ΠΕΔΔΥ: Παρέμβαση για το θέμα των διανυκτερεύσεων δασικών υπαλλήλων στην ύπαιθρο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΔΔΥ

Πολλές φορές συνδικαλιστικά ερχόμαστε αντιμέτωποι με καθημερινά προβλήματα που δημιουργούνται από άστοχους χειρισμούς, όπως και  ερωτήσεις για θέματα που ενώ είναι λυμένα και δεν χρήζουν καμιάς περαιτέρω διευκρίνησης, κάποιοι συνάδελφοι τα επαναφέρουν με λάθος τρόπο.

Αυτή τη φορά η ΠΕΔΔΥ έκανε παρέμβαση στο Υπ. Οικονομικών με αφορμή ερώτημα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας (σχετ. το 2325/2017/20-9-2017 έγγραφο της Δ/νσης Οικονομικού) με το οποίο ερωτάται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αν οι δασικοί υπάλληλοι που διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο για τα προγράμματα δασοπροστασίας κλπ θα λαμβάνουν την αποζημίωση που προβλέπεται μόνο αν μετακινούνται πέραν των 50 χιλιομέτρων.

Σχετικά με το θέμα σας  ενημερώνουμε για τα εξής:

Δεν έχει περάσει παρά πολύ λίγος καιρός που, πάλι με παρέμβασή της ένωσής μας, ψηφίστηκε η διάταξη του άρθρου 7 του Ν. 4467/2017 (ΦΕΚ 56Α) σύμφωνα με την οποία οι δασικοί υπάλληλοι δύναται να πραγματοποιούν νυχτερινά περίπολα κατόπιν Ειδικών Εντολών Μετακίνησης στα πλαίσια της άσκησης της εν γένει δασοπροστασίας, είτε αυτή ασκείται μέσω ειδικών προγραμμάτων, όπως αυτό της Δασοπροστασίας, είτε στα πλαίσια των διατάξεων του άρθρου 36 του Ν. 1845/1989, καταβάλλοντας ολόκληρη την ημερήσια αποζημίωση της παρ. 1 του άρθρου 11 της υποπαραγράφου Δ9 του άρθρου 2 του Ν. 4336/2015 (ΦΕΚ 94/Α) με ανώτατο όριο τις 45 κατ’ έτος.

Επίσης είναι γνωστές οι οδηγίες εφαρμογής των διατάξεων της υποπαραγράφου Δ9 του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΩΨΘΩΗ-ΓΑ2), σύμφωνα με τις οποίες η ημερήσια αποζημίωση που καταβάλλεται στο μετακινούμενο για τη μετακίνησή του εκτός έδρας στο εσωτερικό καταβάλλεται ολόκληρη (40€) και όταν οι μετακινούμενοι διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο, ανεξαρτήτως χιλιομετρικής απόστασης».

Επομένως για το Δ.Σ της Π.Ε.Δ.Δ.Υ ήταν ακατανόητη η υποβολή ερωτήματος στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όταν ρητά από το νόμο και τις εγκύκλιες διαταγές που υπάρχουν αποσυνδέεται η διανυκτέρευση στην ύπαιθρο από τη υποχρέωση μετακίνησης πέραν των 50 χιλιομέτρων (για την καταβολή αποζημίωσης ) .

Το Δ.Σ της Π.Ε.Δ.Δ.Υ αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του ανωτέρω άστοχου ερωτήματος επικοινώνησε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (Γενικό Δ/ντή Δασών), το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού και το Γενικό Διευθυντή Δασών του ΥΠΕΝ, εξηγώντας τους το λανθασμένο σκεπτικό του ερωτήματος και ζητώντας να παρέμβουν άμεσα ώστε να βρεθεί λύση και να μην δημιουργηθεί νέο αδιέξοδο.

Παράλληλα επικοινωνήσαμε προσωπικά (Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας) με το Υπουργείο Οικονομικών, δώσαμε τις απαραίτητες εξηγήσεις που έγιναν αποδεκτές και ζητήσαμε την διατύπωση άμεσα σχετικής διευκρίνησης. Πήραμε τη διαβεβαίωση ότι τις επόμενες μέρες θα δοθεί απάντηση απο το ΓΛΚ, σύμφωνα με το προαναφερόμενο σκεπτικό το οποίο εξάλλου προβλέπεται ρητά από τα ισχύοντα,  ότι δηλαδή σε καμία περίπτωση η διανυκτέρευση στην ύπαιθρο για λόγους δασοπροστασίας κλπ δεν μπορεί να συνδεθεί με τη χιλιομετρική απόσταση, ως προϋπόθεση καταβολής της ημερήσιας αποζημίωσης.

Με αφορμή όμως αυτό το νέο άστοχο ερώτημα, ίσως θα πρέπει οι συνάδελφοι στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και ιδιαίτερα αυτοί που κατέχουν θέσεις ευθύνης, να σκεφτούν ότι πριν υποβάλλουν ερωτήματα σε τρίτες υπηρεσίες (και μάλιστα του Υπ.Οικ) ειναι απαραίτητο να συνεννοούνται με τη Γενική Δ/νση του ΥΠΕΝ που ενδεχομένως να έχει απαντήσεις στα ερωτήματα τους.

Το να δημιουργούμε από μόνοι μας προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών (κάνοντας άστοχες ερωτήσεις), είναι λανθασμένη πρακτική η οποία δημιουργεί προβλήματα που δεν αφορούν μόνο αυτόν που ρωτά, αλλά τελικά όλη την Υπηρεσία και τον τομέα.

Η Γενική Δ/νση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου  – επανήλθε τελικά με το αριθ. 159115/18-10-2017 έγγραφό της προς την Οικονομική Δ/νση της ιδιας Αποκεντρωμένης και προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα αποδεχόμενη το παραπάνω πλαίσιο.

Για το Δ.Σ της  Π.Ε.Δ.Δ.Υ το θέμα αυτό, που κακώς πήγε να δημιουργηθεί και πάλι με τη διατύπωση άστοχου ερωτήματος Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θα λυθεί όπως πρέπει και για την άρση κάθε αμφισβήτησης, με απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας η οποία  θα εκδοθεί τις επόμενες μέρες.

                              ΓΙΑ ΤΟ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΚΑΡΗΣ                                         

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΦΑΣ

.

.

.

                                 ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: