Παραπληροφόρηση τα περί μη αναγκαιότητας υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία τινάζει κυριολεκτικά… στον αέρα τα μέχρι στιγμής δεδομένα», όσο αφορά τα παράβολα των αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών που πληρώνουν οι πολίτες (δείτε ΕΔΩ).

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη χθεσινή (19/9) συζήτηση της τροπολογίας  για τους δασικούς χάρτες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Υπάρχει μια παραπληροφόρηση ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται να πληρώσει και πρέπει να πάει στο Συμβούλιο Επικρατείας με ενστάσεις και αγωγές και όχι να πάει σε αντιρρήσεις. Αυτό είναι παραπληροφόρηση», τόνισε ο κ. Σωκράτης Φάμελλος και συμπλήρωσε ότι «προφανώς και όλες οι δυνατότητες προσφυγής στο ΣτΕ υπάρχουν, αλλά δεν ξέρουμε τι χρόνο και τι κόστος θα δημιουργήσουν. Η αντίρρηση είναι ένα στάδιο διοικητικής διευκόλυνσης του πολίτη…».

Διευκρινίζεται ότι η απόφαση 1544/2017 του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία επικαλείται το δημοσίευμα, αφορά ακύρωση της πράξης κύρωσης του δασικού χάρτη Μαραθώνα και δεν κάνει καμία αναφορά σε κατάργηση της δυνατότητας υποβολής αντιρρήσεων με τα προβλεπόμενα τέλη. Η απόφαση του ΣτΕ έκρινε ότι οι αντιρρήσεις κατά του αναρτημένου δασικού χάρτη δεν συνιστούν ενδικοφανή προσφυγή, η προηγούμενη άσκηση της οποίας να συνιστά προϋπόθεση του παραδεκτού της αιτήσεως ακυρώσεως. Επομένως σε αίτηση ακυρώσεως υπόκεινται τόσο οι πράξεις κύρωσης που εκδίδονται μετά την εξέταση των αντιρρήσεων που ασκήθηκαν όσο και οι πράξεις κύρωσης που αφορούν αναρτηθέντες δασικούς χάρτες που δεν έχουν αμφισβητηθεί με την άσκηση αντιρρήσεων. Η απόφαση επομένως του ΣτΕ αφορά τις δυνατότητες προσβολής της πράξης κύρωσης δασικού χάρτη, δηλ. αφορά κυρωμένους δασικούς χάρτες, όπως ο ΔΧ Μαραθώνα και δεν αναιρεί τη δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων κατά το στάδιο ανάρτησης του ΔΧ το οποίο παραμένει σε ισχύ ως έχει ως τώρα. Άλλωστε ούτε και το περιεχόμενο των αντιρρήσεων ταυτίζεται με τους λόγους ακυρώσεως που μπορεί ο πολίτης να επικαλεστεί ενώπιον του ακυρωτικού δικαστηρίου και οι οποίοι είναι περιορισμένοι και αυστηρά προβλεπόμενοι από τη σχετική νομοθεσία.

Το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του κ. Φάμελλου:

«Όμως, θα ήθελα να σας πω κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, ότι υπάρχει μια παραπληροφόρηση ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται να πληρώσει και πρέπει να πάει στο Συμβούλιο Επικρατείας με ενστάσεις και αγωγές και όχι να πάει σε αντιρρήσεις. Αυτό είναι παραπληροφόρηση. Προφανώς και όλες οι δυνατότητες προσφυγής στο ΣτΕ υπάρχουν, αλλά δεν ξέρουμε τι χρόνο και τι κόστος θα δημιουργήσουν. Η αντίρρηση είναι ένα στάδιο διοικητικής διευκόλυνσης του πολίτη –και με την έκπτωση που έχει γίνει. Και βέβαια, πρέπει να σας πω ότι σήμερα υπογράφεται η απόφαση ατέλειας για τα Υπουργεία, που δεν υπήρχε μέχρι τώρα.

Σε περίπτωση που έχουν ήδη υποβληθεί αντιρρήσεις, επιστρέφεται το αντίτιμο για όλες τις ατέλειες. Έχουμε ήδη ετοιμάσει τη συγκρότηση των επιτροπών αντιρρήσεων. Και θέλω να σας πω ότι ήδη το 96% των δήμων έχουν στείλει στοιχεία -είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή, θέλω να τη γνωρίζετε- μόνο οι δήμοι Γορτυνίας, Ωραιοκάστρου, Νότιου Πηλίου, Κιμώλου και Μήλου δεν έχουν στείλει. Οι επόμενες τέσσερις ημέρες είναι ουσιαστικές για αυτούς.

Και να σας πω και τα πρώτα αποτελέσματα, για να κλείσω και να κατέβω. Παρότι έχουμε αρκετές υποβληθείσες αντιρρήσεις και πρόδηλα σφάλματα, η αναγωγή των αντιρρήσεων στην έκταση είναι πάρα πολύ μικρή, ήτοι σημαίνει ότι οι αντιρρήσεις καταλαμβάνουν το 1,78% των αναρτημένων χαρτών. Και με αυτό νομίζω ότι μπορώ να απαλύνω λίγο την ανησυχία σας σχετικά με τις εξαιρέσιμες περιοχές.

Είναι πολύ μικρές οι περιοχές στις οποίες έχουμε αντιρρήσεις. Τα πρόδηλα είναι 0,36%, οι δασικές εκτάσεις στις αναρτημένες είναι το 67%. Αυτό είναι αποτυπωμένο, λοιπόν, δασικό κεφάλαιο της χώρας. Οι εκχερσωμένες –θα σας ενδιέφερε ίσως να το ακούσετε τελικά- είναι το 3,4%, ενώ οι δασωμένοι αγροί το 6,16. Γιατί πολλοί ρωτούν το δασικό ισοζύγιο στη χώρα εάν βελτιώνεται ή υποχωρεί. Βελτιώνεται, απ’ ό,τι φαίνεται, με την εγκατάλειψη δασωμένων αγρών, κάτι που μας υποχρεώνει να δούμε στο μέλλον πώς να τις διαχειριστούμε.

Πάντως, σχετικά με τα διαθέσιμα μέχρι τώρα στοιχεία, το 96,7% των χαρτών θα κυρωθούν τον Νοέμβριο. Θα έχουμε κυρωμένο, δηλαδή, στο 1/3 της χώρας το 96,7% των αναρτημένων περιοχών. Κι αν θέλετε να το δούμε στο πλαίσιο της χώρας μας, το 32,5% της Ελλάδας θα έχει κυρωμένους δασικούς χάρτες, έστω προσωρινά, έστω σε αυτό το τμήμα προς το παρόν τον Νοέμβριο και ακολουθούν και οι υπόλοιπες περιοχές των αντιρρήσεων αλλά και οι νέες αναρτήσεις».


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 20.09.2017

ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , , ,

3 replies

 1. Μια χαρά τα λέτε. Το μόνο που διαφωνώ είναι το κόστος των φωτοερμηνειών, που είναι πολύ μικρότερο.
  Επίσης μήπως γνωρίζετε για όσους δεν πρόλαβαν τις αντιρρήσεις (πχ κάτοικοι εξωτερικού) τι προβλέπεται???

 2. “…είτε στην υπαγωγή του στις διατάξεις των δασωμένων αγρών…” Ας μου επιτραπεί να σημειώσω, οι διατάξεις για τους δασωθέντες αγρούς “χωλαίνουν” και δεν μπορούν οι πολίτες να εφησυχάζουν…

 3. Οι δασικοί χάρτες είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε σε «Παλαιο-δικηγόρους»

  *Τι εννοούμε με τον αυτοσχέδιο όρο : «παλαιο-δικηγόρος»;
  Εννοούμε αυτούς τους παλιούς Δικηγόρους (που ευτυχώς αποτελούσαν μειοψηφία) που στόχος τους δεν ήταν η επίλυση μιας υπόθεσης αλλά το τρενάρισμά της με τελική στάση το Σ.τ.Ε. Φαίνεται ότι η συμπεριφορά αυτή έχει υιοθετηθεί από μερικούς και σήμερα.

  Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο ενός Δικηγόρου που δεν τον γνωρίζω και επομένως είναι σίγουρο ότι δεν ασχολείται στα σοβαρά με θέματα δασικού αντικειμένου (αλλιώς θα τον γνώριζα).
  Φαίνεται επίσης ότι ο αρθρογράφος δεν πέτυχε ποτέ του ούτε μία (από τις χιλιάδες…) αλλαγή απόφασης Δασάρχη από τις Επιτροπές Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων παλαιότερα και των Τεχνικών Επιτροπών σήμερα. Ούτε και πληροφορήθηκε καμιά.
  Στο άρθρο καλούνται οι πολίτες που έχουν κάποιο αγροτεμάχιο χαρακτηρισμένο από τον δασικό χάρτη ως «Δασικό» οποιασδήποτε χρονολογίας, να μην προσφύγουν στις ενδικοφανείς διαδικασίες των αντιρρήσεων κατά του Δασικού χάρτη για να …… «γλυτώσουν τα έξοδα» και να προσφύγουν απ’ ευθείας στο ΣτΕ.
  Σημείο 1. Τα έξοδα.
  Ας υποθέσουμε ότι ένας πολίτης έχει ένα αγροτεμάχιο 10 στρεμ. χαρακτηρισμένο «Δασικό» και προσφύγει στις διαδικασίες των αντιρρήσεων.
  Θα πληρώσει παράβολο 180 € και θα υποβάλλει την αντίρρησή του. Ασφαλώς στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί τεχνική βοήθεια από έναν Δασολόγο Ελεύθερο Επαγγελματία και μόνο.
  Επομένως σε μία συνηθισμένη περίπτωση θα πληρώσει 400-1000 €. Δηλαδή στο σύνολο 580-1180 €. Η υπόθεσή του θα τελειώσει σε 4-6 μήνες και σε περίπτωση δικαίωσης θα απολαύσει την περιουσία του.
  Σε περίπτωση που δεν έχει δίκιο έχει στην διάθεσή του άλλες πολύ ευέλικτες διαδικασίες είτε για την εξαγορά του αγροκτήματος, είτε για την παραχώρηση είτε στην υπαγωγή του στις διατάξεις των δασωμένων αγρών.
  Σήμερα η Δασική Νομοθεσία έχει εκσυγχρονιστεί θεαματικά και καλώ τον κάθε επίδοξο αρθρογράφο να μελετά πρώτα την Δασική Νομοθεσία και να ξεκολλήσει από το αραχνιασμένο περιβάλλον σκέψης παλαιότερων εποχών. Η Δασολογία δεν είναι ατέρμονες νομικές συζητήσεις αυτοϊκανοποιούμενων «παλαιο-δικηγόρων». Είναι πριν από όλα ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ.
  Ας δούμε όμως τι θα πληρώσει ο ταλαίπωρος πολίτης που άκουσε ή θα ακούσει τον αρθρογράφο.
  500 περίπου € παράβολο για την προσφυγή στο ΣτΕ περίπου 1.000-2.000 € αμοιβή του Δικηγόρου… σύνολο 1.500-2.500 €. Θα αγωνιστεί περίπου 5 χρόνια (και λίγα λέω) και για να δικαιωθεί πρέπει οπωσδήποτε να γίνει και μια φωτοερμηνεία Δασολόγου που θα διατάξει έτσι κι αλλιώς το Σ.τ.Ε.
  Βάλτε λοιπόν και άλλες 5.000 € για την φωτοερμηνεία και ακόμα 3.000 € για τον Παλαιο-Δικηγόρο του τραιναρίσματος (καλή τους ώρα). Το σύνολο; 10.500-11.500 € στην καλύτερη περίπτωση!!!
  Και επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι όποιος επιδιώκει να δικαιωθεί μέσω του Σ.τ.Ε χωρίς να έχει προηγηθεί η ενδικοφανής απλή και γρήγορη διαδικασία των Επιτροπών αντιρρήσεων των δασικών Χαρτών και του Διοικητικού Εφετείου μάλλον ονειρεύεται. Για αυτό έγιναν οι Επιτροπές. Για να μειωθεί ο χρόνος των αποφάσεων που έχουν ένα σημαντικό τεχνικό μέρος και φυσικά όγκος δουλειάς των Δικαστηρίων.
  Σημείο 2
  Για την ωραία ιστοσελίδα μας. Όταν κάθε πικραμένος βγάζει μια μπαρούφα εμείς θα την επαναλαμβάνουμε;
  Είναι διαφορετικό πράγμα ο δημοκρατικός διάλογος και διαφορετικό πράγμα ο καφενές και ο χαλαρός λόγος «του να πω κι εγώ το δικό μου».
  Αν εγώ γράψω ένα άρθρο για την ρύπανση του Σαρωνικού και τις τεχνικές απορρύπανσης (διαθέτω και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Οικολογία) σημαίνει ότι θα πρέπει να δημοσιευθεί παντού. Είναι δεδομένο ότι το άρθρο μου θα είναι ελλιπές και ανακριβές. Μπορεί να δημοσιευθεί σε ένα έντυπο ποικίλης ύλης για να περνάει η ώρα στα Κομμωτήρια. Μπορεί όμως να βγει σε μια ειδική ιστοσελίδα Χημικών;
  ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ. Πως γίνεται όποιος γράφει κάτι όσο κακό ή αραχνιασμένο ή σάπιο ή τελικά αστείο να είναι να περνάει στις δικές μας ειδικές Ιστοσελίδες;

  Δρ. Ελευθέριος Σταματόπουλος
  Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος – Μελετητής

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: