Δασικοί χάρτες: Ασκηση αντιρρήσεων χωρίς χρέωση σκέφτεται το υπουργείο

Νέες διευκολύνσεις εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για να προσελκύσει τους ενδιαφερόμενους ώστε να συμμετάσχουν στη διαδικασία επικύρωσης των δασικών χαρτών.

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα | www.efsyn.gr

Μια ρύθμιση που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», επεξεργάζονται συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, προβλέπει ότι οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν την ένστασή τους χωρίς την πληρωμή τέλους αλλά, αν δεν δικαιωθούν από τις επιτροπές κρίσης, θα οφείλουν να το καταβάλουν μέσα σε δέκα ημέρες.

Σε αντίθετη περίπτωσή η αίτησή τους θα τεθεί στο αρχείο και θα θεωρηθεί μηδέποτε υποβληθείσα.

Η προθεσμία λήγει στις 27 Ιουλίου και οι αρμόδιοι του υπουργείου διαμηνύουν ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση, αφού μέσα στον Σεπτέμβριο προβλέπεται να κυρωθούν οι πρώτοι δασικοί χάρτες για τα «καθαρά» τμήματα, τις εκτάσεις που δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι θιγόμενοι που δεν θα καταθέσουν ενστάσεις, θα μπορούν να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους μόνο μέσω των δικαστηρίων, κάτι που είναι ακριβό και χρονοβόρο.

Η διαδικασία αφορά δύο μεγάλες κατηγορίες πολιτών:

►Οσους αμφισβητούν εκτάσεις οι οποίες εμφανίζονται ως δασικές στους χάρτες ή κατέχουν αγρούς που έχουν εγκαταλειφθεί και δασώθηκαν.

►Οσους έχουν εκχερσώσει ώς το 2007 δασικές εκτάσεις και θέλουν να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας ή μόνο δικαίωμα χρήσης.

Ο χρόνος τρέχει και για δήμους με οικισμούς αυθαιρέτων, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές που εμφανίζονται ως δασικές στις αεροφωτογραφίες του 1945 και γι’ αυτό δεν μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο.

Οφείλουν να καταθέσουν τα όρια των περιοχών για να απαλλάξουν τους δημότες τους από τη διαδικασία υποβολής ένστασης. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου, το 42,5% των δήμων, 51 σε σύνολο 120, δεν έχουν καταθέσει στοιχεία για τις λεγόμενες «οικιστικές πυκνότητες».

Πριν από πέντε μήνες το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκίνησε μια διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, η οποία, σε συνδυασμό με το Κτηματολόγιο, φιλοδοξεί να βάλει κανόνες στον χώρο.

Υπεισέρχεται όμως στα… «άγια των αγίων», αφού αναδεικνύει καταπατημένη δημόσια περιουσία, με συνολική αξία που υπολογίζεται σε πάνω από ένα δισ. ευρώ, εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και οικολογικά ευαίσθητες ζώνες, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δοσοληψίες κάτω από το τραπέζι.

40 χρόνια «φαγούρα»

Μειώσεις στα τέλη αντιρρήσεως

Είναι μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις και η θεσμοθέτησή τους αποτελεί θεμέλιο για ένα σύγχρονο κράτος, έχουν όμως μεγάλο πολιτικό κόστος γι’ αυτό και έχουν μείνει δεκαετίες στα «θα».

Δεν είναι τυχαίο ότι η εκπόνησή τους ξεκίνησε με τον νόμο 998/1979 και μετά από μια 40ετία υπάρχουν κυρωμένοι χάρτες για μόλις το 0,5% της δασικής επιφάνειας!

Αποκαλύφθηκε ότι ακόμη και προγράμματα εποικισμού, που είχαν υλοποιηθεί κατά καιρούς από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είχαν ψηφιοποιηθεί στο παρελθόν στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγρογή», δεν είχαν κυρωθεί!

Τον περασμένο Φεβρουάριο το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην πρώτη μεγάλης κλίμακας ανάρτηση χαρτών, που καλύπτει το 35% της χώρας και περιλαμβάνει 33 περιοχές με συνολική έκταση 46,8 εκατ. στρέμματα.

Παρά τις παρατάσεις και κυρίως τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν σε αυτό το διάστημα, ώς την περασμένη εβδομάδα είχαν υποβληθεί μόνο 25.500 ενστάσεις, που αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα αφού οι Ελληνες σε όλα τα ζητήματα είναι οπαδοί τού «παρά πέντε».

Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων το υπουργείο Περιβάλλοντος:

►Προχώρησε στην αρχή σε μείωση κατά 10% του «δασόσημου», του τέλους ένστασης που προέβλεπε ο νόμος 4280/2014 και στη συνέχεια με τον 4467/2017 θέσπισε ακόμη χαμηλότερες τιμές, που φτάνουν έως και το 80% για αμφισβητούμενες εκτάσεις.

►Μηδένισε την καταβολή τέλους για ενστάσεις που αφορούν τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων, όπως περιγράφονται στη σχετική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1366 Β΄).

►Διόρθωσε, με τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες, λάθη που είχαν γίνει με ευθύνη της διοίκησης στην εκπόνηση δασικών χαρτών. Με βάση τη σχετική ρύθμιση (ΦΕΚ 1366 Β΄ του 2017) αφορούν την οριοθέτηση εντός σχεδίου περιοχών που δεν έχουν υλοποιηθεί από τις αρμόδιες πολεοδομίες και κυρίως χωράφια που δεν είχαν δασικό χαρακτήρα, αλλά από λάθος είχαν περιληφθεί στις υπουργικές αποφάσεις για τις αναδασωτέες εκτάσεις που είχαν εκδοθεί μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

►Μείωσε έως και 83% το κόστος εξαγοράς ή χρήσης εκχερσωμένων εκτάσεων και θέσπισε την εξόφλησή του σε 100 δόσεις, με ελάχιστη καταβολή τα 30 ευρώ τον μήνα. Η υποχρέωση αφορά παρεμβάσεις που έγιναν έως τον Μάρτιο του 2007, εφόσον όμως χρησιμοποιούνται μόνο για αγροτοκτηνοτροφικές χρήσεις που συνεχίζονται ώς σήμερα.

Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τον αν η έκταση χαρακτηρίζεται δημόσια ή ιδιωτική, δασική ή χορτολιβαδική, αλλά και τον χρόνο της παρέμβασης, με σημείο αναφοράς το 1975.

Το μεγάλο στοίχημα με τους δασικούς χάρτες θα κριθεί τον Σεπτέμβριο, όταν θα ξεκινήσει η εκδίκαση των ενστάσεων που αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα των προηγούμενων προγραμμάτων.

Ως τότε το υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται να λύσει άλλες δύο εκκρεμότητες: την ανάρτηση των δασικών χαρτών που έχουν ήδη εκπονηθεί αλλά έχουν καθυστερήσει γιατί χρειάστηκε να γίνουν διορθώσεις και αφορούν το 20% της χώρας, καθώς και την ολοκλήρωση του προγράμματος στο υπόλοιπο 45% για το οποίο δεν έχουν προκηρυχθεί μελέτες.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Εφημερίδα των Συντακτών

 ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: