ΔΑΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ

ΔΑΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ

Του Ηλία Ζαλαβρά,
τ. Δασάρχη

Συμπληρώνονται φέτος 140 χρόνια από την ψήφιση του νόμου ΙΧΓ/1877, με τον οποίο καταργήθηκε η Δασική Υπηρεσία και «η φύλαξη των δασών και η καταδίωξις των περί τα δάση ανομημάτων ανατίθεται εις την Χωροφυλακήν υπό τας διαταγάς του οικείου Μοιράρχου ή Υπομοιράρχου…». Έτσι το 1900 όπως φαίνεται στο παρακάτω έγγραφο, Δασάρχης Καλαμπάκας, ήταν ο Ανθυπο-μοίραρχος Χασακής Θεόδωρος.

Ο νόμος, αποτέλεσμα του έντονου λαϊκισμού των Κυβερνήσεων Δηληγιάννη, επέτρεψε σε ξυλεμπόρους την διενέργεια ληστρικών υλοτομιών σε πολλά υψηλά δάση της χώρας, όπως στα δάση ελάτης κατά μήκος της κοίτης του Αχελώου. Οι κορμοί με το ρεύμα του ποταμού μεταφέρονταν στο Μεσσολόγγι, για κατασκευή ξυλείας σταφιδοκυβωτίων. Η μεγάλη όμως ζημιά έγινε στα δρυoδάση λόγω της αποψίλωσής τους. Ο καθηγητής της Δασολογίας και Ακαδημαϊκός Πέτρος Κοντός γράφει: «Οι δρυμοί της Θεσσαλίας, ακανόνιστοι σπερμοφυείς υλοτομήθηκαν αποψιλωτικώς και μεταβλήθηκαν σε πρερμοφυείς. Η ίδια προλεταριοποίηση των δρυμών έγινε σε όλη την χώρα…».

Βέβαια ήταν επόμενο να συμβούν αυτά, αφού καταστρατηγήθηκαν δύο βασικά αξιώματα της Δασοπονίας:
1. Το της αειφόρου διαχείρισης και
2. Της ανάγκης αριστοκρατικής μεταχείρισης του δάσους.

Έγινε αυτή η αναδρομή στο παρελθόν γιατί και στις μέρες μας, λόγω των κομματικών αντιπαραθέσεων και του γενικευμένου κλίματος λαϊκισμού, δημιουργήθηκαν οι ίδιες όπως τότε προϋποθέσεις, υποβάθμισης της Δασικής Υπηρεσίας με τελικό σκοπό την κατάργησή της. Το μαρτυρεί η σημερινή κατάσταση των Δασικών Υπηρεσιών, που είναι απογοητευτική.

Οργανικά δεν ανήκουν σε κανένα από τα αρμόδια Υπουργεία (Αγροτικής ανάπτυξης, Περιβάλλοντος) παρά μόνον στις κατ΄επίφαση αποκεντρωμένες διοικήσεις του Κράτους που είναι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να είναι αδύνατη η άσκηση μιάς κοινής Δασικής πολιτικής για όλη την χώρα (Ν. 2543/1997).

Τα εργοτάξια στα συμπλέγματα των δημοσίων δασών, έχουν την εικόνα της εγκατάλειψης, ενώ τα δασικά φυτώρια έπαψαν από καιρό να λειτουργούν. Δασαρχεία με μεγάλη προσφορά στην αντιμετώπιση της ανεργίας ολόκληρων φτωχών ορεινών και ημιορεινών περιοχών, στερούνται στοιχειωδών υλικών λειτουργίας των (καύσιμα, κ.λπ.) αλλά και προσωπικού ιδίως του κλάδου των Δασοφυλάκων.

Συγκέντρωση υπολειμμάτων, καθαρισμός δάσους.

Φυτωριακές εργασίες.

Δεν γίνεται βέβαια λόγος για δασικές δραστηριότητες, όπως η δασική οδοποιΐα που για πρώτη φορά συνέδεσε με αυτ/το όλα τα ορεινά χωριά, η βελτίωση ορεινών βοσκοτόπων, η θηραμα-τοπονία, η διευθέτηση των χειμάρων και τέλος οι αναδασώσεις, που αυτή την εποχή ήταν σε πλήρη δράση σε όλες τις γυμνές εκτάσεις και στα διάκενα των δασών όλης της χώρας.

Και είναι απορεί κανείς πως σε ένα νομό, όπως ο νομός Τρικάλων με δασικά εδάφη που αγγίζουν το 70% της έκτασής του, με μοναδικά δασικά οικοσυστήματα, δεν αναφέρεται καν ο ρόλος των δασικών υπηρεσιών στην ανόρθωσή τους. Το κυριότερο όμως είναι ότι ξεχάσθηκε η καθοριστική συμβολή τους, στην αντιμετώπιση της ανεργίας, χάρη στην εκτέλεση των παραπάνω έργων δασικής ανάπτυξης. Ενώ τα χωριά της περιοχής, ερημώνουν, το ένα μετά το άλλο.

Φράγμα στερέωσης πρανών χειμάρρου.

Αμφίπλευρη ποτίστρα.

Η κατάσταση αυτή των δασικών μας πραγμάτων, οδηγεί στην υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας με άμεσο τον κίνδυνο οπισθοδρόμησης, στην πριν από 140 χρόνια περίοδο.

Σήμερα όμως που γίνεται αγώνας για την σύγκληση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε, όπου οι Δασικές Υπηρεσίες είναι σε μεγάλη εκτίμηση, είναι όχι μνημονιακή, αλλά οφειλόμενη υποχρέωση της πολιτείας η αναβάθμιση και της δικής μας υπηρεσίας, ίσως και με περισσότερες αρμοδιότητες, αφού στη χώρα μας το 65,1% των δασών είναι δημόσια περιουσία.

.


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com |  09.10.2017


follow_fb.gif

.

.

.

Κράτα τοΚράτα τοΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Τη στιγμή που οι δασικοί δεν συνειδητοποιούν ότι η χαριστική βολή δόθηκε από την πολιτεία το 1998, η κατρακύλα για επιστροφή στο καθεστώς πριν 140 χρόνια κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: