ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ: Πρώτη εφαρμογή του μοντέλου «ανάπτυξη παντοπωλείο»

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Πρώτη εφαρμογή του μοντέλου «ανάπτυξη παντοπωλείο»

Γιώργος Χ. Σμπώκος,
Δικηγόρος, ΔΝ Δημοσίου Δικαίου

Το χωροταξικό της Κρήτης, πρώτο από τα χωροταξικά της Ελλάδας που αναθεωρείται, αποτελεί μέρος ενός γενικότερου αναπτυξιακού μοντέλου που χαρακτηρίζεται από το πλήθος των αντιφάσεών του. Αντιφάσεις εγγενείς σε ένα σύστημα που επιδιώκει τη μεγιστοποίηση παραγωγής και κατανάλωσης άμεσα και με κάθε κόστος. Το αποτέλεσμα παραπέμπει σε παντοπωλείο[1].

Προωθούνται τα συμφέροντα όλων των κλάδων χωρίς η ανάπτυξη του ενός να θίγει τη δραστηριότητα του άλλου. Ανεξάρτητα αν σωρεύονται οι επιπτώσεις σε διοίκηση, κοινωνία ή περιβάλλον.

Έτσι, ενώ σχεδιάζεται η εξόρυξη πετρελαίου προωθούνται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η κυβέρνηση υπογράφει τρία συμβόλαια για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο χερσαία και ένα θαλάσσιο οικόπεδο με τις διαδικασίες fast track, δηλαδή χωρίς διαβούλευση, χωρίς εγκρίσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, κατευθείαν από το κεντρικό κράτος με μια Υπουργική Απόφαση[2]. Ταυτόχρονα αναθέτει μελέτη για τον χωροταξικό σχεδιασμό της περιφέρειας Κρήτης που υπηρετεί κατ΄ αποκλειστικότητα τη βιομηχανική παραγωγή ενέργειας.

Γράφημα ενεργειακού δυναμικού (cres /kape).

Γράφημα Εφημερίδα Καθημερινή 30.08.2017

Φωτογραφία Google Earth – Προστατευόμενο δίκτυο περιοχών Νatura 2000.

Μια απλή σύγκριση των τριών παραπάνω χαρτών αρκεί να καταδείξει ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός εξυπηρετεί αποκλειστικά τη διάνοιξη του οδικού δικτύου απ΄ όπου θα διέλθει το καλώδιο διασύνδεσης των 33 αιολικών πάρκων απ΄ άκρο σ΄ άκρο του νησιού. Διευκολύνει την πρόσβαση των βαρέων οχημάτων μεταφοράς του εξοπλισμού και την εγκατάσταση των συνοδών έργων τους. Εξυπηρετεί τους επενδυτές, καθώς εξοικονομεί για αυτούς τα χωματουργικά έργα και κυρίως αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει αντ΄ αυτών τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Αντιδράσεις δίκαιες, καθώς τα έργα έχουν χωροθετηθεί μέσα σε παρθένες περιοχές ως επί το πλείστον περιοχές προστασίας του δικτύου Natura 2000.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται επιφατικά ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός της Κρήτης εξυπηρετεί την ανάπτυξη του ορεινού όγκου της Κρήτης.

Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να εξυπηρετήσει την ανάπτυξη του ορεινού όγκου, θα έπρεπε να ορίσει χρήσεις γης. Να κυρώσει τα διαχειριστικά σχέδια των προστατευόμενων περιοχών. Να ορίσει φορείς διαχείρισης. Να χαρτογραφήσει τα δάση. Να διαχειριστεί τις οικιστικές πυκνώσεις. Να ελέγξει την παράνομη οικονομική δραστηριότητα. Να κατοχυρώσει τη γεωργική γη. Να σφραγίσει και να αποκαταστήσει τις παράνομες χωματερές. Αν ήθελε να εξυπηρετήσει την ανάπτυξη του ορεινού όγκου της Κρήτης, θα έπρεπε να μετρήσει τις παράνομες γεωτρήσεις, να ανακαλέσει τις επιδοτήσεις στους γεωργοκτηνοτρόφους που δηλώνουν ψευδή στοιχεία, στους καταπατητές της δημόσιας γης, στα ελαιοτριβεία που αδειάζουν τα λύματά τους στα ρέματα. Να διακόψει τις κοινοτικές ενισχύσεις στα χορτολιβαδικά όπου κατασβήνονται κατ΄ επανάληψη πυρκαγιές.

Ο χωροταξικός σχεδιασμός της Κρήτης καίτοι χρειάστηκε μια δεκαετία να ολοκληρωθεί, δεν τέθηκε ποτέ σε διαβούλευση με τη μορφή που έχει σήμερα. Δεν ερωτήθηκαν ούτε οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, ούτε οι τοπικές κοινωνίες. Δεν ερωτήθηκε η κτηματική υπηρεσία, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες ή η αρχαιολογία. Το σχέδιο θίγει άμεσα κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα κατοίκων και επαγγελματιών της υπαίθρου. Αδιαφορεί για την υποβάθμιση των φυσικών πόρων και τη σώρευση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Παραβλέπει ό,τι αφορά σε νησί, δηλαδή ευαίσθητο οικοσύστημα. Στηρίζεται στο νομικό παράδοξο, που θεωρεί την Κρήτη ηπειρωτική χώρα, από τη στιγμή που ένα καλώδιο θα τη διασυνδέσει με το εθνικό δίκτυο.

Το μόνο που απασχολεί την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι να μη θιγούν τα συμφέροντα κανενός κλάδου, ούτε του βιομηχανικού, ούτε των ΑΠΕ, ούτε του τουριστικού. Όλοι θα μπορούν απρόσκοπτα και παράλληλα να παράγουν, να διαχειρίζονται την κεκτημένη αγορά τους, να πωλούν τα προϊόντα τους και να χρησιμοποιούν τους πόρους τους. Αυτούς που η κρητική γη βουβή παραχωρεί.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

[1] Βλ. άρθρο ΕφΣυν http://www.efsyn.gr/arthro/anaptyxi-pantopoleio-stin-kriti-kai-ohi-mono

[2] https://makthes.gr/υπογραφή-τριών-συμβολαίων-για-υδρογο

.


nomiki_epikairotita-001


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 20.09.2017

Κράτα τοΚράτα τοΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: