Σε εξαιρετική κατάσταση το δρυοδάσος της Φολόης

Σε εξαιρετική κατάσταση το δρυοδάσος της Φολόης ύστερα από έλεγχο στο πλαίσιο του προγράμματος ICP – FORESTS

Εξαιρετικό είναι το αποτέλεσμα του ετήσιου ελέγχου του προγράμματος ICP – FORESTS που πραγματοποιήθηκε στο δρυοδάσος της Φολόης τις προηγούμενες ημέρες από το Δασαρχείο Πύργου και εκπροσώπους του ΕΛΓΟ Δήμητρα. Το οικοσύστημα βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και μόνο τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας φαίνεται να αποτελούν μια απειλή για αυτό.

Ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, και ο δασολόγος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Κώστας Καούκης, πραγματοποίησαν τον έλεγχο σε 24 δέντρα τα οποία έχουν σημανθεί και ελέγχονται κάθε χρόνο.  «Το 2009 η δασική υπηρεσία ανέλαβε την υποχρέωση συλλογής στοιχείων των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων από 102 δειγματοληπτικές επιφάνειες levelAplot που έχει οριστεί σε όλη την χώρα για την παρακολούθηση της κατάστασης και της εκτίμησης των δασών στα πλαίσια του προγράμματος ICP – FORESTS international cooperative.

» Στην Ηλεία έχουμε μόνο μία πειραματική επιφάνεια, την “618” που βρίσκεται εντός του δρυοδάσους Φολόης. Εκεί έχουν σημανθεί συνολικά 24 δέντρα, έξι στο Βορρά, έξι στο Νότο, έξι στην Ανατολή και έξι στην Δύση. Για τα δέντρα αυτά κάθε χρόνο συμπληρώνεται μία φόρμα παρακολούθησης της κατάστασης τους, δηλαδή, φυλλόπτωση, καρποφορία, εκτίμηση κόμης, συμπτώματα του δέντρου και προσδιορισμός συμπτωμάτων.

»Στόχος είναι να παρατηρούμε συμπτώματα και βλάβες που μπορεί να προκύψουν από το οικοσύστημα. Μέχρι στιγμής το οικοσύστημα του δρυοδάσους της Φολόης είναι σε άριστη κατάσταση, τα δέντρα είναι σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, υπάρχει πλήρη καρποφορία και καθόλου συμπτώματα προσβολών ο μόνος κίνδυνος για το δάσος μας είναι η λαθροϋλοτομία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λάττας.

Κείμενο & φωτογραφία: https://proini.news/ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Δασική Υπηρεσία

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: