Φλας στο παρελθόν – Η ρυθμιστική μιας άλλης εποχής

makedonia_4_8_1977

Με την δημοσίευση των υπουργικών αποφάσεων με τις οποίες καθορίζονται οι ρυθμίσεις θήρας και το κόστος έκδοσης των αδειών κυνηγιού για την νέα κυνηγετική περίοδο, σκεφτήκαμε να αναζητήσουμε παρόμοιες αποφάσεις που εκδόθηκαν πριν μερικές δεκαετίες. Τις ρυθμιστικές μιας άλλης εποχής. Να διαβάσουμε και να συγκρίνουμε, τι άλλαξε, τι παρέμεινε ίδιο. Με το σκεπτικό αυτό πήγαμε 40 χρόνια πίσω, στην κυνηγετική περίοδο 1977-1978 και ξεφυλλίσαμε τις εφημερίδες της εποχής. Η επιλογή του έτους δεν ήταν τυχαία. Το 1977 ήταν κομβικό έτος για την ίδρυση και αναγνώριση της πλειοψηφίας των κυνηγετικών συλλόγων που υφίστανται σήμερα.

Η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, στο φύλλο της 4ης Αυγούστου 1977, έχει δίστηλο με τίτλο: «Με υπουργική απόφαση αυξάνονται τα τέλη για την έκδοση των αδειών κυνηγιού. Τοπική 350, περιφερειακή 700 και γενική 1.500 δρχ. Περιορισμοί και απαγορεύσεις της θήρας. Σύλλογοι». Ας μεταφέρουμε μερικά αποσπάσματα.

«Αυξάνονται τα τέλη εκδόσεως αδειών κυνηγίου ημεδαπών και αλλοδαπών κυνηγών, με απόφαση του υφυπουργού γεωργίας κ. Τζιτζικώστα, προς κάλυψη των αυξανόμενων δαπανών για τα μέτρα προστασίας και αναπτύξεως του θηραματικού πλούτου».

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

«Ο υφυπουργός γεωργίας κ. Γ. Τζιτζικώστας υπέγραψε απόφαση με την οποία επιβάλλονται προς προστασία του θηραματικού πλούτου, ορισμένοι περιορισμοί σε ολόκληρη τη χώρα στον χρόνο κυνηγίου θηραμάτων κατά την νέα κυνηγετική περίοδο 1977-78 η οποία αρχίζει από τις 20 Αυγούστου και λήγει στις 13 Μαρτίου 1978.

Συγκεκριμένα περιορίζονται σε ολόκληρη τη χώρα η περίοδος κυνηγίου με το είδος θηραμάτων ως εξής:

α) Του αγριόχοιρου από 15 Οκτωβρίου μέχρι 10 Ιανουαρίου.

β) Των ορτυκιών από 20 Αυγούστου μέχρι 30 Νοεμβρίου.

γ) Της πεδινής πέρδικας από 15 Οκτωβρίου μέχρι 15 Νοεμβρίου.

δ) Της μπεκάτσας από 15 Οκτωβρίου μέχρι 10 Μαρτίου 1978.

Περιορίζονται οι ημέρες κυνηγιού του λαγού, ορεινής και πεδινής πέρδικας, μέσα στην περίοδο που επιτρέπεται το κυνήγι τους σε τρεις ημέρες για κάθε βδομάδα, ήτοι κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή.

Ο χρόνος ασκήσεως του κυνηγίου των τρυγονιών, ορτυκιών, δενδροβίων (αετομάχου, συκοφάγου), λοιπών περιστεροειδών, καθώς και επιβλαβών θηραμάτων, περιορίζεται για το χρονικό διάστημα από 20 Αυγούστου μέχρι 14 Σεπτεμβρίου και επιτρέπεται το κυνήγι αυτών μέσα στις ζώνες που έχουν καθορισθεί με προγενέστερες αποφάσεις.

Απαγορεύεται σε ολόκληρη την χώρα και για την κυνηγετική περίοδο 1977-78 το κυνήγι του κότσυφα.

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εν όψει της ενάρξεως της νέας κυνηγετικής περιόδου, το υπουργείο γεωργίας με τηλεγραφική εγκύκλιό του προς όλες τις κατά τόπους δασικές αρχές, τονίζει ότι οι αιτήσεις για έκδοση αδειών κυνηγιού θα δέχονται μόνο από νέους αναγνωρισμένους κυνηγετικούς συλλόγους και ότι θα πρέπει να μεθοδεύσουν τις αναγκαίες διαδικασίες για την απρόσκοπτη έναρξη εκδόσεως των αδειών αυτών.

Οι κυνηγοί των πόλεων στις οποίες δεν αναγνωρίσθηκαν νέοι κυνηγετικοί σύλλογοι θα βγάλουν άδεια θήρας μέσω των πλησιέστερων κυνηγετικών συλλόγων. Και πιο συγκεκριμένα, οι κυνηγοί περιοχής Πειραιώς και Κυθήρων μέσω του νέου κυνηγετικού συλλόγου Καλλιθέας Αθηνών, οι κυνηγοί Αλεξανδρουπόλεως μέσω του νέου κυνηγετικού συλλόγου Σουφλίου, Ξάνθης μέσω του νέου κυνηγετικού συλλόγου Σταυρουπόλεως, Καβάλας μέσω του νέου κυνηγετικού συλλόγου Ελευθερουπόλεως, Ναυπάκτου μέσω του νέου κυνηγετικού συλλόγου Μεσολογγίου, Χαλκίδας μέσω του νέου κυνηγετικού συλλόγου Ψαχνών και οι κυνηγοί της Αγίας Παρασκευής Αθηνών μέσω του νέου κυνηγετικού συλλόγου Αμαρουσίου.

Οι ανωτέρω κυνηγετικοί σύλλογοι για την εξυπηρέτηση των κυνηγών των πόλεων αυτών παρακλήθηκαν να στείλουν κλιμάκιο της διοικήσεώς τους στα τοπικά δασαρχεία για την συγκέντρωση των αιτήσεων.»

makedonia_4_8_1977

.

.

.



ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading