Κρίσιμη η καθυστέρηση των Δήμων στο θέμα των δασικών χαρτών

Την επιτάχυνση από πλευράς Δήμων της διαδικασίας υποβολής των ορίων των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, αλλά και των οικιστικών πυκνώσεων, μέσα στην ανάρτηση των δασικών χαρτών επιδιώκει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

Σήμερα, τρεις εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση του τελευταίου χρονικού περιθωρίου, 36 Δήμοι -από τους 120 δήμους που είχαν την υποχρέωση- δεν έχουν ακόμα αναρτήσει τα όρια δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες στους πολίτες που κατέχουν ιδιοκτησίες στα όριά τους, και ιδιαίτερα σε περιοχές κατοικίας.

Με την ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ κάνει γνωστό ότι τα «πολλά εργαλεία εξυπηρέτησης των πολιτών και επίλυσης χρόνιων προβλημάτων» που έχει δημιουργήσει τους τελευταίους έξι μήνες «θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 27 Ιουλίου και με πρόσθετες εγκυκλίους και ρυθμίσεις για τους πολίτες».

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

Κρίσιμη η καθυστέρηση των Δήμων στο θέμα των δασικών χαρτών

Στις 27 Ιουλίου ολοκληρώνεται η περίοδος ανάρτησης των δασικών χαρτών για το 35% της χώρας μας, σε έκταση 120 Δήμων. Ήδη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τους τελευταίους έξι μήνες έχει δημιουργήσει πολλά εργαλεία εξυπηρέτησης των πολιτών και επίλυσης χρόνιων προβλημάτων. Τα εργαλεία αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί έως τις 27 Ιουλίου και με πρόσθετες εγκυκλίους και ρυθμίσεις για τους πολίτες.

Επιπλέον, το σύνολο του αγροτικού κόσμου έχει ενημερωθεί για οποιαδήποτε ανάγκη επίλυσης προβλημάτων και υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία με πολύ χαμηλό κόστος και μηδενικά τέλη αντιρρήσεων.

Κατά τη διαδικασία εφαρμογής του νόμου των δασικών χαρτών, 120 Δήμοι σε 33 νομούς της χώρας είχαν την υποχρέωση από το Μάιο του 2016 υποβολής των ορίων των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, αλλά και των οικιστικών πυκνώσεων, μέσα στην ανάρτηση των δασικών χαρτών. Η οριοθέτηση αυτή διασφάλιζε τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και μείωνε το πλήθος των αντιρρήσεων και την ταχύτητα επίλυσης αυτών στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.

Πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών στις αρχές Ιανουαρίου, μόλις το 30% των Δήμων είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε πολλαπλώς τους Δήμους δίνοντας τη δυνατότητα παράτασης της ανάρτησης των στοιχείων τους στους δασικούς χάρτες, με το νόμο 4467/2017.

Επίσης,  εξέδωσε την Εγκύκλιο 151590/331/6-2-2017 ώστε να δίνεται η δυνατότητα οριοθέτησης των οικισμών και από το Κτηματολόγιο και προχώρησε σε προσωπική ενημέρωση των Δημάρχων 51 Δήμων, οι οποίοι δεν είχαν οριοθετήσει τα παραπάνω, έως τις 9 Ιουνίου 2017. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενημέρωσε και την Ολομέλεια της Βουλής, αλλά και την ΚΕΔΕ για την ανάγκη αυτή και την επιτάχυνση της συνεργασίας.

Σήμερα, τρεις εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση του τελευταίου χρονικού περιθωρίου, 36 Δήμοι δεν έχουν ακόμα αναρτήσει τα όρια δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες στους πολίτες που κατέχουν ιδιοκτησίες στα όριά τους, και ιδιαίτερα σε περιοχές κατοικίας.  Στους περισσότερους Δήμους, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προχωρήσει και σε προσωπική ενημέρωση και έχει δεχθεί διαβεβαιώσεις για την επιτάχυνση των υποχρεώσεών τους.

Οι Δήμοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους, είναι οι ακόλουθοι:

1.  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ
2.  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
3.  AΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
4.  ΒΟΪΟΥ
5.  ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
6.  ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
7.  ΔΕΛΤΑ
8.  ΔΟΞΑΤΟΥ
9.   ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
10.    ΔΩΔΩΝΗΣ
11.    ΕΔΕΣΣΗΣ
12.    ΕΟΡΔΑΙΑΣ
13.    ΖΑΓΟΡΑΣ-ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ
14.    ΚΑΒΑΛΑΣ
15.    ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
16.    ΚΕΡΚΥΡΑΣ
17.    ΚΙΜΩΛΟΥ
18.    ΚΟΝΙΤΣΑΣ 19.    ΜΕΣΣΗΝΗΣ
20.    ΜΕΤΣΟΒΟΥ
21.    ΜΗΛΟΥ
22.    ΜΥΚΟΝΟΥ
23.    ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ
24.    ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ
25.    ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ
26.    ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
27.    ΟΙΧΑΛΙΑΣ
28.    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
29.    ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ
30.    ΣΙΘΩΝΙΑΣ
31.    ΣΙΦΝΟΥ
32.    ΣΚΟΠΕΛΟΥ
33.    ΣΠΑΡΤΗΣ
34.    ΣΠΕΤΣΩΝ
35.    ΧΙΟΥ
36.    ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Τέλος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ευχαριστεί τους 84 ΟΤΑ που έχουν συνεργαστεί με το Κτηματολόγιο και έχουν ενσωματώσει πλήρη στοιχεία στο 70 % των περιοχών αναρτήσεων των δασικών χαρτών.ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: