Ερώτηση για την υποβάθμιση των δασικών υπηρεσιών και τα προβλήματα των δασικών υπαλλήλων

Ερώτηση για την υποβάθμιση των δασικών υπηρεσιών και τα προβλήματα των δασικών υπαλλήλων κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Σάκης Βαρδαλής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης και Νίκος Μωραΐτης.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Για δεκαετίες η προστασία και διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας ακολουθεί φθίνουσα πορεία.

Το ενδιαφέρον της σημερινής κυβέρνησης για τα δασικά οικοσυστήματα, όπως άλλωστε και όλων των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων, εξαντλούνται στις προσπάθειες αλλαγής του χαρακτήρα των δασών και δασικών εκτάσεων για να “απελευθερωθεί” η κερδοφόρα δράση των τουριστικών, κατασκευαστικών κλπ μονοπωλιακών ομίλων. Γι’ αυτό άλλωστε ψηφίσθηκαν δεκάδες σχετικοί νόμοι με πιο πρόσφατο το Ν. 4280/2014, τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση όταν ήταν αντιπολίτευση έλεγε ότι θα καταργήσει και με τον οποίο απελευθερώνεται πλήρως η δράση των ομίλων, επιτρέπεται κάθε κερδοφόρα επέμβαση του κεφαλαίου στα δασικά οικοσυστήματα, χωρίς πλέον την προϋπόθεση κυριότητας στα δάση και τις δασικές εκτάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται η συστηματική υποβάθμιση των Κρατικών Δασικών Υπηρεσιών, που έχουν ως αρμοδιότητα την προστασία και τη διαχείριση της κρατικής δασικής περιουσίας, σε μέσα, προσωπικό και χρηματοδότηση, γεγονός το οποίο επιδεινώθηκε στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης.

Η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων έχει ιδιαίτερη σημασία για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Η συνεχιζόμενη ελλειμματική χρηματοδότηση των δασικών δραστηριοτήτων ξεπερνά κάθε όριο με αποκορύφωμα τα προβλήματα που εμφανίζονται τελευταία στη διαδικασία και στον τρόπο εξόφλησης των υποχρεώσεων του τομέα, ιδιαίτερα στους δασικούς υπαλλήλους που έχουν αναλάβει, πολλές φορές με δικά τους έξοδα, την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών προστασίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι απλήρωτες μετακινήσεις – διανυκτερεύσεις του ΥΠΕΚΑ προς το δασικό προσωπικό, που ασχολείται εδώ και δύο χρόνια στα προγράμματα δασοπροστασίας, λαθροϋλοτομιών και ελέγχου της θήρας, να μην μπορούν να αποπληρωθούν, προκαλώντας την αγανάκτηση των εργαζομένων στις δασικές υπηρεσίες όλης της Ελλάδας. Αποδεικνύεται έτσι στην πράξη το αληθινό πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής υποβάθμισης της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων.

Πρόσφατα, και ως επιστέγασμα των προαναφερόμενων προβλημάτων, με υπηρεσιακά έγγραφά του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, (αριθμ. 2/27105/ΔΕΠ /12-1-2017 έγγραφο του ΓΛΚ), με τρόπο αυθαίρετο και παρερμηνεύοντας το γράμμα του σχετικού νόμου (με σχετικό έγγραφο που αφορά στις κινήσεις εκτός έδρας των Δασικών Υπαλλήλων), επιχειρεί την εξαίρεση τους από τη δυνατότητα διανυκτέρευσής τους στην ύπαιθρο για υπηρεσιακούς λόγους και στη βάση των υπαρχόντων αναγκών, αγνοώντας τη φύση και το χαρακτήρα των καθηκόντων των δασικών υπαλλήλων και καταργώντας ουσιαστικά κάθε πρόγραμμα ή και απλή σκέψη προστασίας των δασών.

Ενώ πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να καταργήσει εντελώς τη σχετική διάταξη που προβλέπει τη διανυκτέρευση στην ύπαιθρο των κρατικών (πολύ περισσότερο των δασικών) υπαλλήλων για υπηρεσιακές ανάγκες σύμφωνα με τον νόμο 4336/2015 και την ερμηνευτική εγκύκλιο εφαρμογής του {2/74450/ΔΕΠ/24-11-2015 (ΑΔΑ: ΩΨΘΩΗ-ΓΑ2)} .

Σε ό,τι αφορά τα οφειλόμενα για τις διανυκτερεύσεις στην ύπαιθρο, για την προστασία από τις λαθροϋλοτομίες των ετών 2015 και 2016, η κυβέρνηση με πρόσχημα προβλήματα στην εκκαθάριση δαπανών του Πράσινου Ταμείου, δεν έχει πληρώσει κανέναν δασικό υπάλληλο που έχει εκπληρώσει ανάλογο υπηρεσιακό καθήκον και υπάρχει κίνδυνος παραγραφής της πληρωμής λόγω παρέλευσης χρόνου.

Γι’ αυτό και οι δασικοί υπάλληλοι μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΟΣΕΑΔΕ) απέχουν – απεργούν από κάθε υπερωριακή απασχόληση όλες τις ημέρες της βδομάδας για τους εργαζόμενους στις δασικές υπηρεσίες που θα ενταχθούν στο Ειδικό Πρόγραμμα “Πρόληψη Λαθροϋλοτομιών για το έτος 2017” από Τετάρτη 22-3-2017 και μέχρι να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα για τα έτη 2015 και 2016.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Πως σκέφτεται και πότε να εκπληρώσει η κυβέρνηση τις πληρωμές – υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους μέσω του Πράσινου Ταμείου που παραμένουν ανεξόφλητες εδώ και δύο χρόνια;

2. Θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα του σχεδιασμού και της υλοποίησης των προγραμμάτων δασοπροστασίας και τις μετακινήσεις – διανυκτερεύσεις των δασικών υπαλλήλων στην ύπαιθρο, λόγω αρμοδιότητας, που προκλήθηκαν μετά από την αυθαίρετη ερμηνεία των διατάξεων του ν. 4336/2015 από τις υπηρεσίες του Γ.Λ.Κ.;»

http://www.902.gr



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading