Αμπελοπούλια, υπόκοσμος και διαπλοκή

Χρηματιστήριο εκατομμυρίων παράνομου τζίρου και κερδών. Από €50 μέχρι και €80 κατά μέσον όρο η λιανική τιμή πώλησης μιας 12άδας αμπελοπουλιών

Δημοσιεύτηκε στην εφημ. Η Σημερινή της Κυριακής (08.10.2017)
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Παπαδόπουλος

 ΚΥΠΡΟΣ: Στο παράνομο «χρηματιστήριο» λαθροθηρίας άγριων πτηνών άπλωσαν τα πλοκάμια τους άτομα του οργανωμένου εγκλήματος και του υποκόσμου. Συγκλονιστικά στοιχεία, που φέρνει στο φως η «Σημερινή», καταμαρτυρούν τη διαπλοκή και τη διασύνδεση υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων αξιωματικών του Κλιμακίου Πάταξης Λαθροθηρίας (Κ.Π.Λ.) της ΜΜΑΔ με άτομα του υποκόσμου, τα οποία λυμαίνονται τον παράνομο τζίρο της λαθροθηρίας αμπελοπουλιών και ο οποίος ανέρχεται στα 15 εκ. ευρώ ετησίως.

Οι πληροφορίες για διαφθορά στους κόλπους των εντεταλμένων από τον Νόμο να πατάσσουν τη λαθροθηρία περιήλθαν εις γνώσιν του Υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει διατάξει διοικητική έρευνα. Στο πλαίσιο της έρευνας αποκαλύπτονται σημεία και τέρατα για άνδρες της Δύναμης, οι οποίοι φέρονται να διαδραματίζουν ρόλο καταδότη και να συγκαλύπτουν μεγαλεμπόρους παράνομων θηραμάτων.

Τζίρο €15 εκατομμυρίων κάθε χρόνο, από €50 μέχρι και €80 κατά μέσον όρο η λιανική τιμή πώλησης μιας 12αδας αμπελοπουλιών και διασύνδεση με τον υπόκοσμο, συνθέτουν το παζλ των καταγγελιών εγγράφου-φωτιά, που απέστειλε αστυνομικός του Κλιμακίου Πάταξης Λαθροθηρίας στον Γενικό Εισαγγελέα, μέσω του δικηγορικού γραφείου που τον εκπροσωπεί. Το θλιβερό της ιστορίας είναι ότι η ίδια η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας παραδέχεται ότι τον ετήσιο τζίρο της παράνομης, μη επιλεκτικής και μαζικής παγίδευσης, θανάτωσης και εμπορίας προστατευόμενων άγριων πτηνών λυμαίνονται κυρίως στοιχεία του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει η επιστολή του αστυνομικού, που εστάλη στον Γενικό Εισαγγελέα, έχει ξεκινήσει διοικητική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας έχει παραδώσει όγκο εγγράφων, που κατ’ ισχυρισμόν του αποδεικνύουν διαφθορά και/ή διάπραξη πειθαρχικών και ποινικών αδικημάτων από κατώτερους και ανώτερους αξιωματικούς της Δύναμης. Στην επιστολή, μάλιστα, τονίζεται ότι επειδή «μίλησε», έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής του και έχει γίνει θύμα κλοπής εγγράφων, που αφορούν τα ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής.

Αναλυτικά η επιστολή

«Έντιμο Γενικό Εισαγγελέα,

Γράφουμε την παρούσα κατ’ εντολήν και εκ μέρους τους πελάτης μας. Απευθυνόμαστε κοντά σας καθηκόντως εξαιτίας των ακόλουθων ζητημάτων που έχουν προκύψει:

(α) Ο πελάτης μας υπηρετεί από τον Οκτώβριο του 2012 στο Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας (ΚΠΛ).

(β) Το ΚΠΛ έχει διεκπεραιώσει τα τελευταία χρόνια αριθμό καταγγελιών και ο πελάτης μας έχει προβεί στο 75% των καταγγελιών την τελευταία 4ετία, γεγονότα για τα οποία το ΚΠΛ έχει λάβει συγχαρητήρια από την Αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως επίσης και ο Πολιτειακός Προϊστάμενος και ο Υπηρεσιακός Προϊστάμενος της Δύναμης για τον επαγγελματισμό και την μηδενική ανοχή των μελών τους.

(γ) Ο πελάτης μας συμμετείχε σε διοικητική έρευνα, η οποία ξεκίνησε μετά από οδηγίες του Υπουργού Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της οποίας παρέδωσε στις 3/8/2017 όγκο εγγράφων, από τα οποία κατ’ ισχυρισμόν του αποδεικνύεται διαφθορά και/ή διάπραξη πειθαρχικών και ποινικών αδικημάτων από κατώτερους και ανώτερους αξιωματικούς της Δύναμης. Πρόσφατα, εξαιτίας και εξ αφορμής της κατάθεσής του και της παράδοσης των σχετικών εγγράφων, έχει μετατεθεί και/ή μετακινηθεί, γεγονός που για τον ίδιο θεωρείται ως τιμωρία λόγω των αναφερόμενων ενεργειών του.

(δ) Πολύ πρόσφατα δε έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής του και έχει γίνει θύμα κλοπής εγγράφων που αφορούν την υπόθεση από το όχημά του, γεγονότα που έχουν δεόντως καταγγελθεί.

Ο πελάτης μας επιθυμεί να αποταθεί κοντά σας με διάθεση συνεργασίας, ενημέρωσής σας και πληροφόρησής σας για παράδοση στοιχείων για όλα όσα αναφέρονται. Θεωρεί ότι η διαρροή των καταγγελιών του δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για τον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του.

Σημειώνουμε ότι ο πελάτης μας διαχρονικά δεν έχει καμία πειθαρχική καταδίκη ή ποινή εις βάρος του και εκτελεί ενσυνείδητα και στο πλαίσιο της νομιμότητας τα καθήκοντά του.

Είμαστε στη διάθεσή σας να θέσουμε ενώπιόν σας όλα εκείνα τα απαιτούμενα στοιχεία σε περίπτωση που κρίνετε σκόπιμο τόσο για την προστασία του ίδιου, αλλά και καθότι πιστεύει ο πελάτης μας αποτελείτε ίσως το μοναδικό εχέγγυο διασφάλισης των γεγονότων αλλά και των διαδικασιών».

Αποκαλυπτικό ενημερωτικό σημείωμα

Στα χέρια του Διοικητή της ΜΜΑΔ έχει παραδοθεί ένα αποκαλυπτικό σημείωμα, το οποίο παρουσιάζει καταστάσεις που περιέχουν σκιές διαφθοράς και διαπλοκής με φόντο τα αμπελοπούλια. Στο συγκεκριμένο σημείωμα, που κατέχει η «Σημερινή» της Κυριακής, τονίζεται ότι κανείς δεν προχωρούσε σε εκτέλεση ενταλμάτων του μεγαλύτερου εμπόρου αμπελοπουλιών της Λάρνακας.

Επίσης, καταγράφονται αναφορές για ύπαρξη καταδότη μέσα στο Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας. Την ίδια ώρα φαίνεται μέσα από το σημείωμα ότι είναι γνωστός ο αστυνομικός που «ακούγονται πολλά για το άτομό του» και ο οποίος εμπλέκεται σε «στημένη» επιχείρηση κατά του μεγαλύτερου εμπόρου της Λάρνακας. Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο πήγε χωρίς ένταλμα στο σπίτι του μεγαλεμπόρου αμπελοπουλιών και τον κατήγγειλε για ένα δίχτυ μόνο.

Στο σημείωμα καταγράφεται και δεύτερο περιστατικό. Στην Επαρχία Αμμοχώστου έγινε άλλη επιχείρηση και έγινε καταγγελία σε άλλον μεγαλέμπορο, με εξώδικο €10.700. Ωστόσο, ο ίδιος ο αστυνομικός, που «ακούγονται πολλά για το άτομό του», δεν είχε προχωρήσει σε ανάλογες καταγγελίες για τον μεγαλέμπορο της Αμμοχώστου, κάτι που αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Τι αναφέρει η νομοθεσία

Την ίδια ώρα ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος αναφέρει ότι η παγίδευση πουλιών είναι μια παράνομη, μη-επιλεκτική και απάνθρωπη πρακτική, η οποία γίνεται στην Κύπρο. «Πρόκειται για την αδιάκριτη και μαζικής κλίμακας θανάτωση χιλιάδων πουλιών κάθε χρόνο, με τη χειρότερη χρονιά, από την έναρξη του προγράμματος παρακολούθησής μας, να είναι το 2014, οπότε εκτιμάται ότι θανατώθηκαν 2,5 εκατομμύρια πουλιά.

Από διάφορες πηγές υπάρχουν 155 επιβεβαιωμένα είδη που επηρεάζονται από την παράνομη παγίδευση στην Κύπρο, ο αριθμός αυτός όμως μπορεί να είναι μεγαλύτερος. 78 από τα 155 είδη είναι καταγραμμένα ως απειλούμενα κάτω από την Οδηγία για τα Πουλιά και / ή το BirdLife International. Συνολικά έχουν καταγραφεί 400 διαφορετικά είδη πουλιών στην Κύπρο, εκ των οποίων τα 280 απαντώνται τακτικά».

Η παγίδευση πουλιών απαγορεύεται τόσο από την εθνική νομοθεσία (Νόμος 152(Ι)/2003), όσο και από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πουλιά (Οδηγία 2009/147/ΕΚ), καθώς και Διεθνείς Συμβάσεις (όπως π.χ. η Σύμβαση της Βέρνης του 1979 και η Σύμβαση της Βόννης του 1979). Τα δίχτυα και τα ξόβεργα απαγορεύονται στην Κύπρο από το 1974, χωρίς όμως ποτέ να εφαρμοστεί ουσιαστική πάταξη. Απαγορεύονται ρητά από την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία λόγω της μη επιλεκτικής φύσης των μεθόδων αυτών αλλά και της μαζικής θανάτωσης αποδημητικών πτηνών.

Επίσης η Εθνική νομοθεσία απαγορεύει ρητά την εμπορία και/ή κατοχή παγιδευμένων πουλιών, τόσο σε εστιατόρια όσο και σε σπίτια. Παρεκκλίσεις από την Οδηγία για τα Πουλιά δύνανται να δοθούν, αλλά μόνο μετά από στοιχειοθετημένη αιτιολόγηση και για λόγους δημόσιας ασφάλειας, επιστημονικής έρευνας κλπ.

Διαβάστε περισσότερα στην εφημ. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ και στο ένθετό της «Το Κυνήγι»

.

.

.


 ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: