιο, οργάνωση χρήσεων γης, δεν δημιουργείται οικονομία, δεν προστατεύεται το περιβάλλον. Επίσης, η ανάρτηση των συγκεκριμένων δασικών χαρτών, περίπου για το ένα τρίτο της χώρας, είναι υποχρέωση βάσει μνημονίου. Να θυμίσω ακόμη ότι ο πρώτος νόμος για τους δασικούς χάρτες είναι του 1976. Έχουν περάσει 40 χρόνια… Οι δασικοί χάρτες δεν συνιστούν το πρόβλημα, είναι λύση. Ωστόσο, γεννούν πολλά προβλήματα για τα οποία προφανώς δεν ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση, η οποία όμως έχει αναλάβει να τα λύσει. Άμεσα, θα κατατεθούν στη Βουλή οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις».

Το θέμα δείχνει να ξεπερνά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες. Νόμος π.χ. για να δηλώσουν οι ΟΤΑ τις οικιστικές πυκνώσεις υπάρχει, οι δήμοι όμως δεν ανταποκρίθηκαν… 

«Οι παρεμβάσεις αφορούν τα πρόδηλα σφάλματα ώστε ο πολίτης να μην χρειάζεται να μπει στη διαδικασία αντιρρήσεων γι’ αυτά, ενώ επιλύουν ζητήματα αναφορικά με την αγροτική γη και τις αναδασώσεις. Πρόθεσή μας είναι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται σε επίπεδο παρεμβάσεων, ακόμα και να διευκολύνουμε οικονομικά τους αγρότες στο να αποκτήσουν τη γη που χρησιμοποιούν, βάσει του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, αλλά δεν προτίθεμαι να συμβάλω σε μια νέα καθυστέρηση ή και στην αναστολή κύρωσης των δασικών χαρτών. 40 είναι αρκετά… Παράλληλα προσπαθούμε να παρακινήσουμε τους ΟΤΑ να αποστείλουν τα σχέδια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις. Έπρεπε να πράξουν μέχρι το τέλος 2016».

Επικαλούνται έλλειψη πόρων. 

«Δεν έχω εισπράξει τέτοια αδυναμία. Το 40% των ΟΤΑ και όχι μόνο πλούσιοι δήμοι έχουν στείλει τα στοιχεία στο Κτηματολόγιο».

Τότε γιατί κατά τη γνώμη σας δεν εφάρμοσαν τη νομοθεσία;

«Μάλλον, υποτίμησαν το εργαλείο που είχαν στα χέρια τους και την τομή που επιδιώκουμε. Ο υφιστάμενος νόμος (ν. 4389/2016) τους έδωσε τη δυνατότητα να υπερασπιστούν και να οργανώσουν τις περιοχές κατοικίας και των οικιστικών πυκνώσεων. Εμείς πιέζουμε να εκτελέσουν αυτή τη δυνατότητα και μπορούν ακόμη και τώρα να καταθέσουν στοιχεία στην ΕΚΧΑ (Εθνικό Κτηματολόγιο Χαρτογράφηση)».

Δεν είναι ανεδαφικά αυτά που ζητάτε; Γίνεται μια πυρκαγιά και τα δασαρχεία επειδή δεν αντεπεξέρχονται στον όγκο δουλειάς καταχωρούν όλη τη γη ως αναδασωτέα. Τώρα πώς θα αντεπεξέλθουν;

«Σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας της χώρας πρέπει επιτέλους να κάνουμε ό,τι δεν κάναμε 40 χρόνια και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν έχουμε καμιά εξάρτηση και καμιά σκοπιμότητα πίσω από την καρέκλα μας. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε. Θα πρέπει πράγματι οι δασικές υπηρεσίες να προσδιορίσουν τις μη δασικές χρήσεις εντός των αναδασωτέων και να κάνουν όλες τις αναγκαίες διορθώσεις στους χάρτες».

Οι δασικές υπηρεσίες επικαλούνται όγκο δουλειάς… 

«Δεν υπάρχει εκτίμηση από τις επιτελικές υπηρεσίες, τη διεύθυνση δασών του υπουργείου, ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό που ζητάμε».

Γιατί κατά τη γνώμη σας δεν έγινε τόσο καιρό;

«Δεν υπήρξε καμιά κατεύθυνση κεντρικά και πολιτική βούληση και καμιά εγρήγορση από τη δημόσια διοίκηση».

Ακόμα και για το 1,1% των χαρτών που έχουν αναρτηθεί (2010-2013) εκκρεμεί η εξέταση 4.500 αντιρρήσεων. Υποθέτω ότι θα έχουμε δεκάδες χιλιάδες μετά τις πρόσφατες αναρτήσεις…

«Η εξέταση των αντιρρήσεων θα γίνει κανονικά, οι επιτροπές θα στελεχωθούν και σύντομα θα υπάρξουν οι αποφάσεις για τις αμοιβές των δικηγόρων. Το πλαίσιο υπάρχει και θα τεθεί εγκαίρως σε εφαρμογή».

Με το υπόλοιπο της χώρας τι θα γίνει;

«Οι δασικές υπηρεσίες και η ΕΚΧΑ προγραμματίζουν την εκπόνηση ή την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων δ.χ.».

Διαβάστε τη συνέχεια…

.

.ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: