Τα «δάση αυθαιρέτων» που έγιναν «οικιστικές πυκνώσεις» και οι δήμοι που σφυρίζουν αδιάφορα

Οικισμοί ολόκληροι, με 200 ή και περισσότερες από 500 κατοικίες (!), «ευδοκιμούν» εδώ και δεκαετίες σε εκτάσεις που χαρακτηρίζονται δασικές και στην πραγματικότητα είναι «δάσος αυθαιρέτων», αλλά με βάση το Σύνταγμα και τη νομολογία του ΣτΕ δεν μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο.

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα | www.efsyn.gr

Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών δεν επιτρέπεται επίσης να υποβάλουν δηλώσεις νομιμοποίησης των αυθαιρέτων τους, αφού εξαιρούνται από τις ευεργετικές διατάξεις όσα έχουν κατασκευαστεί σε δασικές εκτάσεις.

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο ιδιοκτησίες με αυθαίρετα που δεν έχουν νομιμοποιηθεί μεταβιβάζονται ως αδόμητα οικόπεδα ακόμη και στα παιδιά των ιδιοκτητών τους!

Για δεκαετίες οι αρμόδιοι προσπαθούσαν να κρύψουν «κάτω από το χαλί» το σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Μόλις το 2016, με τον νόμο 4389, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχείρησε για πρώτη φορά να παρέμβει στους οικισμούς αυτής της κατηγορίας και επινόησε τον όρο των «οικιστικών πυκνώσεων».

Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει την καταγραφή, το οποίο όμως για να οδηγήσει σε οριστικές λύσεις πρέπει να συνοδεύεται από πολεοδομικές μελέτες που θα προβλέπουν σημαντικά μέτρα για την αποκατάσταση των επιπτώσεων μέσα από ένα περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

Για παράδειγμα, επιβάλλεται να δημιουργηθούν ζώνες πράσινου σε γειτονικές εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο ή θα αποκτηθούν με τις εισφορές των ιδιοκτητών που θα έχουν επιτέλους νόμιμο «κεραμίδι».

Η διαδικασία οριοθέτησης των γκρίζων δομημένων ζωνών έχει ανατεθεί στους δήμους που όφειλαν να καταθέσουν στο υπουργείο τις επίμαχες περιοχές ώς τον Φεβρουάριο. Η προθεσμία έληξε με ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή, που μόλις έφτανε το 30%, γι’ αυτό δόθηκε παράταση ώς τις 27 Ιουλίου.

Με στοιχεία του Κτηματολογίου μόνο σε εφτά χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες εντοπίζονται πάνω από 26.000 στρέμματα με «οικιστικές πυκνώσεις» για τις οποίες δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις.

Αφορούν την Ανατολική Αττική (8.327 στρέμματα), τη Δυτική Αττική (6.375 στρ.), την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης (6.055 στρ.), τα Γιάννενα (537 στρ.), τη Λάρισα (935 στρ.), τον Πειραιά (93.190 στρ.) και την Πιερία (1.278 στρ.).

«Με την επιλογή της καθυστέρησης και της άρνησης συνεργασίας, οι δήμοι δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών» τονίζει σε νέα επιστολή που έστειλε την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλος, στις δημοτικές αρχές που δεν έχουν αποστείλει τις «οικιστικές πυκνότητες» της περιοχής τους.

Η εξαίρεση της Λαυρεωτικής

«Φωτεινή» εξαίρεση είναι η Λαυρεωτική. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του δήμου, υπάρχουν 42 οικισμοί αυθαιρέτων στους οποίους έχουν κατασκευαστεί πάνω από 10.500 κατοικίες που καλύπτουν πάνω από 10.000 στρέμματα! Ανάμεσά τους το Ελαιοχώρι με 549 σπίτια, το Κάτω Σούνιο με 541 και το Βγέθι με 502.

Μια πόλη με το 60% των κατοικιών… εκτός πόλης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον…

Η δημοτική αρχή δεν περιορίστηκε μόνο στην αποτύπωση της οικιστικής αναρχίας, αλλά από τον περασμένο Ιανουάριο οργάνωσε συγκεντρώσεις κατοίκων.

Στη συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο, με ομόφωνο ψήφισμα, κάλεσε το υπουργείο να δώσει λύσεις στα προβλήματα και κυρίως να διορθώσει τα λάθη που εντοπίστηκαν στον δασικό χάρτη, για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

«Βασικός σκοπός του δήμου είναι να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες και οι δημότες να αποφύγουν κυρώσεις και πρόστιμα» επισημαίνει ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Εφημερίδα των ΣυντακτώνΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Δασικοί Χάρτες

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: