ΠΟΓΕΔΥ: Οφειλές του Πράσινου Ταμείου σε δασικούς υπαλλήλους

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Οφειλές του Πράσινου Ταμείου σε Δασικούς Υπαλλήλους»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΓΕΔΥ εκφράζει την εντονότατη δυσαρέσκεια του για τα συνεχιζόμενα προβλήματα  στη λειτουργία του Πράσινου Ταμείου. Όταν αυτά τα προβλήματα συνδέονται με τις αποδοχές υπαλλήλων οι οποίοι προσπαθούν, μέσα στη χειρότερη συγκυρία,  να στηρίξουν τη δουλειά τους και το έργο των δασικών υπηρεσιών, ΤΟΤΕ κάποιος θα πρέπει να απαντήσει υπεύθυνα.

  • Τι συμβαίνει επιτέλους με το Πράσινο Ταμείο;
  • Μπορεί ή οχι να διεκπεραιώσει την αποστολή του και να διαχειριστεί τους πόρους που του αποδίδονται;
  • Ποιος έχει την πολιτική ευθύνη για καθυστερήσεις στις δεδουλευμένες αποδοχές των δασικών Υπαλλήλων (για τα έτη 2015, 2016 και 2017);
  • Τι θα γίνει αν οι δασικοί υπάλληλοι που για τρία χρόνια εργάζονται χωρίς να τους έχει καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωσή τους, στραφούν νομικά κατά της διοίκησής του;

Οι δασικοί υπάλληλοι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  βρίσκονται σε πραγματικό αδιέξοδο μπροστά στην αδυναμία του Πράσινου Ταμείου να διαχειριστεί με τη στοιχειώδη επάρκεια τις οικονομικές του υποχρεώσεις καταβάλλοντας τις δεδουλευμένες αποδοχές στους δασικούς υπαλλήλους για τα προγράμματα λαθροϋλοτομιών και της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών .

Το θέμα αφορά πάνω από 2.000 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα. Η ΠΟΓΕΔΥ και η ΠΕΔΔΥ, με συνεχείς οχλήσεις, εξώδικα και υπομνήματα προς το Πράσινο Ταμείο και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζήτησαν την επίλυση του προβλήματος, κάτι που όμως δεν έγινε, ενώ η μόνιμη επωδός των «υπευθύνων» είναι η επίκληση διαφόρων δικαιολογιών πότε για την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού κρατήσεων, πότε για αλλαγή των δικαιολογητικών, πότε για την αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Τ, πότε για τη συνταξιοδότηση ή την απουσία υπαλλήλων ή και διάφορα προβλήματα εναρμόνισης με τα ψηφιακά δεδομένα που ζητούσε η ενιαία αρχή πληρωμών.

Τελευταίο πρόβλημα που έκανε το ποτήρι της υπομονής των συναδέλφων να ξεχειλίσει είναι ότι  το σύστημα της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών δεν κάνει αποδεκτές τις κρατήσεις  των Ι.Δ.Α.Χ. λόγω της μετάπτωσης στον ΕΦΚΑ.

Σε δική μας επικοινωνία με την Ε.Α.Π μας δηλώθηκε ότι δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα και πώς οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρωθούν κανονικά και το θέμα της καταβολής των εισφορών στον ΕΦΚΑ είναι κάτι που θα αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τους φορείς πληρωμής  και για το θέμα αυτό έχει γίνει και σχετικό έγγραφο από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής στο Πράσινο Ταμείο.

Οι υποσχέσεις των διαφόρων «υπευθύνων»  κάνουν και αυτές το δικό τους αέναο κύκλο… Υποσχέσεις, είτε  από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, είτε από τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου,  ακόμα και από το Γενικό Διευθυντή Δασών που θα έπρεπε να τον απασχολήσει περισσότερο σοβαρά το θέμα…  Η ουσία όμως είναι ότι οι υποσχέσεις δεν αρκούν και οι συνάδελφοι συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι. Το επόμενο βήμα είναι η πλήρης αποχή τους από τα προγράμματα δασοπροστασίας και πρόληψης των λαθροϋλοτομιών…

Η ΠΟΓΕΔΥ παρατηρώντας από κοντά, όλο αυτό το χρονικό διάστημα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, βλέποντας τις άκαρπες προσπάθειες των Πρωτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα και την εν πολλοίς ανικανότητα διαχείρισης των πληρωμών του προσωπικού, ακόμα δε και τον αυτοσχεδιασμό των αρμοδίων(;)  το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να καταγγείλει συνδικαλιστικά τον εμπαιγμό από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές

Καλούμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και  κ. Σωκράτη Φάμελλο να ασχοληθεί λίγο περισσότερο με το θέμα αυτό. Η ΠΟΓΕΔΥ και τα πρωτοβάθμια Σωματεία μπροστά στα αδιέξοδα που δεν φαίνεται να βρίσκουν λύση είναι αποφασισμένα να τραβήξουν την υπόθεση στα άκρα αν χρειαστεί. Ζητάμε να δοθεί εδώ και τώρα λύση με πολιτική παρέμβαση και να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα όλων των συναδέλφων.

Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει επαρκής πρόβλεψη σε ζητήματα διαδικασιών πληρωμής των εργαζομένων, σήμερα με τις υπάρχουσες τεχνολογικές δυνατότητες.

Υπενθυμίζουμε επίσης στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ οτι αντίστοιχα αιτήματα για αμοιβή των εργαζομένων, έχουν τεθεί από τη Δασική Υπηρεσία και για τις επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων που λειτουργούν στα πλαίσια της διαδικασίας κύρωσης των Δασικών Χαρτών. Το θέμα αυτό επίσης πολιτικά παρακάμφθηκε (με συνοπτικές διαδικασίες) πάρα τις τροπολογίες που πέρασαν προκειμένου να προχωρήσει το έργο,  ενώ αντίστοιχη «δυσκαμψία» δεν υπήρχε για τη θέσπιση αμοιβής στους δικηγόρους που συμμετέχουν στις επιτροπές.

Επειδή φανταζόμαστε ότι θα έχει γίνει κατανοητό από την πολιτική και υπηρεσιακή  ηγεσία του ΥΠΕΝ  πώς οι συνάδελφοί μας αυτοί εργάζονται χωρίς ωράριο, όσες ημέρες και ώρες χρειαστεί, για το έργο των δασικών χαρτών, θα περιμέναμε την στοιχειώδη πολιτική ευαισθησία για να υπάρξει αντίστοιχη με τους αμειβόμενους δικηγόρους πρόβλεψη, για όλα τα μέλη των επιτροπών αυτών, που παρεμπιπτόντως βρίσκονται  (αν δεν τα έχουν ξεπεράσει κιόλας) στα όρια της ατομικής τους αντοχής.

Για το Δ.Σ της ΠΟΓΕΔΥ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  
ΝΙΚΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ    

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ

.

.

.ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: