Δασικοί χάρτες: Ρυθμίσεις για την υλοποίηση του έργου

Δεκαεπτά (17) νομοθετικές και λοιπές παρεμβάσεις πραγματοποίησε το προηγούμενο εξάμηνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για δυο νόμους (4462 και 4467), πέντε ΚΥΑ, τέσσερις υπουργικές αποφάσεις και έξι εγκυκλίους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες. Τα παραπάνω προκύπτουν από το τεύχος της συνοπτικής παρουσίαση των δράσεων του ΥΠΕΝ για την ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών (Τεκμηρίωση Νο 4 – 19 Ιουλίου 2017) που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Τη νομοθέτηση αυτή και τις πολλές εγκυκλίους και ρυθμίσεις για τους δασικούς χάρτες τη τροφοδότησε, όπως αναφέρει ο Τομέας Δασικών Οικοσυστημάτων Γραφείου Αν. ΥΠΕΝ που συνέταξε το τεύχος, ο διάλογος με την κοινωνία και οι συζητήσεις της Ομάδας Εργασίας για το έργο των δασικών χαρτών που συστάθηκε με μέλη από το ΥΠΕΝ, ΥΠΑΑΤ, ΓΔ Δασών ΥΠΕΝ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΥΠΕΣ και ΕΚΧΑ ΑΕ. Και αυτό διότι η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποκάλυψε σημαντικά προβλήματα στο χώρο, όπως:

  • Εκτάσεις που ανέκαθεν ήταν αγροτικές και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες (ΑΝ σε ΑΑ)
  • Εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που έχουν εκχερσωθεί (ΔΑ)
  • Εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα που έχουν δασωθεί (ΑΔ)
  • Καλλιέργειες που επιδοτούνται σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις

Για την επίλυση των προβλημάτων, έγινε διάλογος με όλους τους κοινωνικούς φορείς, με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και της Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Συντονιστές ΑΔ και Δ/ντες Συντονισμού Δασών, Δασαρχεία και με όλους τους φορείς των Δασολόγων, με την Αυτοδιοίκηση (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ), ενημερώσεις πολιτών σε εκδηλώσεις, συμμετοχή σε συναντήσεις κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, κλπ.

Επόμενες αναρτήσεις και νέοι δασικοί χάρτες

  • Ανάρτηση μέσα στο 2017 των χαρτών που είναι έτοιμοι και αφορούν το 17% της χώρας (πχ ΠΕ Πέλλας, Κιλκίς, Ημαθίας, Σερρών και Ανατολική Αττική).
  • Προκήρυξη του υπόλοιπου 46% περίπου της χώρας μέσα στον Ιούλιο 2017.
  • Εκδόθηκε ήδη η ΥΑ 158576/1579/4.7.2017 με τις τεχνικές προδιαγραφές και το τιμολόγιο των νέων δασικών χαρτών.
  • Μέχρι τις 26/7/2017 βρίσκεται σε διαβούλευση η διακήρυξη του έργου ώστε έως 31 Ιουλίου 2017 αυτό να έχει προκηρυχθεί.
Σχετικό αρχείο:
Συνοπτική παρουσίαση των δράσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών. Τεκμηρίωση Νο. 4 – 19 Ιουλίου 2017


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 21.07.2017

ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες, Νομοθεσία

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

%d