Γούρνες: Φυσικές και νομικές

Γούρνες: Φυσικές και νομικές

Δημήτριος Η. Παπαστερίου,
Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Ένα πρόσφατο δημοσίευμα αναρτημένο στο Dasarxeio.com 06/08/2017, με θέμα «Πυροβολούν τους υγρότοπους» – σε άρθρο της Ντίνας Ιωακειμίδου – δίνει αφορμή σε ορισμένες παρατηρήσεις.

Οι σημαντικές περιοχές για τα πουλιά θυμίζουν τις σημαντικές περιοχές για τους ανθρώπους. Η διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών απαιτεί την ανθρώπινη συμβολή. Η διατήρηση των σημαντικών περιοχών για τους ανθρώπους προϋποθέτει επίσης τη δική τους συμβολή.

Οι μεταναστευτικές διαδρομές των πουλιών προϋποθέτουν τη ύπαρξη βιοτόπων για την επιβίωσή τους. Οι διαδρομές των ανθρώπων από γενιά σε γενιά προϋποθέτουν την ύπαρξη βιοτόπων για την επιβίωσή τους. Σε αυτούς του «βιότοπους» εντάσσονται τα δάση και οι δασικές εκτάσεις.

Ταξιδιάρικα δεν είναι μόνο τα πουλιά, είναι και οι άνθρωποι. Τα πουλιά διασχίζουν 1.000 – 2.000 χλμ χωρίς να σταματούν. Ο άνθρωποι διασχίζουν χιλιετίες ασταμάτητα και επιβιώνουν.

Η διατύπωση «Σιγά τους υδροβιότοπους. Αυτές είναι ασβεστόγουρνες» θυμίζει συγκεκριμένη νοοτροπία που φαίνεται να είναι βαθιά ριζωμένη και στις ημέρες μας. Εάν η παραπάνω διατύπωση αφορά στα επιδημητικά πουλιά, η ίδια διατύπωση μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλους τομείς, όπως είναι για παράδειγμα τα δάση και οι δασικές εκτάσεις.

«Σιγά τα δάση. Αυτά είναι δασόγουρνες». Μια νοοτροπία που εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους και σε νομικό επίπεδο. Γιατί δεν υπάρχουν μόνο οι «ασβεστόγουρνες» στην κυριολεξία του όρου αλλά επιδημούν και οι «δασόγουρνες», αυτές που αναπηδούν κατά καιρούς στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, ως αποτέλεσμα της επινοητικότητας ποικίλων συμφερόντων. Και το χειρότερο – εάν όχι το χείριστο – είναι ότι διαμορφώνονται και κάτι γούρνες νομικές για να καλύψουν τις «δασογούρνες».

Παρακολουθούμε από την πρόσφατη επικαιρότητα τις πυρκαγιές στα Κύθηρα, που κατακαίουν, μεταξύ άλλων, δάση και δασικές εκτάσεις. Αναρωτιέται κανείς πόσες νομικές γούρνες θα επιστρατευθούν. Με ποιες μεθόδους-γούρνες θα αμβλυνθεί ή θα αρθεί η επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα αναδάσωση;

Όσο οι φυσικές και νομικές γούρνες αναπαράγονται, τόσο εμπεδώνεται μια «φιλογουρνική» νοοτροπία που δε συμβιβάζεται με την αξία του ανθρώπου, σε μια Ελλάδα που θέλουμε να είναι εστία πολιτισμού.

.
.


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 07.08.2017

.




ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Δασικά Οικοσυστήματα

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading