Παραπληροφόρηση τα περί μη αναγκαιότητας υποβολής αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δημοσιεύματα που αναφέρονται σε «πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία τινάζει κυριολεκτικά… στον αέρα τα μέχρι στιγμής δεδομένα», όσο αφορά τα παράβολα των αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών που πληρώνουν οι πολίτες (δείτε ΕΔΩ).

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη χθεσινή (19/9) συζήτηση της τροπολογίας  για τους δασικούς χάρτες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Υπάρχει μια παραπληροφόρηση ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται να πληρώσει και πρέπει να πάει στο Συμβούλιο Επικρατείας με ενστάσεις και αγωγές και όχι να πάει σε αντιρρήσεις. Αυτό είναι παραπληροφόρηση», τόνισε ο κ. Σωκράτης Φάμελλος και συμπλήρωσε ότι «προφανώς και όλες οι δυνατότητες προσφυγής στο ΣτΕ υπάρχουν, αλλά δεν ξέρουμε τι χρόνο και τι κόστος θα δημιουργήσουν. Η αντίρρηση είναι ένα στάδιο διοικητικής διευκόλυνσης του πολίτη…».

Διευκρινίζεται ότι η απόφαση 1544/2017 του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία επικαλείται το δημοσίευμα, αφορά ακύρωση της πράξης κύρωσης του δασικού χάρτη Μαραθώνα και δεν κάνει καμία αναφορά σε κατάργηση της δυνατότητας υποβολής αντιρρήσεων με τα προβλεπόμενα τέλη. Η απόφαση του ΣτΕ έκρινε ότι οι αντιρρήσεις κατά του αναρτημένου δασικού χάρτη δεν συνιστούν ενδικοφανή προσφυγή, η προηγούμενη άσκηση της οποίας να συνιστά προϋπόθεση του παραδεκτού της αιτήσεως ακυρώσεως. Επομένως σε αίτηση ακυρώσεως υπόκεινται τόσο οι πράξεις κύρωσης που εκδίδονται μετά την εξέταση των αντιρρήσεων που ασκήθηκαν όσο και οι πράξεις κύρωσης που αφορούν αναρτηθέντες δασικούς χάρτες που δεν έχουν αμφισβητηθεί με την άσκηση αντιρρήσεων. Η απόφαση επομένως του ΣτΕ αφορά τις δυνατότητες προσβολής της πράξης κύρωσης δασικού χάρτη, δηλ. αφορά κυρωμένους δασικούς χάρτες, όπως ο ΔΧ Μαραθώνα και δεν αναιρεί τη δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων κατά το στάδιο ανάρτησης του ΔΧ το οποίο παραμένει σε ισχύ ως έχει ως τώρα. Άλλωστε ούτε και το περιεχόμενο των αντιρρήσεων ταυτίζεται με τους λόγους ακυρώσεως που μπορεί ο πολίτης να επικαλεστεί ενώπιον του ακυρωτικού δικαστηρίου και οι οποίοι είναι περιορισμένοι και αυστηρά προβλεπόμενοι από τη σχετική νομοθεσία.

Το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του κ. Φάμελλου:

«Όμως, θα ήθελα να σας πω κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, ότι υπάρχει μια παραπληροφόρηση ότι ο κόσμος δεν χρειάζεται να πληρώσει και πρέπει να πάει στο Συμβούλιο Επικρατείας με ενστάσεις και αγωγές και όχι να πάει σε αντιρρήσεις. Αυτό είναι παραπληροφόρηση. Προφανώς και όλες οι δυνατότητες προσφυγής στο ΣτΕ υπάρχουν, αλλά δεν ξέρουμε τι χρόνο και τι κόστος θα δημιουργήσουν. Η αντίρρηση είναι ένα στάδιο διοικητικής διευκόλυνσης του πολίτη –και με την έκπτωση που έχει γίνει. Και βέβαια, πρέπει να σας πω ότι σήμερα υπογράφεται η απόφαση ατέλειας για τα Υπουργεία, που δεν υπήρχε μέχρι τώρα.

Σε περίπτωση που έχουν ήδη υποβληθεί αντιρρήσεις, επιστρέφεται το αντίτιμο για όλες τις ατέλειες. Έχουμε ήδη ετοιμάσει τη συγκρότηση των επιτροπών αντιρρήσεων. Και θέλω να σας πω ότι ήδη το 96% των δήμων έχουν στείλει στοιχεία -είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή, θέλω να τη γνωρίζετε- μόνο οι δήμοι Γορτυνίας, Ωραιοκάστρου, Νότιου Πηλίου, Κιμώλου και Μήλου δεν έχουν στείλει. Οι επόμενες τέσσερις ημέρες είναι ουσιαστικές για αυτούς.

Και να σας πω και τα πρώτα αποτελέσματα, για να κλείσω και να κατέβω. Παρότι έχουμε αρκετές υποβληθείσες αντιρρήσεις και πρόδηλα σφάλματα, η αναγωγή των αντιρρήσεων στην έκταση είναι πάρα πολύ μικρή, ήτοι σημαίνει ότι οι αντιρρήσεις καταλαμβάνουν το 1,78% των αναρτημένων χαρτών. Και με αυτό νομίζω ότι μπορώ να απαλύνω λίγο την ανησυχία σας σχετικά με τις εξαιρέσιμες περιοχές.

Είναι πολύ μικρές οι περιοχές στις οποίες έχουμε αντιρρήσεις. Τα πρόδηλα είναι 0,36%, οι δασικές εκτάσεις στις αναρτημένες είναι το 67%. Αυτό είναι αποτυπωμένο, λοιπόν, δασικό κεφάλαιο της χώρας. Οι εκχερσωμένες –θα σας ενδιέφερε ίσως να το ακούσετε τελικά- είναι το 3,4%, ενώ οι δασωμένοι αγροί το 6,16. Γιατί πολλοί ρωτούν το δασικό ισοζύγιο στη χώρα εάν βελτιώνεται ή υποχωρεί. Βελτιώνεται, απ’ ό,τι φαίνεται, με την εγκατάλειψη δασωμένων αγρών, κάτι που μας υποχρεώνει να δούμε στο μέλλον πώς να τις διαχειριστούμε.

Πάντως, σχετικά με τα διαθέσιμα μέχρι τώρα στοιχεία, το 96,7% των χαρτών θα κυρωθούν τον Νοέμβριο. Θα έχουμε κυρωμένο, δηλαδή, στο 1/3 της χώρας το 96,7% των αναρτημένων περιοχών. Κι αν θέλετε να το δούμε στο πλαίσιο της χώρας μας, το 32,5% της Ελλάδας θα έχει κυρωμένους δασικούς χάρτες, έστω προσωρινά, έστω σε αυτό το τμήμα προς το παρόν τον Νοέμβριο και ακολουθούν και οι υπόλοιπες περιοχές των αντιρρήσεων αλλά και οι νέες αναρτήσεις».


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 20.09.2017

ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ, ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Μοιραστείτε το!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin


ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: