Πήραν τα βουνά… για Κ.ΑΛ.Ο. σκοπό

Μια παρέα ονειροπόλων από την Ελευθερούπολη βάλθηκε να ξαναδώσει ζωή στο ερημωμένο «Δασικό Χωριό» Παγγαίου ρίχνοντας πολλή δουλειά για να στήσει μια ΚοινΣΕπ που έχει στόχο την αποκατάστασή του, όσο φιλόδοξο και αν είναι αυτό το σχέδιο

Tης ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗ | http://www.efsyn.gr

Στο μυθικό βουνό Παγγαίο, τον ορεινό όγκο στην Ανατολική Μακεδονία που εκτείνεται σε δύο νομούς -την Καβάλα και τις Σέρρες-, δεν άνθησαν μόνο η διονυσιακή λατρεία και τα ορφικά μυστήρια.

Οι θησαυροί που κρύβει μέσα του δεν εξαντλούνται στα χρυσοφόρα κοιτάσματα που ευτυχώς ο Βάκχος τα προστάτευσε και δεν αξιοποιήθηκαν από τους σύγχρονους κονκισταδόρες, ούτε στα «βραχογραφήματα», πανάρχαια σχεδιάσματα σε γρανίτη, τις σπάνιες φυσικές ομορφιές και τα βυζαντινά μοναστήρια.

Στο μαγευτικό δάσος του Δήμου Παγγαίου, στην Καβάλα, κατάφυτο με δρυς, πλατάνια και οξιές, μόλις 10 χιλιόμετρα από την κωμόπολη της Ελευθερούπολης, κρύβεται ένα διαφορετικό μοντέρνο παραμύθι, που συμπυκνώνει μέσα του τις αντίθετες όψεις της νεοελληνικής πραγματικότητας:

Την αρπακτικότητα και την εγκατάλειψη από τη μία, το μεράκι και το πείσμα μιας χούφτας ονειροπόλων από την άλλη, που βάλθηκαν να εμφυσήσουν ξανά ζωή στο επί χρόνια λεηλατημένο και παρατημένο Δασικό Χωριό Παγγαίου.

Ενα δημοτικό ακίνητο, συγκρότημα αγροτουρισμού, με ξύλινα σαλέ, ξενώνες, καφέ και εστιατόριο, που ρήμαζε από το 2010 όταν εγκαταλείφθηκε.

Για να διοργανωθεί το τριήμερο της 1ης Ευρωπαϊκής Γιορτής Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες (σημ.: Κυριακή 30/7), με πάνω από 35 συνεταιριστικές επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Ισπανία, χρειάστηκε πολύς κόπος και δουλειά, όχι μόνο από τα μέλη της ΚοινΣΕπ «Δασικό Χωριό Παγγαίου».

Στη γιορτή συνεργάστηκε όλο το Δίκτυο ΚοινΣΕπ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με τη στήριξη της περιφέρειας, του δήμου και του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής.

Το χρονικό της εγκατάλειψης

Ο Λευτέρης Κοκκινίδης, πρόεδρος της ΚοινΣΕπ «Δασικό Χωριό Παγγαίου», εξηγεί στο «για Κ.ΑΛ.Ο.» πώς ξεκίνησε το όραμα της πρωτοβουλίας πολιτών από την Ελευθερούπουλη:

«Το Δασικό Χωριό Παγγαίου κατασκευάστηκε με πρόγραμμα Leader (ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάπτυξη της υπαίθρου) το 1996. Είχε παραχωρηθεί από τον τότε Δήμο Ελευθερούπολης (νυν Δήμος Παγγαίου) σε ιδιώτες έναντι μισθώματος. Λειτούργησε ώς τον Μάιο του 2010 με μεγάλη επιτυχία. Το 2010 ο ιδιοκτήτης παρέδωσε τα κλειδιά στον δήμο και το εγκατέλειψε. Το 2011 ο Δήμος Παγγαίου έβαλε το χωριό σε δημοπρασία, υπήρχαν ενδιαφερόμενοι, αλλά τελικά όλοι έκαναν πίσω. Φαίνεται πως όλοι περίμεναν προγράμματα του ΕΣΠΑ. Επί 5 χρόνια υπήρχε βανδαλισμός και λεηλασία».

Το 2015 εμφανίστηκε μια πρωτοβουλία πολιτών για τη Διάσωση του Δασικού Χωριού Παγγαίου:

«Στην πρώτη μας συνάντηση υπήρχαν 60 άτομα. Η πρωτοβουλία ιδρύθηκε με 24 άτομα, αρχικά χωρίς νομική οντότητα. Τελικά ιδρύσαμε ΚοινΣΕπ με 17 άτομα. Στο άρθρο 185 του “Καλλικράτη” αναφέρεται ότι μπορεί να παραχωρηθεί σε ΚοινΣΕπ δημοτικό ακίνητο για τις δραστηριότητές της. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μας το παραχωρήσει, αλλά την απόφαση μπλόκαρε επίτροπος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

Οι πολίτες από την Ελευθερούπολη όμως δεν το έβαλαν κάτω. Ασκησαν έφεση στην απόφαση του επιτρόπου και τελικά τους επιτράπηκε η παραχώρηση για 25 χρόνια.

Με προσωπική δουλειά, χωρίς χρηματοδότηση, τα μέλη της ΚοινΣΕπ, που εν τω μεταξύ είχαν μειωθεί σε μόλις 5 άτομα, κατάφεραν να αποκαταστήσουν το καφέ-αναψυκτήριο, που λειτουργεί καθημερινά και διοργανώνει εκπαιδευτικές, φυσιολατρικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, με εκατοντάδες επισκέπτες.

Οπως παραδέχεται ο πρόεδρος της ΚοινΣΕπ, η αποκατάσταση του «χωριού» είναι πολύ φιλόδοξο σχέδιο, καθώς μόνο ο κάθε ξενώνας, χωρητικότητας από 20 κλίνες, απαιτεί περίπου 200.000 ευρώ:

«Ηταν σε άθλια κατάσταση. Είχαν ξηλωθεί τα πάντα, από σωληνώσεις μέχρι παραθυρόφυλλα. Ο καθένας που περνούσε από εδώ έπαιρνε ό,τι έβρισκε».

Ο ίδιος ζει μόνιμα στο βουνό εδώ και ενάμιση χρόνο, έχοντας αφιερωθεί στην αποκατάσταση του χώρου, με σεβασμό στο τοπίο και τη φύση.

«Το φυσικό κάλλος είναι απερίγραπτο. Η θέα είναι από το νησί της Θάσου ώς το Φαλακρό Βουνό. Είναι όλα καταπράσινα, μέσα στις δρυς και τις καστανιές», μας λέει με ενθουσιασμό.

«Εχουμε τρεις κοινωφελείς σκοπούς: Να αποκαταστήσουμε ένα δημοτικό ακίνητο που έχει καταστραφεί. Να κάνουμε το Παγγαίο τόπο προορισμού για όλη την Ελλάδα. Να μειώσουμε την ανεργία στην περιοχή. Στην πλήρη του δυναμική το “χωριό” μπορεί να απασχολεί 30 ώς 50 άτομα. Μόνιμο προσωπικό, εποχικό, εξωτερικούς συνεργάτες: δασκάλους ιππασίας, παιδαγωγούς για εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια για ενήλικες. Μόνο στο τριήμερο είχαμε πλήθος βιωματικών εργαστηρίων, από δωρεάν μαθήματα υπνοθεραπείας και χαλάρωσης μέχρι κατασκευή φούρνου από cob – όλα από Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Σε όλους παραχωρούμε τον χώρο δωρεάν».

«Μας ειρωνεύονταν…»

Το επόμενο βήμα είναι η αποκατάσταση και των άλλων ξύλινων κτιρίων. «Στην αρχή μάς ειρωνεύονταν. “Πού πάνε αυτοί ξυπόλυτοι, να φτιάξουν αυτό το θηρίο. Αυτό θέλει ένα εκατομμύριο ευρώ…”. Ομως τώρα που βλέπουν ότι το εγχείρημα λειτουργεί, υπάρχει ενδιαφέρον».

Πρόσφατα επισκέφθηκε το Δασικό Χωριό Παγγαίου ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης: «Μας πρότεινε να μπούμε σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ομως εμείς απαντήσαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει η διαδικασία του δανεισμού. Ο,τι κάνουμε θα το κάνουμε με δικές μας δυνάμεις. Και όσο μας πάρει».

Σελίδα στο facebook: KοινΣΕπ «Δασικό Χωριό Παγγαίου»

kalo@efsyn.gr

http://www.efsyn.gr/arthro/piran-ta-voyna-gia-kalo-skopoΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: