Πολλά τα «γιατί» που ψάχνουν απαντήσεις

«Για ποιο λόγο, για πόσο χρονικό διάστημα και ποιες ήταν οι επιπτώσεις στον σχεδιασμό, τον έλεγχο και την εκτέλεση των επιχειρήσεων εάν τα συστήματά σας δεν λειτουργούσαν; Τι ακριβώς έγινε για να υπάρξουν εναλλακτικές συνδέσεις;».

Τα ερωτήματα που έθεσε προς τους υπευθύνους ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, σχετικά με τις φονικότερες πυρκαγιές στην ιστορία της χώρας, που μέχρι στιγμής έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 64 ανθρώπους κι έχουν στείλει άλλους 157 στο νοσοκομείο, βρίσκονται στα χείλη όλων από το περασμένο Σάββατο.

Χθες, τρίτη μέρα εθνικού πένθους στην Πορτογαλία, τουλάχιστον 1.150 πυροσβέστες και 400 οχήματα προσπαθούσαν ακόμα να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά στην ορεινή περιοχή του Πεντρόγκραου Γκράντε που υπέστη τη μεγάλη καταστροφή, ενώ πάλευαν με μια νέα πυρκαγιά βορειότερα, στην περιοχή Γκόις. Συνολικά, είχαν εκκενωθεί 40 χωριά.

Πόνος και οδύνη

Μαζί με την αγωνία για την εξουδετέρωση του κινδύνου και το πένθος για τις αδικοχαμένες ζωές, πληθαίνουν και τα ερωτήματα. Γιατί τόσοι νεκροί; Τι έφταιξε;

Την ώρα που αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ολιγωρία των υπηρεσιών αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών στη διαχείριση της κρίσης, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τις αρχές να συντάξουν μια έκθεση για το τι πήγε στραβά στις επιχειρήσεις κατάσβεσης και διάσωσης.

Ο Κόστα, ο οποίος ζητά εξηγήσεις από την Αρχή Πολιτικής Προστασίας, τη μετεωρολογική υπηρεσία και την αστυνομία, έθεσε επίσης το ερώτημα γιατί δεν απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στον δρόμο, όπου πέθαναν τόσοι άνθρωποι μέσα στα οχήματά τους.

«Τι πήγε στραβά; Τα πάντα, όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες», έγραφε ένα αιχμηρό άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Publico. H ίδια εφημερίδα κυκλοφόρησε χθες με πρωτοσέλιδο θέμα τη μη επαναξιολόγηση του σχεδίου αντιπυρικής προστασίας εδώ και τέσσερα χρόνια.

«Το σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών θα έπρεπε να ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια, όμως τα τελευταία χρόνια οι δασικές πυρκαγιές δεν θεωρούνταν επείγον ζήτημα από την Εθνοσυνέλευση», υπογράμμιζε η Publico.

Η Jornal de Noticias αναφερόταν στο πρόβλημα των κεραιών που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες διάσωσης, οι οποίες υπέστησαν ζημιές από τη ζέστη που προκλήθηκε από την πυρκαγιά, γεγονός που φαίνεται να καθυστέρησε το έργο των πυροσβεστών.

Στον αφρό βρίσκεται και το ζήτημα των ευκαλύπτων, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα εύφλεκτοι και η καλλιέργειά τους ενθαρρύνεται εδώ και δεκαετίες και για εμπορικούς λόγους.

Την πρακτική αυτή έχουν καταγγείλει οικολογικές οργανώσεις και το θέμα της απαγόρευσης της καλλιέργειάς τους ώς το 2030 συζητείται αυτή την εποχή στη Βουλή. «Είναι δύσκολο να πούμε τι πήγε στραβά, αλλά είναι λίγο απ’ όλα», λέει στο Reuters ο Ξαβιέρ Βιέγκας, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές.

Γεγονός είναι ότι μέσα στην τελευταία εβδομάδα έχουν καεί πάνω από 300.000 στρέμματα. Είναι εντυπωσιακό δε το γεγονός ότι στην Πορτογαλία, μια χώρα με σχετικά μικρή έκταση, καταγράφεται το ένα τέταρτο των δασικών πυρκαγιών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η τραγωδία στην Πορτογαλία έχει θορυβήσει έντονα και τη γειτονική Ισπανία, μια χώρα η οποία επίσης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τις δασικές πυρκαγιές κατά τους θερινούς μήνες.

«Πρέπει να γίνουν επειγόντως βελτιώσεις στον τομέα της πρόληψης», έγραφε η ισπανική El Mundo. «Κυρίως, να γίνει αυστηρότερη η νομοθεσία για την πρόληψη και την τιμωρία όσων βάζουν επίτηδες φωτιά, έχοντας μάλιστα υπόψη το γεγονός ότι 55% των δασικών πυρκαγιών κατά το διάστημα 2001-2014, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου Fundación Civio, οφείλονταν σε εμπρησμούς.

»Η τραγωδία στην Πορτογαλία πρέπει να επισπεύσει τη λήψη αποφάσεων με στόχο η μάχη κατά των δασικών πυρκαγιών να γίνει προτεραιότητα σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό Νότο».

Πηγή: www.efsyn.grΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: