Ενημέρωση για τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες στην προστατευόμενη περιοχή Δέλτα Αξιού

Με αφορμή ανακριβείς πληροφορίες που κυκλοφορούν σχετικά με τις επιτρεπόμενες και απαγορευμένες δραστηριότητες στην προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα σας ενημερώνουμε ότι αρμόδιο  για την νομοθεσία που διέπει την προστατευόμενη περιοχή είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με βάση την μέχρι τώρα νομοθεσία (ν. 2742/1999 για την δημιουργία των Φορέων Διαχείρισης, ν. 3044/2002 για τον καθορισμό της περιοχής ευθύνης και ΚΥΑ 12966/2009) επιτρέπονταν, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω δραστηριότητες:

  • Κατασκευή αγροτικών αποθηκών με εμβαδόν ανάλογο με τα στρέμματα καλλιεργήσιμης γης που διαθέτει ο κάθε παραγωγός, καθώς και δραστηριότητες καθετοποίησης της παραγωγής (πχ. σιλό, ξηραντήρια).
  • Κατασκευή αγροτικής κατοικίας ανάλογα με τις πολεοδομικές διατάξεις.
  • Χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
  • Άλλες αγροτικές δραστηριότητες όπως η μελισσοκομία, η οστρακοκαλλιέργεια κλπ.

Απαγορεύονταν οι χρήσεις που δεν συνάδουν με τον αγροτικό χαρακτήρα της περιοχής, όπως π.χ. η εγκατάσταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών και η εγκατάσταση εμπορικών αποθηκών.

Σημειώνεται ότι το ΣτΕ ακύρωσε την ΚΥΑ 12966/2009 με την αιτιολογία ότι δεν εκδόθηκε Π.Δ. από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως θα έπρεπε βάσει της νομοθεσίας και όχι γιατί έκρινε ότι η ΚΥΑ προέβλεπε υπερβολικές ή αβάσιμες απαγορεύσεις. Η Πολιτεία, για να διασφαλίσει την διατήρηση της περιοχής, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ, εξέδωσε την ΥΑ αρ.32639/2016, με την οποία απαγορεύεται η οικοδομική δραστηριότητα έως και 31/7/2017.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Θεμιστοκλής Κουϊμτζής
Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.ΚατηγορίεςΠροστατευόμενες περιοχές

Tags:

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: